Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Koukal o Bauerově stříbru: Lukáš si to moc zasloužil, jsem z toho naměkko

Praha Bývalý mistr světa v běhu na lyžích na 50 kilometrů Martin Koukal vysekl poklonu bývalému parťákovi z reprezentace Lukáši Bauerovi po jeho dnešním stříbru na šampionátu ve Falunu. Bauer zvládl maratonský závod klasickou technikou s hromadným startem výborně po běžecké i taktické stránce a ve finiši prohrál jen s Norem Petterem Northugem. 

Dojatý Lukáš Bauer po medailovém ceremoniálu
zdroj: ZUMA autor: Nils Jakobsson

"Jsem z toho naměkko. Je to úplně super a Lukáš si to moc zasloužil," řekl mistr světa ze závodu volnou technikou před 12 lety ve Val di Fiemme Koukal. "Byl to mega profesorský výkon, včetně naprosto geniální výměny lyží kolo před koncem," ocenil.

"Je to nádhera. Moc jsem si závod užil. V závěru to bylo neuvěřitelné, jednak Lukáš a také Northug, ale výkon Lukáše mě nadchl víc," řekl Stanislav Henych, který před 41 lety právě na šampionátu ve Falunu doběhl na padesátce rovněž druhý.

Ve větru a sněžení si Bauer jako jediný nechal druhou výměnu lyží až na poslední možnou chvíli pět kilometrů před cílem. "To bylo fakt skvělé. Lukáš měl v kariéře dny, kdy na to měl víc než dneska, ale provedl to takticky báječně. Věci začal řídit v pravý okamžik. Odborník žasne a laik se diví," řekl šestatřicetiletý Koukal.

"Lyže hrály velkou roli. Nemusel to z kopců v posledním kole tlačit. Sešlo se to, šel štěstí naproti. Obětoval tomu letos sezonu a vyšlo to," konstatoval Koukal. "Taktický tah vyměnit lyže až pět kilometrů před cílem se ukázal být skvělý, protože pak mu to jelo dobře. Měl díky tomu čerstvější vosk než soupeři," řekl Henych.

"Je paráda, že to dokázal i v hromaďáku. Lyže k výkonu patří, ale především na to musí běžec mít a Lukáš jel výborně," řekl Radim Nyč, člen bronzových československých štafet z olympiády v Calgary 1988 a světového šampionátu o rok později v Lahti.

Bauer přivezl na stadion vláček soupeřů za zády, ale na rozdíl od jiných závodů se ve finiši nepropadl. "Fantasticky zvládl i sprint," podotkl Koukal, který míval závěry závodů silné. "Do poslední chvíle jsem nevěřil, abych řekl pravdu, že to Lukáš ustojí, a překvapil mě. Ale závod byl těžký a na velký sprint to nebylo," dodal Nyč.

Kvůli padesátce Bauer vynechal poprvé v kariéře štafetu, což se Henychovi původně nelíbilo. "Byl jsem zklamaný, ale zřejmě věděl, co dělá, a přineslo mu to potřebné síly, které potřeboval v závěru padesátky," řekl Henych.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články