Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Janatová a Novák chtějí při absenci Razýmové uspět i ve společném sprintu

Nejlepší čeští běžci na lyžích Kateřina Janatová a Michal Novák se chtějí v olympijské sezoně více prosadit i v distančních závodech. Láká je také nově zařazený smíšený týmový sprint, v němž by mohli uspět společně. Světový pohár začne v pátek 26. listopadu ve finské Ruce. Tým je nicméně oslabený o těhotnou jedničku Kateřinu Razýmovou.

Je nám líto, video expirovalo.
Lyžaři pilují formu na severu Finska. Razýmová bude v sezoně chybět

Pozici jedničky v ženské reprezentaci zaujala čtyřiadvacetiletá Janatová. "Myslím, že je to v pohodě a tu pomyslnou českou jedničku zvládnu. Tlak si nepřipouštím, jelikož budu chtít zajet tako jako tak, i kdyby tady byl někdo lepší. Vždycky navazuji na minulé sezony. Chtěla bych mít na daném místě lepší umístění než loni."

V minulé sezoně byla Janatová společně s Terezou Beranovou pátá v týmovém sprintu v Drážďanech, celkově v SP obsadila ve sprintu sedmnáctou příčku. Další šancí na úspěch pro ni bude smíšený týmový sprint, což je novinka v programu.

"Kdybych jela s Michalem Novákem, tak si myslím, že jsme neměli zatím větší možnost promluvit do předních příček," přemítala. Také Novák cítí, že by měli společně šanci uspět. "Je to velké zpestření pro nás závodníky i fanoušky. Je to nutnost pro tenhle sport, aby nebyl tak konzervativní," doplnil.

Kateřina Janatová
zdroj: ČTK/ZUMA/ autor: Johanna Lundberg

Janatová by se ráda pravidelně prosazovala i na delších tratích volnou technikou. "Doufám, že se v bruslařském distančním závodě posunu. Cítím to tak, že jsem v létě udělala spoustu práce. Rozhodně bych chtěla jezdit top 20 v tomto závodě," řekla závodnice, která v lednu 2020 zaujala třináctým místem na volné desítce při domácím závodě SP v Novém Městě na Moravě.

Také lídr mužského týmu pomýšlí na úspěchy nejen ve sprintech. I proto, že delší tratě jsou spravedlivější. "Vidím sám na sobě, že v distanci bych se mohl zlepšit výrazně. V distanci, když se to povede a má člověk svůj den, tak může vylítnout na vysokou pozici. Ve sprintu je to hodně i o štěstí," řekl. Těší se i na Tour de Ski.

"Letos v kratším formátu, než tradičně bývá, což by mi mohlo sedět. Distance nejsou úplně dlouhé, je tam dost odpočinkových dní. Myslím si, že by to mohlo být fajn i z pohledu nějakého výsledku," uvažoval pětadvacetiletý závodník.

zdroj: ZUMA autor: Carl Sandin

Trenér Vasil Husák pro první kolo SP nominuje kompletní reprezentační áčko, v němž jsou vedle Nováka Ondřej Černý, Adam Fellner, Petr Knop, Jan Pechoušek a Luděk Šeller. "Není to minitour, takže budou rozděleni na sprinty a distance," přiblížil kouč.

Jeho svěřenci jsou naladěni spíše na rychlejší notu. "Momentálně se v týmu nachází víc předpokladu pro sprint, ale to neznamená, že se soustředíme jen na něj. Nejvíc nás láká týmový sprint, kde má historicky české běžecké lyžování nejlepší výsledky," doplnil Husák.

Ženy po odstoupení těhotné Razýmové absolvují první dvě kola s pěticí Janatová, Beranová, Zuzana Holíková, Petra Hynčicová a Petra Nováková. "Pak uvidím podle výkonnosti, jestli budu donominovávat další závodnice," řekl reprezentační trenér Jan Franc.

Reprezentantky neabsolvují v SP kompletní program. "Stoprocentně nepojedeme do Planice, což je poslední svěťák před odletem na olympiádu. Lahti hned po olympiádě a finále v Ťumeni je s velkým otazníkem" prozradil Franc.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články