Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

V Liberci se chystají na juniorský šampionát v klasickém lyžování

Liberec – Po čtyřech letech hostí Liberec znovu mistrovství světa v severském lyžování. Od neděle se tentokrát na můstku pod Ještědem a na běžeckých tratích ve Vesci představí junioři. A organizátorům přeje počasí, teploty pod nulou umožňují vyrobit dostatek sněhu pro běžecký areál i kvalitní úpravu můstků.

Areál lyžařského šampionátu ve Vesci
zdroj: ČT24 autor: ČT24

"Klimatické podmínky nám od poloviny minulého týdne neobyčejně přejí, takže se sněhem v areálech nejsou žádné problémy," řekl Ivo Gréger, sportovní ředitel organizačního výboru. Víkendové závody Světového poháru ve sprintu ve Vesci se jely na okruhu dlouhém 800 metrů, tentokrát však budou připraveny dvě tratě o délce 2,5 km. "A pokud se podaří, tak i další okruh dlouhý 3,33 kilometru. Také na Ještědu je vše připraveno," řekl.

Na šampionátu bude rozděleno jednadvacet medailových sad, junioři do 20 let mají na programu patnáct závodů v běhu na lyžích, skoku na lyžích a severské kombinaci, závodníci do 23 let šest pouze v běhu na lyžích. Juniorský šampionát zároveň zahájí oslavy 110. výročí vzniku Svazu lyžařů ČR. Slavnostní ceremoniál se uskuteční v pondělí 21. ledna na náměstí Dr. Edvarda Beneše v Liberci.

"O další zajímavou produkci se postarají čtyři desítky historických lyžníků v dobových kostýmech, kteří předvedou lyžařské umění z jeho pionýrských dob. Na závěr zahajovacího večera se ještě představí taneční skupina A-Styl a ceremoniál zakončí sedmiminutový slavnostní ohňostroj," líčil Oto Linhart, výkonný ředitel organizačního výboru.

V české nominaci na šampionát je celkem 41 reprezentantů. V týmu do 23 let je osm běžců (tři ženy a pět mužů), závěrečnou přípravu mezi juniory absolvovalo dvanáct běžců (6+6), šestnáct skokanů (8+8) a pět sdruženářů. Ambice na nejlepší umístění se přisuzují juniorkám ve skoku na lyžích a sdruženáři Tomáši Portykovi, olympijskému vítězi mládeže z loňska. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články