Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

V Harrachově vede po dvou kolech Freund, Koudelka je šestý

Harrachov - Po prvních dvou kolech světového šampionátu v letech je na čele pořadí německý závodník Severin Freund, který předvedl i nejdelší pokus dne - 203,5 metru. České kvarteto kompletně prošlo do dalších kol, nejlépe je na tom na šesté pozici figurující Roman Koudelka. Jan Matura je čtrnáctý, o 21. místo se dělí Jakub Janda s Antonínem Hájkem, který si prošel nepříjemným pádem po dopadu, kdy bokem narazil do hrazení. Podle informací od lékařů by však zranění nemělo být vážné a existuje možnost Hájkova startu i ve zbývajících dvou kolech MS.

1. kolo

Čtyřicetičlenné startovní pole odstartovalo výtečným letem Dmitrije Vasiljeva na hranici 197 metrů, hned za ním poté následoval zkušený letec Anders Bardal – dopadl na značku 203,5 metru a dlouho pak vévodil průběžnému pořadí prvního soutěžního kola. Před zraky zhruba pěti tisíc diváků se jako první z českých závodníků představil s číslem 6 Roman Koudelka a bylo z toho s ohledem na podmínky na můstku velice solidních 185,5 metru: v porovnání s pokusy jiných skokanů si stál Koudelka velmi dobře a držel se v závěsu za dvojicí Vasiljev, Bardal. Až za ním byl například vítěz Turné čtyř můstků Thomas Diethart.

Druhým českým skokanem na harrachovském mamutím můstku byl Jakub Janda, který ve špatných podmínkách zaostal o půl metru za hranicí 180 metrů. I tento na lety poměrně hubený výsledek mu však stačil ke komfortnímu postupu mezi nejlepších 30 – a tedy i do následujících tří kol mistrovství světa. To Antonín Hájek se v kvalifikaci trápil prakticky se vším a přenesl si to i do samotné soutěže: 174,5 metru ho po 25 letech sice řadilo na desáté místo, sám si však asi představoval lepší vstup do závodu. Mnohem více se ale trápili jiní – třeba zkušený Jernej Damjan svůj skok totálně pokazil a třásl se o postup, zklamal i jeho krajan a vítěz posledního šampionátu Robert Kranjec.

Průměrně závod zahájil Jan Matura se 179 metry, za nímž hned následoval Kamil Stoch - jeho 186 metrů odsunulo Romana Koudelku ze třetího průběžného místa. I tak to ale bylo daleko za Bardalem, který byl vzdálen o nějakých sedmnáct metrů. Hodně se čekalo na Severina Freunda - a právem. 203,5 metru bylo identických s Bardalovým letem, avšak ve výrazně horších podmínkách, a závod dostal nového lídra. Vítr si pohrál se Simonem Ammannem i Gregorem Schlierenzauerem, kteří stěží postoupili, naopak kvalitně si se složitými podmínkami poradil Noriaki Kasai - mistr světa z roku 1992 právě z Harrachova skočil 197,5 metru a byl pátý, když se před něho ještě s 200 metry dostal Peter Prevc. Tento pokus navíc slovinského skokana dostal na první místo, když mu pomohly přičítané body za nevýhodné podmínky na můstku.

Peter Prevc v Harrachově
zdroj: ČTK autor: Petrášek Radek

2. kolo

Zadní vítr trápil skokany i ve druhém kole, a výjimkou tak znovu nebyly skoky pod 170 metrů. Kvůli obrácenému pořadí za Čechy zahájil harrachovský rodák Antonín Hájek: skok se mu nepovedl, podstatnější však byly události už na samém dojezdu. Hájkovi totiž vypla při brždění pravá lyže, uklouzl a narazil bokem do hrazení. Český skokan se pak dlouho nemohl zvednout a ze skokanského areálu ho musela odvézt záchranná služba. Podle zpráv od lékařů však Hájek komunikoval se záchranáři a utrpěl "jen" pohmoždění hrudníku. 

V době, kdy na můstku na svůj pokus čekal Jakub Janda, byli na špičce průběžného pořadí seřazeni Jurij Tepeš a Simon Ammann. Janda předvedl klidný let, avšak bylo z toho jen 167 metrů a stejný počet bodů jako Hájek. Po skoku byl hodně zklamaný, když se mu podle vlastních slov "nepovedlo vůbec nic". Chvíli po něm šel do akce Jan Matura - překonal 175 metrů i problémy na dojezdu, kdy mu stejně jako před ním i Antonínu Hájkovi vypla jedna z lyží. Tentokrát to však skončilo jen mírným, neškodným pádem a průběžným druhým místem. Do čela šel po letu na 187 metrů Anders Fannemel.

Velkou radost měl Roman Koudelka: doletěl na 197 metrů a po dojezdu mohl nadšeně slavit. V pořadí před něho sice vzápětí šel Kamil Stoch, Koudelkův odstup na Poláka se však smrskl na pouhý bod. Nezkazil ani Noriaki Kasai, jehož 193 metrů je jen dalším potvrzením jeho výjimečnosti. Poté už šli na řadu Dmitrij Vasiljev (ten situaci nezvádl - pouhých 175 metrů) a Anders Bardal (solidních, nikoliv však oslnivých 188 metrů).

O první místo závodili Severin Freund a Peter Prevc. První skákal německý závodník, přičemž rozhodně nic nezkazil. 191,5 metru ho posunulo na první místo a čekalo se už, tak jako v kole prvním, na Petera Prevce. A ten zklamal - prohýbal záda v letu a nakonec zvládl jen 183 metrů. Po dvou kolech tak vede Severin Freund před Andersem Bardalem, nejlepší Čech Roman Koudelka figuruje na šesté pozici.

Vladimír Hospodár, lékař českého týmu:

"Je dost potlučený, určitě bude mít zítra blokády krku a hrudníku. Uvidíme, jak to zvládnou svaly, co dostaly ránu. V tuto chvíli to nevypadá na žádné vnitřní poranění, hlava a krk se zdají v pořádku, končetiny také. Jediné nebezpečí je natlučená slezina. Když bude v pohodě, myslím, že bude moct zítra skákat."

"V prvním kole to byl pěkný skok a ve druhém mi konečně přály podmínky. Skok se mi povedl, asi jeden z nejlepších, co jsem tu udělal. Podobný jako při třetím místě tři roky zpátky," připomněl Roman Koudelka po závodě. "Měl jsem z toho velkou radost a doufám, že na to navážu," dodal.

Jan Matura byl naopak trochu zklamaný. "Skoky to nebyly stoprocentní, i když byly povedené. Ale podmínky mi vůbec nepřály," poukázal na silný vítr v zádech, za který dostal vysokou bodovou náhradu, ale nekompenzovala mu krátký skok. "Bojoval jsem, ale je to lehké zklamání. Na druhou stranu být na mistrovství světa do první patnáctky..." řekl.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články