Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Vytrval vybojoval bronz na juniorském šampionátu v severské kombinaci

Jan Vytrval skončil třetí v závěrečném závodu sdruženářů na mistrovství světa juniorů v klasickém lyžování ve švýcarském Kanderstegu. Česká výprava tak zaznamenala už druhou medaili.

Tomáš Portyk
zdroj: ČTK/AP autor: Matthias Schrader

Vytrval sahal po medaili již v prvním závodu, kde ale v běhu na 10 km nedokázal udržet druhé místo ze skokanské části. Nyní si naopak na pětikilometrové trati oproti skoku o jednu příčku polepšil, přičemž bronzového z úterního závodu Bena Loomise z USA odsunul za sebe na čtvrtou pozici o jedinou desetinu sekundy. Pažout zůstal na šesté příčce, doběhl s odstupem 23,4 sekundy na vítěze.

Pro titul si doběhl Slovinec Vid Vrhovnik s náskokem 4,9 sekundy před Rakušanem Dominikem Terzerem. Na druhém místě se přitom dlouho pohyboval český reprezentant. "Ještě na předposledním kopci jsem měl před ostatními náskok, Terzer s Loomisem mě však asi 500 metrů před cílem stáhli. Do finiše jsem nastupoval první, ale Rakušan jel fantasticky a dostal se přede mne. Do závěru jsem dal úplně všechno a Američana jsem těsně porazil," uvedl Vytrval.

Je nám líto, video expirovalo.
Sdruženář Vytrval získal na závěr MSJ bronz

Po skokanské části přitom mohl být v průběžném pořadí ještě výš. "Protože se mi v Kanderstegu skokansky po celou dobu dařilo a navíc začal foukat příznivý vítr, po poradě s trenérem jsem jako jediný zvolil o jednu lavičku nižší nájezd. Jenže jury mi nakonec žádné body nepřičetla se zdůvodněním, že to platí pouze v závodech Světového poháru," řekl Vytrval.

Dvě medaile na juniorském mistrovství světa získali sdruženáři naposledy v roce 2006 v Kranji, kdy byl v individuálních závodech dvakrát třetí Miroslav Dvořák. Program běžců na lyžích v Gomsu uzavřely závody štafet, v nichž čeští junioři obsadili desáté a juniorky jedenácté místo.

Mistrovství světa juniorů v klasickém lyžování v Gomsu a Kanderstegu (Švýcarsko):

Běh na lyžích: Junioři - štafeta 4x5 km: 1. Norsko 50:04,2, 2. USA -2,2, 3. Rusko -5,5, ...10. ČR (Černý, Žalčík, Kalivoda, Kozlovský) -3:01,5. Juniorky - štafeta 4x3,3 km: 1. Německo 39:17,4, 2. Rusko -8,6, 3. Švédsko -47,5, ...11. ČR (Holíková, Havlíčková, Votočková, Beranová) -3:00,4.

Severská kombinace: Junioři (běh 5 km): 1. Vrhovnik (Slovin.) 11:28,8, 2. Terzer (Rak.) -4,9, 3. Vytrval -5,4, ...6. Pažout -23,4, 38. Zemek -3:03,6, 44. Šablatura (všichni ČR) -3:17,4.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články