Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Sdruženáři chtějí zapomenout na Lillehammer a už vyhlíží cestu do Ramsau

Čeští sdruženáři chtějí rychle zapomenout na nezdary ze závodů Světového poháru v Lillehammeru a vrátit se k výkonům z Ruky, kde Tomáš Portyk zazářil čtvrtým místem a pak společně s Janem Vytrvalem, Lukášem Daňkem a Ondřejem Pažoutem skončil pátý v závodě družstev. Na předvánoční Světový pohár do Ramsau pojede Portyk, Daněk a Vytrval. Pažout a rekonvalescent Miroslav Dvořák budou trénovat individuálně.

Portykův individuální výkon z Ruky nového reprezentačního trenéra Marka Šablaturu nadchl. "První závod se nedá hodnotit jinak než v superlativech. Tomášovi se skok povedl. Servismani trefili lyže a Tomáš v běhu ukázal, jak moc trénoval v létě."

Ještě více ho ale ve Finsku příjemně překvapil výkon mladého českého týmu složeného zejména ze závodníků, které nedávno vedl v juniorské reprezentaci. "Tam se povedlo úplně všechno. Výborný výkon předvedl v běhu Lukáš Daněk, který jel první polovinu pětikilometrového okruhu nejlépe z celého startovního pole," doplnil.

V Lillehammeru nastal propad, žádný český sdruženář nebodoval. "Ty závody se nám prostě nepovedly. Měli jsme černý víkend a doufám, že na ně co nejrychleji zapomeneme a vrátíme se na tu kolej, kde jsme byli ve Finsku," poznamenal Šablatura.

Je nám líto, video expirovalo.
Portyk: Očekávám od sebe strašně moc, a to je někdy špatně

Lídr českého týmu Portyk ve složitých povětrnostních podmínkách nedokázal solidní skoky z tréninku a kvalifikací zopakovat v závodě. "Tom si na sebe vytváří tlak tak moc sám, že je pak těžké se z toho vyhrabat," řekl kouč.

A jeho svěřenec uznal, že na můstku selhal psychicky. "Přišel závod a najednou jsem měl nějaký blikanec nahoře. Nedokážu si vysvětlit, že jsem se propadl o třicet míst proti kvalifikaci. A pak se to opakovalo ještě jednou," popisoval.

Tomáš Portyk: "V Ramsau se potřebuju uklidnit tréninkovými skoky, získat dobrý pocit před závodem. Ale věřím, že to půjde, Ramsau je má oblíbená destinace, vždycky jsem si tu vylepšil maximum. Ten můstek znám, sedí mi. Věřím, že udělám normální skok a budu v desítce."

Věří, že si spraví chuť v Ramsau, které na rozdíl od Lillehammeru patří mezi jeho oblíbené destinace. "Je potřeba tohle hodit za hlavu a navázat na to Kuusamo. Jeden nepovedený víkend mi nezničí sezonu," řekl.

V Ramsau, kde se SP uskuteční 22. a 23. prosince, budou vedle něj závodit jen Daněk a Vytrval. Úřadující juniorský mistr světa Pažout potřebuje dohnat tréninkové manko, které nabral v létě kvůli dvěma operacím klíční kosti a nemoci. Trénovat bude také nejzkušenější český reprezentant Dvořák, jenž se zbavil zlatého stafylokoka a vyléčil boreliózu.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články