Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Strachová před klíčovým závodem: Ukázala jsem, že na špičku mám

Beaver Creek (USA) - Šárka Strachová touží rozšířit sbírku tří medailí z mistrovství světa. Majitelka kompletní medailové sady se v této sezoně vrátila do špičky a v dnešním závodu v americkém Beaver Creeku patří mezi favoritky. Tou největší je domácí obhájkyně titulu Mikaela Shiffrinová. Útočit na Američanku chtějí také skvělé Švédky Frida Hansdotterová a Maria Pietiläová-Holmnerová, Slovinka Tina Mazeová, Rakušanky Kathrin Zettelová, Nicole Hospová nebo Slovenka Veronika Velez-Zuzulová. První kolo slalomu se jede od 18:15 SEČ a druhé začne ve 22:15. Přímé přenosy nabídne ČT sport a náš web.

Čerstvá třicátnice Strachová získala první světovou medaili před deseti lety v italské Santa Caterině, kde skončila třetí. Mistryní světa se stala o dva roky později ve švédském Aare a sadu zkompletovala stříbrem ve Val d'Isere 2009.

Po poklesu formy a zdravotních problémech se už v minulé zimě rozjížděla a v této sezoně se vrátila na stupně vítězů. V prosinci dojela druhá v rakouském Kühtai a ve světovém poháru vystoupila na pódium po více než pěti letech. "Mám za sebou dobré jízdy i výsledky. Ukázala jsem, že na špičku mám," řekla Strachová. "Cítím se velmi dobře a věřím, že i na sobotu budu mít dost energie, abych zajela, na co mám, a měla z jízdy dobrý pocit," uvedla na svém facebookovém profilu.

Tři medaile pro Šárku Strachovou

Santa Caterina 2005

První medailová radost – bronzová. "Úžasně jsem zajela všechny tři disciplíny," uvedla Strachová o pátém místu v kombinaci, desátém v obřím slalomu a především bronzu ze slalomu. "Bylo to náročné, ale vybojovala jsem to."

Zlaté Aare 2007

Ve Švédsku se Strachová dostala v kombinaci na 4. místo a v obřím slalomu útočila na medaili. Po 1. kole byla druhá, ale pozici neudržela a skončila dvanáctá. "Psychicky jsem to nezvládla." Po závodu brečela. Zkušenost z obřího slalomu ji ale zocelila pro slalom. V tom první kolo vyhrála a zvládla i druhé. "Už pro mě ta situace nebyla nová, poučila jsem se a zvládla to. Zkušenosti z obřího slalomu jsem ve slalomu zúročila," řekla Strachová.

Val d'Isere 2009

Na náročném svahu útočila Strachová ve slalomu ze zadních pozic. "A v druhém kole jsem měla trošku štěstí, že první závodnice vypadly. Nejenom já, ale i Maria Rieschová jsme čekaly a snažily se odhadovat, co na nás zbude. Jedna vypadla, druhá, třetí a pořadí zůstalo."

V Americe se Strachová připravuje již druhý týden. Ten první trénovala hodně v brankách. "Tenhle týden jezdím lehce a víceméně odpočívám," řekla. V tréninku se na svahu potkávala se soupeřkami. Ve čtvrtek například s Rakušankou Nicole Hospovou. "Jezdí se měřené tréninky, ale udělala jsem pokrok a naučila se na ně nedívat. Časy jsou důležité v závodu," řekla bronzová olympijská medailistka z Vancouveru.

Největší pozornost poutá Shiffrinová

Devatenáctiletý talent vyhrál předloni ve Schladmingu i na olympiádě v Soči. "Uvidíme, jak se Mikaela srovná s ohromným tlakem. Ona je ale hodně sebevědomá a bude velice nebezpečná," řekla Strachová o americkém zázraku.

"Tlak může být velmi těžkým soupeřem," připustila Shiffrinová. "Na předešlém šampionátu jsem sice pod tlakem nebyla, ale byla jsem hodně nervózní a zvládla jsem to. Teď se cítím skvěle připravená a jsem zkušenější. Tlak bude obrovský, ale jsem v pozici, v které jsem chtěla být," řekla.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články