Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FORTUNA: NÁRODNÍ LIGA 2023/2024

Novák skončil v Davosu čtrnáctý, Janatové unikla první dvacítka

Michal Novák obsadil ve Světovém poháru ve sprintu v Davosu čtrnácté místo. Společně s ním dosáhlo na body dalších pět českých reprezentantů. Zvítězil favorizovaný Nor Johannes Hösflot. V ženském závodě zvítězila švédská běžkyně Maja Dahlqvistová, Kateřina Janatová obsadila 21. místo. 

Michal Novák
zdroj: ČTK/ZUMA/Pool Thomas Samson autor: Maxim Thore

Novák postoupil z kvalifikace jedenáctým časem, přes čtvrtfinálové kolo ale nepostoupil. Stejně dopadli i jeho kolegové. V kvalifikaci čtrnáctý Ondřej Černý obsadil 18. příčku, Tomáš Kalivoda skončil na 24. pozici a Luděk Šeller byl hned za ním. V kvalifikaci neuspěl pouze Jan Pechoušek, který zůstal na 31. místě prvním nepostupujícím závodníkem. Od čtvrtfinále ho dělilo pět setin sekundy.

Novák dlouho doufal, že mu třetí místo ve čtvrtfinálové rozjížďce za Klaebem a dnes nakonec stříbrným Sergejem Usťugovem bude stačit na postup časem. "Už jsem myslel, že to na postup z pozice lucky looser bude stačit, takže teď převládá zklamání z toho, že to nevyšlo. Semifinále je pro mě taková bariéra, přes kterou se snad brzy dostanu. Možná už příští týden v Drážďanech, i když tam to sedí spíše jiným somatotypům," uvedl Novák.

Janatová doplatila ve své rozjížďce na kontakt se soupeřkou. "Kvalifikace se mi jela skvěle. V rozjížďkách jsem se dostala hned do té první, o které jsem věděla, že bude těžká, ale také rychlá. Nejelo se mi špatně, bohužel mi Norka na začátku v zatáčce přišlápla lyži, ztratila jsem rychlost a propadla se. Pak už jsem se nedokázala dostat dopředu, i když jsem se o to na rovinách snažila," řekla Janatová.

Sedmadvacetiletá Dahlqvistová vyhrála v úvodu olympijské sezony všechny tři dosavadní sprinterské závody a je teprve třetí ženou, která to dokázala. Navázala na legendární Norku Marit Björgenovou ze sezony 2004/05 a Slovinku Petru Majdičovou (2008/09). V součtu s minulou sezonou ovládla Dahlqvistová dokonce čtyři sprinty v řadě.

Suverénní je ve sprinterských závodech i Klaebo, jenž dnes vyhrál už kvalifikaci. Norský rychlík ovládl 19 z posledních 21 sprintů SP, do kterých nastoupil. Ve zbývajících skončil druhý.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články