Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Je to hotové, úspěšný sdruženář Dvořák ukončil kariéru. Jezdit čtyřicátý je ztracený čas, říká

Po třinácti letech ve Světovém poháru se český sdruženář Miroslav Dvořák rozhodl skončit sportovní kariéru. Ve vrcholné soutěži dosáhl dvaatřicetiletý výborný běžec čtyřikrát na stupně vítězů a na olympijských hrách v Soči v roce 2014 skončil na jedenáctém místě. Budoucnost ještě promyšlenou nemá, zatím si dopřeje odpočinek a bude se věnovat rodině.

Sdruženář Miroslav Dvořák
zdroj: ČTK autor: Michal Krumphanzl

"No jo. Nedělám si srandu. Je to hotový. Bohužel. Bohudík," řekl Dvořák na otázku, zdali je pravdivé jeho oznámení o konci kariéry, které zveřejnil na sociálních sítích se sérií vzpomínkových fotek. "Jezdit čtyřicátý a nevejít se v pětičlenném týmu do čtyřčlenné nominace je ztracený čas," konstatoval.    

Dvořák zvažoval konec už po minulé sezoně, ale ještě se rozhodl pokračovat. V přípravě měl ale opět zdravotní komplikace. "Pořád jsem se snažil, ale manko bylo moc velké," podotkl a jeho slova doložil fakt, že na únorovém mistrovství světa v Seefeldu nedostal ani jednou šanci. "Už budu energii směřovat jinam," rozhodl se.    

Závodník liberecké Dukly byl ve Světovém poháru třetí poprvé v Almaty v únoru 2013, pak dvakrát v lednu 2014 v ruském Čajkovském a tentýž rok na začátku další sezony ve finském Kuusamu, kde dva kilometry před cílem vedl. "Říkal jsem si, já snad i vyhraju. To byl můj nejvydařenější závod," hodnotil.    

Výhry v závodu Světového poháru se nikdy nedočkal. "Chtěl jsem i placku z mistrovství světa nebo olympiády, ale nic z toho se nepovedlo," lituje, že nenaplnil svá předsevzetí a očekávání. "Trošku mě to štve. Fyzicky jsem na to měl, ale přehnané chtění mě odšouplo jinam, než bych chtěl. Možná jsem nezvládl emoce."    

Je si vědom, že i na olympiádě mohl mít lepší umístění než jen zmíněné jedenácté místo ze Soči. Na mistrovství světa se mu dařilo ještě méně, nejlépe byl šestnáctý. "Velkým soutěžím jsem se s formou vyhýbal. Chtěl jsem vždy vymyslet něco převratného, nechal se unést, že vše změním a nepovedlo se," káral se otevřeně.    

Konec kariéry uspíšil také fakt, že v Česku nejsou připravené můstky na trénink skoku. "Letos jsem poprvé nepřejel ceduli Harrachov. Tam jsem začal se severskou kombinací a letos tam nejel, protože můstek nebyl," připomněl Dvořák.    

V neděli se chystá s čtyřletým synem Vojtěchem na sjezdovky. "Budu více plnit roli otce," těší se. Dá si chvilku času na odpočinek a bude přemýšlet, co dál. "Nápady mám, ale nic konkrétního. Chtěl bych nějak fungovat a využít zkušenosti."


Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články