Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Po trailech přes hory

Shiffrinová se veze na vlně k rekordu a tlak stoupá. Na čtyři výhry určitě dosáhne, říká Strachová

Mikaela Shiffrinová není z těch lyžařek, které by mohutně slavily své úspěchy. Když ale protnula cílovou pásku nedělního obřího slalomu v Kranjské Goře, zavýskala nadšením a sesula se na kolena. Právě dorovnala rekordní počet výher v SP krajanky Lindsey Vonnové.

Dojatá Mikaela Shiffrinová s trofejí za 82. výhru v kariéře
zdroj: ČTK/AP autor: Marco Trovati

Vonnová vyhrála svůj poslední závod v březnu 2018 ve švédském Aare. V sezoně tehdy třiatřicetiletá závodnice ovládla čtyři sjezdy a zdálo se, že nezastaví, dokud nepřekoná vytoužený rekord Švéda Ingemara Stenmarka.

Jenže už v říjnu téhož roku oznámila, že se v sezoně 2018/2019 rozloučí. Tělo už nechtělo dál a četná zranění, která si Vonnová svým agresivním lyžařským stylem v průběhu let přivodila, jí útok na lyžařský Everest překazily. Znovu celá potlučená se v únoru rozžehnala s lyžováním bronzem ze sjezdu na mistrovství světa. V Aare.

Stejné středisko je tlustým písmem zapsáno i v kariéře Shiffrinové, v roce 2012 zde vyhrála svůj první závod SP. O něco přes 10 let později má triumfů na kontě také 82, ve dvaceti sedmi letech je možná na absolutním vrcholu své kariéry a v tom, aby se stala nejúspěšnější lyžařkou všech dob, jí může zabránit snad jen vlastní hlava.

Tlak je totiž obrovský a média láká možnost nových rekordů. Podle Šárky Strachové má ale Shiffrinová na to, aby se od něj oprostila. "Rekord Ingemara Stenmarka je na spadnutí a příležitostí do konce sezony má ještě mnoho. Neměla by se tím svazovat, a to ona umí. Koncentrovat se na samotný závod a on ten rekord přijde dříve nebo později. Může být úplně v pohodě, má před sebou ještě řadu let, kdy na čtyři vítězství určitě dosáhne."

Rekordy ji netáhnou

Američanka ukazuje, že její mentalita stále sílí. Po výpadku v sezoně 2020, kdy zažila rodinnou tragédii, se do kolotoče špičkového lyžování vrátila obdivuhodně a vloni na jaře získala počtvrté velký křišťálový glóbus. Ve velkém stylu se zvedla i z nečekaného výbuchu na olympijských hrách v Pekingu a v letošní sezoně vyhrála zatím osm závodů.

"V Pekingu jsme viděli, že není robot. Ale právě to ji možná velmi posílilo a ví, jak s tím teď pracovat. Formu má úžasnou, je to až neuvěřitelný zvrat, když si vezmeme, že před rokem zažívala asi největší krizi ve své kariéře. Teď jezdí úžasně stabilní výkony, je to vidět i na jejích výsledcích," hodnotí bývalá česká elitní slalomářka.

V Kranjské Goře skončila v sobotu jako největší favoritka po pasivním výkonu šestá a zklamaná. V neděli vyrazila ve 2. kole na trať poslední a diváci se zatajeným dechem sledovali, jak zajíždí jednu z nejlepších jízd své kariéry. V rozhovoru po historickém 82. triumfu Shiffrinová přiznala, že byla před startem tak nervózní, že jí na obličeji vyskákala vyrážka. V hlavě jí prostě leželo, o co jede.

Je nám líto, video expirovalo.
Vítězná jízda Mikaely Shiffrinové v Kranjské Goře

"Dokázala skvěle zareagovat ze dne na den, musela na tom kopci trochu změnit techniku, když se jí den předtím v uvozovkách ne tolik dařilo. Z jednoho na druhý den to dokázala zásadně změnit a zajet ty suverénní jízdy, se kterými vyhrála," řekla Strachová.

S aktuální formou Shiffrinové by nebylo divu, kdyby 33 let starou hranici vytyčenou Stenmarkem na 86 výhrách skutečně překonala ještě letos. Sama závodnice se ale ve statistikách a pokořování rekordů nevyžívá. "Mým cílem nikdy nebylo překonávat rekordy v počtu vítězství ve Světovém poháru, bodů nebo medailí na mistrovství světa," tvrdí opakovaně.

A potvrzuje to i hlavní trenér amerických lyžařek Paul Kristofic: "Je vyloženě orientovaná na ten proces. Kolem rekordů se teď točí spousta mediální pozornosti, ale upřímně řečeno to není ten hlavní faktor, který ji každý den pohání, když jde závodit. Je to o tom, aby se snažila co nejlépe plnit úkoly, co nejlépe lyžovat."

Talent, univerzalita a cílevědomost

V současném Světovém poháru Shiffrinová boduje svou univerzálností. Přestože její doménou je slalom (51 výher), vítězství a pódia dokáže pravidelně sbírat v jakékoliv disciplíně. Podobně i královna rychlosti Vonnová ovládla v kariéře také slalomy nebo kombinace, naopak Stenmark svůj rekord získal naprostou dominancí v technických disciplínách.

Shiffrinová je samozřejmě výjimečný talent své generace, její úspěchy jsou ale tvrdě vydřené. Její maminka Eileen vzpomíná, že Mikaela už odmala opouštěla svah se západem slunka a prostě jen stále jezdila. Také Kristofic vykresluje lyžařku jako neuvěřitelně cílevědomou a koncentrovanou na přípravu a výkon. 

Strachová hodnotí, že americké hvězdě se prostě podařilo spojit všechny faktory úspěchu do jednoho celku jménem Mikaela Shiffrinová. "Má výborné technické základy, kondici, je mentálně silná a do toho už má teď úžasné zkušenosti. Zažila si i různé krize, a to všechno ji posílilo. Málokdy se stane, že by chybovala, a proto je těžko k poražení."

Oproti Vonnové má Shiffrinová zatím podstatnou výhodu v tom, že zůstává zdravá a těžká zranění ji míjí. "Nevyhýbají se jí náhodou, ale proto, jak je skvěle vytrénovaná a jakou má skvělou techniku. Určitě tráví mnoho času prací na sobě, aby zraněním předcházela," myslí si Strachová.

A i sama legendární Vonnová oceňuje rozumnou strategii Shiffrinové ve Světovém poháru. "Nemyslím si, že by se Mikaela měla vzdalovat od svého současného přístupu. To, že nezávodí ve více rychlostních závodech, jí dělá dobře, protože se jí daří zůstat bez zranění," nechala se slyšet Vonnová v úvaze pro AP News.

Zajímavost:

Mikaela Shiffrinová a Lindsey Vonnová se na stupních vítězů ve Světovém poháru setkaly jen jednou. 19. ledna 2018 dojela Vonnová ve sjezdu v Cortině d'Ampezzo druhá, Shiffrinová za ní na třetím místě zaostala o 37 setin sekundy. Svůj teprve třetí triumf ve sjezdu zde tehdy získala nástupkyně Vonnové v rychlostních disciplínách Italka Sofia Goggiaová.

Ani Stenmark není měřítkem

Vonnová o schopnostech své mladší krajanky vůbec nepochybuje: "Od začátku jsem věděla, že právě ona překoná všechny rekordy. Ale to, že to dokázala v tak mladém věku, je opravdu působivé. Pro ni je nebe limitem. A nemyslím si, že Stenmark je nutně měřítkem. Ona nastaví nový standard a my si budeme muset počkat, jak vysoko vystoupá."

"Právě teď mám pocit, že se jen vezu na vlně a budu se na ní vozit, dokud neskončí, protože jediné, co mohu opravdu zaručit, je, že v určitém okamžiku skončí a já budu muset skousnout porážku," sdělila Shiffrinová AP News ještě před závody ve Slovinsku.

Mikaela Shiffrinová může za Stenmarkovým rekordem vykročit už v úterním nočním slalomu ve Flachau. Čtyřikrát ho vyhrála a v osmi startech zde nebyla nikdy horší než třetí. Zdá se, že by to mohlo klapnout…

Zdroj
ČT sport, AFP, AP, Seattle Times

Hlavní zprávy

Nejčtenější články