Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Johaugová čeká na čtvrteční verdikt. Dopingovou aféru považuje za absurdní

Oslo – Blíží se verdikt norského sportovního tribunálu, který rozhodne o osudu Therese Johaugové. Elitní běžkyně na lyžích ve středu vypovídala, ve čtvrtek padne finální slovo v její dopingové kauze. Za užití clostebolu navrhla národní antidopingová agentura pro dvojnásobnou vítězku Světového poháru distanc na 14 měsíců, což by výrazně zkomplikovalo její start na olympijských hrách.

Therese Johaugová
zdroj: Reuters

Suverénka uplynulé sezony a sedminásobná mistryně světa měla pozitivní výsledek zkoušky na zakázaný steroid při zářijovém mimosoutěžním odběru na soustředění v Itálii. Látka podle ní pocházela z krému, který jí na ošetření spálených rtů doporučil týmový lékař Fredrik Bendiksen. Doktor také vzal veškerou zodpovědnost na sebe a na místo v reprezentaci rezignoval.

Jakoukoliv vinu z úmyslného dopingu Johaugová odmítá. "Je absurdní, že tady sedím, měla bych být se zbytkem týmu na závodech," prohlásila po slyšení v Oslu s tím, že reprezentačnímu lékaři beze zbytku věřila. "Fredrik má 30 let zkušeností a je expertem v oblasti sportovní medicíny," uvedla.

Je nám líto, video expirovalo.
Johaugová se hájila před sportovním tribunálem

Norská antidopingová agentura po pozitivním testu lyžařku distancovala. Osmadvacetiletá hvězda nesmí závodit až do vynesení konečného verdiktu a hrozí jí, že přijde o únorový světový šampionát v Lahti. Při čtrnáctiměsíčním zastavení činnosti by se mohla Johaugová vrátit k závodům až krátce před olympiádou v Koreji, může však dostat až čtyřletý trest.

Podle vyšetřovatelů činila koncentrace clostebolu v jejím vzorku 13 nanogramů na mililitr. Norská média v této souvislosti připomněla, že italský cyklista Stefano Agostini dostal za užití téže látky trest na 15 měsíců, koncentrace steroidu přitom byla v jeho případě přibližně poloviční.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články