Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
HC Oceláři Třinec - HC Dynamo Pardubice

Táhli mě fanoušci, atmosféra byla úžasná. Asi mi v závěru trochu došlo, smála se třináctá Janatová

Trikolóra ve vlasech jí přinesla na domácím závodě štěstí a divákům v Novém Městě na Moravě se odvděčila životním výkonem. Kateřina Janatová zajela v závodě Světového poháru v běhu na lyžích třináctý nejrychlejší čas, čímž výrazně vylepšila svoje dosavadní maximum.

Kateřina Janatová
zdroj: ČTK/AP autor: Jens Meyer

Stužku s trikolórou do vlasů si na startu v Novém Městě na Moravě dala většina českých běžkyň. "Je to symbol a v Česku tak trochu nutnost," uvedla nadějná závodnice.

Dvaadvacetiletá Janatová startovala s číslem dvě, na trati se přehnala kolem Estonky Patricije Eidukaové a cílem projela první. Usedla díky tomu do křesla vedoucí závodnice, přes ramena dostala kůži na zahřátí a její úsměv zářil do kamer poměrně dlouho. Sesadila ji až s dvaadvacítkou jedoucí Švédka Moa Lundgrenová.

"Byl to úžasný pocit. Bylo to poprvé a snad v něm pobudu ještě víckrát. A kdyby to bylo ještě tuhle sezonu, budu nadšená," říkala Janatová nadšeně.

"Obecně pro české lyžování je úplně skvělé, že se dokáže mihnout vždycky někdo. Že to není, kdyby jeden člověk vypadl, že je celý tým na chvostu. Je to pro ty lidi i mnohem zajímavější," řekla k letošním výsledkům českých závodnic Kateřina Razýmová, která dojela na desátém místě.

Je nám líto, video expirovalo.
"Atmosféra skvělá." Ohlasy českých běžkyň na závod v Novém Městě

V kariéře dosud bodovala Janatová převážně ve sprintech. V distančních závodech se do třicítky vešla třikrát a vždy dojela až ve třetí desítce. Na Vysočině pomohli svěřenkyni kouče Jana France hluční fanoušci. "Táhli mě, atmosféra byla úžasná," poděkovala. V ochozech měla rodiče a kamarády, ale nestihla se s nimi potkat. "Je tu opravdu hodně lidí, možná jsem zaslechla pár známých hlasů, ale nejsem si jistá," řekla.

Na trati od prvních metrů šturmovala, jako by jela sprint. "Myslím, že mi sedí začít rychleji a zkusit přežít. Když jsem zjistila, že na druhém kilometru pořád vedu, tak jsem z toho měla trochu obavy," naznačila, jak se nechala diváky pobláznit. V závěru proto uvadala. "Asi mi trochu došlo, jako vždycky, ještě to nemám úplně pod kontrolou."

Její reprezentační kolegyně Kateřina Razýmová slyšela při závodě nejvíce kamarády. "Asi přebíhali, nebo už jsem viděla dvojmo. Přišlo mi, že je vidím všude," říkala Razýmová směrem k fanklubu, který dorazil autobusem. "Trošku jsem se bála, aby je nevyhodili, jak byli hlasití," smála se.

Vzhledem k horším sněhovým podmínkám se jelo na navezeném sněhu. Navíc ráno začalo sněžit. "Podmínky mě neovlivňují. Snažím se být pozitivně naladěná na všechno, to mě může posunout dál, než abych se hroutila, že se trať trochu sype nebo že sněží," řekla Janatová a dodala: "Jela jsem s dvojkou a měla trať lepší."

Jako jediná z českých závodnic dokončila etapovou Tour de Ski. Minulý víkend jela sprinty v Drážďanech, přesto nyní dosáhla životního výsledku. "Už cítím křeče v rukou a těším se, až si odpočinu, ale s trenérem jsme se snažili, aby šla forma nahoru, a zatím se to daří. Závod od závodu jezdím líp a líp," těšilo Janatovou, která doufá v nejlepší formu na MS do 23 let v Oberwiesenthalu na přelomu února a března.

V neděli se pokusí Janatová udržet na předních příčkách i ve stíhacím závodu na deset kilometrů. Jediné, co ji straší, je klasická technika. "Jsem lepší skejtař než klasik, tak uvidíme. Ale věřím, že když nám klapnou lyže a máza, mohl by z toho být zase dobrý výsledek," řekla běžkyně, která dříve sjezdovala a dělala atletiku.

Desáté místo považuje Razýmová za výborný výsledek a má zároveň dobrou pozici do nedělní stíhačky. Za Therese Johaugovou sice vyrazí na trať až o 1:07 minuty, ale třetí Heidi Wengová je před ní jen o půl minuty. "Myslím, že to je dobrá výchozí pozice. Ztráta není na ostatní tak obrovská a zatočíme s nimi," uvedla Razýmová.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články