Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Kraus: Skikros mi toho hodně dal, i trochu vzal. Ale jsem spokojený

Praha - Dvojnásobný mistr světa ve skikrosu Tomáš Kraus ukončil v minulém týdnu čtrnáctiletou kariéru. Čtyřnásobný vítěz Světového poháru ale bez lyžování nezůstává. Je manažerem Evy Samkové a pomáhá mladým českým skikrosařům. "Lyžovat můžu, ale už to není tak, abych se postavil za startovací bránu a cítil se fajn," vysvětlil Kraus své rozhodnutí. "Ale srovnal jsem se s tím docela dobře," dodal.

Tomáš Kraus
zdroj: SLČR/Sport Invest Group

Kraus se původně věnoval sjezdovému lyžování, v němž získal mimo jiné pět domácích titulů a zúčastnil se i čtyř světových šampionátů. Postupem času ale přešel na skikros, který si poprvé vyzkoušel v roce 2001. Jen o rok později se stal vítězem prvního závodu Světového poháru v historii a ve stejné disciplíně získal i tituly evropského a světového šampiona.

Poté, co se  skikros dostal do programu olympijských her, snažil se Kraus bojovat o medaili, ale ve Vancouveru 2010 vypadl ve čtvrtfinále a o čtyři roky později v Soči už v osmifinále. Přesto je s 15 výhrami suverénně nejúspěšnějším skikrosařem v historii Světového poháru, naposledy se z vítězství radoval v únoru 2013 v Grasgehrenu.

Je nám líto, video expirovalo.
Host SZ: Skikrosař Kraus o konci kariéry

"Bylo to dlouhé, moc hezké, vyhrál jsem spoustu závodů, občas jsem někoho postrčil, někdo občas postrčil mě. Bylo to pěkně prožitých čtrnáct let. Skikros mi dal spoustu lidí, které jsem poznal, velkou část světa, zažil jsem pocity, které málokdo. Vzal mi trochu zdraví," řekl s upřímností.

Před dvěma lety utrpěl při pádu na mistrovství světa prasklinu pánve a letos v únoru si zase při závodu Světového poháru v Arose zlomil stehenní kost a musel na operaci. Přesto všechno ještě původně chtěl pokračovat. Nakonec ale závodní kariéru ukončil. "Pořád to trochu bolí a představa, že skočím na dopadu na jednu nohu a tou budu regulovat svůj pád, to nejde," sdělil Kraus.

Celé léto sice tvrdě trénoval a rehabilitoval, ale závodně nemohl. "Nyní došlo k tomu, že doktor řekl, že do konce roku závodit nemohu a potom se uvidí. Takže to rozhodnutí nakonec padlo," řekl Kraus. "Mám krásnou rodinu, která je důležitá, i té bych se chtěl moc rád věnovat. Založili jsme cestovatelskou společnost, zastupujeme Evu Samkovou, takže práce je hodně a docela mě to baví," doplnil.

Na Samkové se mu líbí její pozitivní myšlení. "Eva je neuvěřitelně energická a my se do toho s Jiřím Tichým snažíme zapojit a pomoct jí k tomu, aby to měla ještě jednodušší. Doufám, že jí dávám i trochu svého nadhledu a zkušeností. Kdyby Eva získala další olympijskou medaili, bylo by to zadostiučinění."

Kraus také působí jako mentor u skikrosařů. "Pomáhám svou přítomností, alespoň si to myslím. Jsou to takové maličkosti, které dokážu posunout. Je to opravdu jiná poloha, v cíli se na to kouká jinak než ze startu, kde je to s větším napětím. Je to úplně jiný příběh. Po Novém roce se chystám s týmem na závody Světového poháru," naplánoval si.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články