Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kometa Cup

Dobrý start, ale budoucnost nejistá. Sdruženářům se krátí finance

Praha – Severská kombinace patří nyní k nejúspěšnějším sekcím Svazu lyžařů ČR. Pod vedením nového trenéra Ladislava Rygla vstoupili Češi do sezony skvělým třetím místem Miroslava Dvořáka ve finské Ruce a neztratili se ani v norském Lillehammeru. Po snížení dotace však bojuje závod sdružený s finančními problémy.

Návrh rozpočtu Svazu lyžařů ČR na rok 2015 byl sestaven podle nového klíče. Podle něj byla severské kombinaci vypočítána částka 1,3 milionu Kč, což je o 2,3 milionu méně než letos. "Výkonný výbor svazu poté sice navrhl navýšit tuto částku na 1,8 milionu korun, to je však i tak pro nás likvidační. O další významné zdroje navíc přicházíme v oblasti mládeže, protože ty byly přerozděleny ve prospěch úseku snowboardingu. Je s podivem, že takový návrh rozpočtu, který je pod úrovní 50 procent roku 2014 a z něhož je zřejmé, že severská kombinace vůbec nebude moci zabezpečit svoji činnost, mohl výkonný výbor schválit," prohlásil předseda Úseku severské kombinace Svazu lyžařů Radek Cikl.

"Úsek je schopen prakticky zajistit pouze účast reprezentace na šampionátech seniorů ve Falunu a juniorů v Almaty, případně se reprezentace zúčastní jen soutěží, kde pořadatel uhradí pobytové a dopravní náklady. Lyžařský materiál na sezonu 2015/2016 nebude možné pořídit, nelze ani uskutečnit sportovní přípravu a dojde k propuštění řady osob z realizačních týmů," dodal Cikl.

Svaz: Je to jen první návrh rozpočtu

Zástupci svazu uvedli, že se jedná o první návrh rozpočtu. "Svaz v něm pracuje jen s kvalifikovanými odhady příjmů, které raději podhodnotil. Snížení tak postihlo většinu úseků," uvedl v tiskové zprávě generální sekretář svazu Jakub Čeřovský. Podle něj se příjem financí bude postupně upřesňovat na základě rozhodnutí ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy a Českého olympijského výboru. "Rozpočty úseků budou odpovídajícím způsobem navyšovány," konstatoval Čeřovský.

Je nám líto, video expirovalo.
Severská kombinace dostane od svazu menší dotace

Dotace od Svazu lyžařů snížená na polovinu se A týmu příliš nedotkne, ale na práci úseku se projeví. "Naši přípravu to neovlivňuje, ale pokud nebudeme podporovat mládež, tak do áčka nikdo nedoroste. Těžko můžeme stavět disciplínu a budovat silné družstvo, když to nepůjde zezdola," zdůraznil trenér reprezentace Rygl.

S takovým pohledem nesouhlasí Čeřovský. "Na mládež je díky prostředkům z Českého olympijského výboru z odvodů loterijních společností relativně dost," uvedl sekretář svazu.

Spolupráce s Ryglem nese ovoce

I přes nedobré finanční vyhlídky, začali letošní sezonu sdruženáři skvěle. Dvořák se může opřít o vyrovnanou výkonnost. "Po pravdě jsem to třetí místo na začátek ani nečekal, na druhou stranu Lillehammer byla pak výsledkově trochu horší. Ale pořád jsou to výsledky, které beru," uvedl Dvořák.

Povzbuzením je pro závodníka liberecké Dukly skok. S novým trenérem národního týmu Ladislavem Ryglem se zaměřili na jeho slabší projev na můstku a v závodech dokázal změnu zúročit. "Jsem rád, že to funguje a je vidět, že skok je na jiné úrovni. Z dobré pozice po skoku se totiž dají dělat dobré výsledky," řekl Dvořák.

Zapracoval především na technice. Předělal nájezdový postoj a pracoval na dynamice a rychlosti odrazu. "Čím je odraz rychlejší a na kratší dráze, tím je to lepší," popsal sdruženář. "Pořád to ještě není vyladěné, není to vybroušené. Jsou tam rezervy, ale jsem rád, že se na můstku rychle srovnám, skáču vyrovnaně a líp."

Další závody mají sdruženáři příští týden v Ramsau, Dvořák ale bude nejspíše v Rakousku chybět. Očekává narození prvního potomka a chce být u porodu. "Teď jsem měl na závodech strach, aby partnerka neporodila," řekl s úsměvem.

Zdroj
ČT sport, ČTK, Svaz lyžařů ČR

Hlavní zprávy

Nejčtenější články