Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Branky, body, vteřiny

Aamodt Kilde ve sjezdu vyučoval a ovládl jubilejní závod SP ve Val Gardeně

V pátek vystavila lyžařům ve Val Gardeně stopku hustá mlha, o den později už jim počasí přálo. Ve sjezdu, který byl zároveň jubilejním 100. závodem Světového poháru ve zmíněném italském středisku, exceloval Nor Aleksander Aamodt Kilde. Jednalo se o jeho čtvrté vítězství v sezoně a v průběžném hodnocení seriálu lehce stáhl náskok vedoucího Švýcara Marca Odermatta. Ten poprvé scházel na "bedně" a musel se spokojit s děleným sedmým místem.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Vítězná jízda Kildeho ve sjezdu SP ve Val Gardeně

Kilde sice na trati ve střední pasáži ztrácel, ale v závěru předvedl skvělý výkon a odsunul na druhé místo Johana Clareyho. Francouz, stříbrný z olympijského sjezdu v Pekingu, se v 41 letech mohl stát nejstarším vítězem v závodu Světového poháru. O první vítězství v kariéře přišel o 35 setin sekundy.

"Miluji to tady, je to moje nejoblíbenější sjezdovka. A se sebevědomím, které teď mám, je možné úplně všechno," radoval se z pátého vítězství ve Val Gardeně Kilde, jenž ve čtvrtečním sjezdu na zkrácené trati skončil pátý. Z porážky Clareyho byl ale trochu smutný. "Ale takový už je sport. On je na okruhu nejstarší, je to skvělý chlap a také by si výhru zasloužil," dodal.

Zklamaný byl i Clarey, jehož bilanci úspěchů ve SP nyní tvoří šest druhých míst a čtyři třetí. "Měl jsem opravdu rychlé lyže. Věřil jsem ve vítězství a byl jsem hodně zklamaný, když Aleks projel cílem. Na druhou stranu je to čest, stát s ním na stupních vítězů," konstatoval Francouz, který po této sezoně plánuje ukončit kariéru.

Životní třetí místo vybojoval domácí Mattia Casse, který se v 32 letech poprvé prosadil na stupně vítězů. Na čtvrtou příčku se probojoval Francouz Adrien Théaux. Jeho krajan Cyprien Sarrazin skončil šestý, ačkoli se na trať vydal až jako jednašedesátý v pořadí.

"Byl jsem nervózní jako snad nikdy. Až do konce se mohlo stát cokoli," komentoval Kilde útok lyžařů ze zadních pozic.

Kilde si šestnáctým triumfem ve SP upevnil vedení v hodnocení disciplíny před Odermattem. V celkovém pořadí seriálu vede Švýcar o 111 bodů.

SP ve sjezdovém lyžování ve Val Gardeně (Itálie):

Muži - sjezd:
1. Kilde (Nor.) 2:02,35, 2. Clarey (Fr.) -0,35, 3. Casse (It.) -0,42, 4. Théaux (Fr.) -0,67, 5. Crawford (Kan.) -0,69, 6. Sarrazin (Fr.) -0,87.

Průběžné pořadí sjezdu (po 4 z 11 závodů): 1. Kilde 345 b., 2. Odermatt (Švýc.) 256, 3. Clarey 183, 4. Mayer 182, 5. Kriechmayr (oba Rak.) 169, 6. Crawford 141.

Průběžné pořadí SP (po 9 z 38 závodů): 1. Odermatt 636, 2. Kilde 525, 3. Mayer 268, 4. Kriechmayr 252, 5. Braathen (Nor.) 215, 6. Clarey 198.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články