Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Na debut ve Špindlerově Mlýně si Shiffrinová pamatuje dodnes. Vyrovná o víkendu Stenmarka?

Držitelka rekordních 84 triumfů ve Světovém poháru Mikaela Shiffrinová zavzpomínala před cestou do České republiky na dvanáct let starý debut v elitním seriálu. Tenkrát ve Špindlerově Mlýně dostala těsně před šestnáctými narozeninami lekci a dle vlastních slov našla základ závodní filozofie. Přímý přenos prvního kola slalomu sledujte v sobotu od 9:20 exkluzivně na ČT sport Plus.

Mikaela Shiffrinová
zdroj: ČTK autor: Profimedia

Když přijela pozdější hvězda v březnu 2011 do Krkonoš poprvé, byla odhodlaná ihned ukázat svou kvalitu a odvážně myslela na vítězství. V obřím slalomu ale skončila hluboko v poli poražených, na 43. místě za sebou nechala jen dvě soupeřky.

O den později už ke slalomu přistoupila jinak. "Už jsem nepřemýšlela o tom, jak to dopadne, ale jak budu lyžovat," vzpomínala. Na 32. příčce jí scházelo pět setin od postupu do druhého kola. "Udělala jsem tam chybu, která mě pravděpodobně stála těch pět setin," připomněla moment, jenž jí chvíli vrtal hlavou.

Krátce nato zjistila, že není dobré si říkat, co by se bývalo mohlo stát, kdyby se něco jiného nepřihodilo. "Byla to první lekce, kterou jsem se naučila. Nemluvit o tom, co by bylo kdyby, ale mluvit o tom, co se stalo. Po zbytek kariéry se řídím pravidlem soustředit se na to, co se stalo, a poučit se z toho," řekla čtyřnásobná vítězka celkového hodnocení Světového poháru.

Před čtyřmi lety se do Špindlerova Mlýna vrátila. To už byla hvězdou, skončila třetí v obřím slalomu a vyhrála slalom. Tentokrát může v Česku při SP přepsat lyžařskou historii. Pokud by ovládla oba víkendové slalomy, vyrovnala by rekordních 86 vítězství Ingemara Stenmarka.

Legendárního Švéda, s nímž se jen jednou letmo setkala, obdivuje. "On je pro mě synonymem sjezdového lyžování. Každý ho zná. I lidé, kteří nic nevědí o závodním lyžování, tak znají Ingemara Stenmarka," ocenila.

Slavící Mikaela Shiffrinová
zdroj: REUTERS autor: Lisa Leutner

I když je v 27 letech ženskou rekordmankou a velmi pravděpodobně dříve nebo později překoná i absolutní rekord, není si jistá, že právě ona je nejlepší lyžařkou všech dob.

"Lidé dávají důraz na různé věci. Jsou lidé, kteří si myslí, že Ingemar Stenmark je ten nejlepší, že Marcel Hirscher je ten nejlepší, že Lindsey Vonnová je ta nejlepší. Myslím, že to je jedna z nejúžasnějších věcí na sportu, že si lidé mohou vybrat, komu budou fandit. Největší oceněním pro mě je, že se do těchto debat dostávám i já," konstatovala s nadhledem.

V posledních týdnech velmi často ze všech stran slyší o počtu svých výher a rekordech, ale na startu se umístěním nezabývá. "Kdybych myslela na vítězství, když stojím ve startovní bráně, tak vám zaručuju, že bych nic nevyhrála. Myslím na své lyžování. Neustále pracuju na tom, abych ho zlepšila," dodala dvojnásobná olympijská šampionka.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články