Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Ledecká už prasklé zlaté boty používat nebude. Bank věří ve stupně vítězů

Sice byly prasklé, Ester Ledecká v nich přesto na únorových olympijských hrách získala v superobřím slalomu senzační zlatou medaili. Nyní se ale česká sněžná obojživelnice rozhodla, že je čas pořídit na lyže boty nové, s kterými bude bojovat v novém ročníku Světového poháru. Ten by podle kouče Ledecké Tomáše Banka mohl být velice úspěšný.

Ester Ledecká
zdroj: ČTK/AP autor: Alessandro Trovati

Dva roky staré a prasklé sjezdové boty Ledecká používala, protože byly nejrychlejší a neměla čas testovat jiné. Na kempu v Chile se jí to povedlo. "Už mám snad rychlejší a normální boty, které nejsou prasklé," uvedla před blížící se sezonou.

Sama dlouho nechápala, jak mohou boty udělat změnu v rychlosti. Záleží ale na správné tvrdosti. "Jak pracují v oblouku. Jestli dovolí hraně trochu vyjet. Tvrdé boty na rychlostky nejsou tak dobré, agresivní grip se na to nehodí," řekla.

Nové boty vybrala asi ze šesti párů, které zkoušela. "Možná by se našly rychlejší, ale já to radši natrénuju a získám rychlost v tréninku než v těch botách."

Je nám líto, video expirovalo.
Ledecká se zařadila k největším lyžařským hvězdám

U výrobce si nechala boty tradičně speciálně upravit. Vybrousit, aby se cítila při jízdě v rámci možností co nejlépe. "Možná se budou dělat ještě jedny na obřák a na slalom, abych měla náhradní, ale na rychlostky mám zatím klid," doplnila Ledecká.

Vedle zlata ze super-G zvítězila v Pchjongčchangu i v paralelním obřím slalomu na snowboardu. Coby dvojnásobná olympijská vítězka si zaslouží speciální pozornost, ale v Atomicu ji podle svých slov měla od začátku. "Strašně si toho vážím, že mi dali důvěru od začátku. Že věřili, že snowboarďačka může umět i trochu lyžovat," prohlásila.

Bank věří Ledecké na pravidelné místo v desítce i stupně vítězů

S novými botami nyní proto věří v úspěch. A její kouč Tomáš Bank si myslí, že jeho svěřenkyně se v nové sezoně na lyžích zařadí do elitní desítky. A jednou za zimu by mohla vystoupit i na stupně vítězů.

"Když bude všechno ok, tak by v rychlostních disciplínách měla v každém závodě atakovat desítku. To by mohlo být reálné," předpovídal Bank výsledky Ledecké v blížící se zimě.

Ve Světovém poháru dokázala Ledecká vyhrát dva tréninky sjezdu a v elitní desítce skončila v závodu zatím jen jednou před rokem v kanadském Lake Louise. Na únorové olympiádě ale šokovala triumfem v super-G.

Právě sjezd a superobří slalom patří na lyžích k výsadním disciplínám třiadvacetileté závodnice. Podle Banka by nemuselo trvat dlouho, aby se dostala i v SP na stupně vítězů. "Pokud pojede dost závodů, tak by mohla být i nějaká bedna. Neříkám, že bude vyhrávat každý závod, ale může se to jednou za sezonu povést," uvedl.

Bankovy předpovědi vycházejí i z nedávného tréninku v Chile. Ledecká podle jeho slov porážela Rakušanky a jezdila vyrovnaně s Američankou Lindsey Vonnovou. "V podstatě skoro pořád byla nejrychlejší. Znamená to, že to je možné, ale jestli to prodá v závodech, to je druhá věc. V těch ji zatím porážely," řekl Bank.

Podle něj Rakušanky v závěrečných tréninkových jízdách používaly závodní vosky a kombinézy, aby se Ledecké vyrovnaly. "V prvních trénincích dostávaly hodně, Ester jim dávala takzvaně na prdel. Pak už tolik ne, některé ji i porážely a kluci od Rakušáků zjistili, že fakt mazali závodními vosky," uvedl Bank.

V přípravě Ledecká pracovala na zlepšení skoků a vyladění sjezdového postavení. "Občas měla problém, že měla zadek moc nízko, ale to si myslím, že se podařilo zredukovat," řekl kouč. Zlepšit se snažila i starty, v kterých hodně zaostává. Proto ladila techniku bruslení nebo intenzitu odpichování hůlkami. "A podařilo se jí v jednom tréninku na prvních třech vteřinách stáhnout patnáct setin," řekl Bank.

Poprvé se Ledecká ukáže v nové sezoně na přelomu listopadu a prosince v Lake Louise a následně ve Svatém Mořici. Vynechá Val d'Isere, jelikož bude mít závody na snowboardu. "A další program se bude ladit podle výsledků," doplnil Bank.

Věří, že se brzy vyřeší dohady okolo reprezentační smlouvy Ledecké. "Že budou všichni na všech stranách rozumní a nakonec to podepíšou," uvedl.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy