Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Gold 2024

Liberec nedá peníze na skokanské můstky na Ještědu, SP je ohrožen

Sítě proti větru, ledová stopa namísto keramické – to všechno dohromady má stát třicet milionů korun. Polovinu z částky na obnovu skokanských můstků na Ještědu přislíbil stát, o zbytek se měl podělit kraj a město Liberec. Jenže liberecký magistrát v poslední chvíli couvl. Světový pohár skokanů na lyžích, který má Liberec uspořádat v roce 2021, je tak ohrožen.

Skokanský můstek na Ještědu
zdroj: ČTK autor: Radek Petrášek

Primátor města Jaroslav Zámečník oznámil, že město má jiné priority. "Zjistili jsme, že na těch sedm a půl milionu korun, které bychom museli investovat, máme několik desítek jiných požadavků, například rekonstrukce školních jídelen nebo i opravy městských komunikací," konstatoval.

To ovšem zaskočilo svaz lyžařů. "Vůbec tomu nerozumím, protože ten příslib byl a my jsme na jeho základě jednali dále, a teď bych řekl, že jsem šokován," řekl prezident svazu Lukáš Heřmanský.

Překvapený byl i hejtman Martin Půta, protože radní Libereckého kraje už částku sedm a půl milionu schválili, zítra by ji měli posvětit krajští zastupitelé. "Já myslím, že v normálním světě by to mělo zaplatit město ze svého rozpočtu, protože to je jeho majetek," řekl Půta.

Je nám líto, video expirovalo.
Skokanské můstky na Ještědu i SP jsou v ohrožení

Renata Balašová, liberecká zastupitelka a předsedkyně výboru pro sport, přitom ví, že… "Pokud se nám to nyní nepodaří, můžeme můstky téměř pohřbít," řekla.

Liberecký primátor vidí řešení jinde. "Jedním z východisek je i zapojení TMR, kteří mají od nás pronajatý celý areál na Ještědu," prohlásil.

Ovšem Jakub Hanuš, ředitel Skiareálu Ještěd, se do takové pomoci nehrne. "Nejsme povinni rekonstruovat a modernizovat skokanský areál, přesto jsme vynaložili necelých půl milionu, abychom znovu získali certifikát FIS."

Žádost o státní dotaci je nutné podat do konce října, bez příspěvku města ale celý záměr zkrachuje. Šéf lyžařského svazu to vidí hodně černě: "Pro nás by to podle mě znamenalo konec skokanského sportu v Čechách," tvrdí Heřmanský.

O dalším osudu můstků mají liberečtí zastupitelé rozhodnout ve čtvrtek.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články