Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Bývalý skikrosař Kraus na zimní ODM povede dceru, ale doufá: Snad bude spíš hrát volejbal

Blížící se jubilejní dvacátý ročník Olympiády dětí a mládeže nabídne celou řadu příběhů a jeden z nich napíše i rodina bývalého dvojnásobného mistra světa ve skikrosu Tomáše Krause. Ten bude nejenom vlajkonošem výpravy Ústeckého kraje, ale rovněž je členem trenérského týmu dcery Lucie, která se po vzoru svého otce představí v jeho oblíbené disciplíně. Paradoxní je, že sám Kraus jí však obecně přeje úspěch v jiném sportu. Přímé přenosy sledujte z ODM na ČT sport nebo webu ctsport.cz.

Na Olympiádě dětí a mládeže, kterou hostí v termínu od 22. do 26. ledna čtyři města v Královéhradeckém kraji: Špindlerův Mlýn, Vrchlabí, Trutnov a Nová Paka, se objeví několik výrazných tváří českého sportu. Ambasadorkou jubilejní desáté zimní edice ODM je olympijská vítězka ve snowboardcrossu Eva Adamczyková, mezi vlajkonoši jsou Kateřina Neumannová, David Svoboda, Jaroslav Špaček či David Kraus.

A právě poslední jmenovaný bude mít kromě čestné pozice také post trenérský. Na svahy se totiž vydá jeho dcera Lucie, kterou čekají závody ve skikrosu, a Kraus jí bude částečně dělat asistenta kouče na trati.

Nyní osmačtyřicetiletý závodník, který v roce 2005 dokázal ve Světovém poháru ve skikrosu získat velký křišťálový glóbus, se na výkony dcery velmi těší, ač přiznává, že na vztahu kouč–svěřenkyně museli chvíli pracovat.

"Ze začátku to bylo složitější. Připadalo mi, že si nebere moc z toho, co jí říkám, ale za tu dobu, co spolu spolupracujeme a jezdíme na hory, pochopila, že to s ní nemyslím špatně a že se vyplatí poslouchat, když jí něco poradím," konstatoval.

Jeho dcera se účástí na letošní ODM stane olympijskou obojživelnicí, jelikož už byla na letních hrách, kde se představila ve volejbale. A Kraus paradoxně doufá, že právě tento sport nakonec u jeho potomka vyhraje.

"Dělá mi radost, že se věnuje sportu. A byl bych radši, kdyby dělala volejbal, protože mi to přijde logisticky příjemnější, protože se hraje v místě, kde bydlíte. Líbí se mi, že jedou v létě a zimě, a moc bych si přál, aby jí to šlo," prozradil.

Sázka na vícero sportů ale neznamená, že by na blížící se zimní ODM měla být jeho svěřenkyně jen do počtu. "Na to, že není žádná světová lyžařka, tak z toho dokáže vytěžit maximum a dokáže předjíždět holky, co jezdí o dost lépe. Má rezervy, ale špatná není," řekl.

Kraus se vedle výkonů vlastní dcery těší i na Hry celkově, protože věří, že celé řadě závodníků mohou otevřít oči a nasměrovat je v další kariéře. Ať už to bude na jasné zaměření čistě na sport, nebo naopak odklonění na dráhu jinou.

"ODM je v malém to, co zažívají sportovci na velké olympiádě, a myslím, že je to dobrý důvod, proč si říct, jestli to chci, nebo nechci dělat. A když to chci dělat, tak vědět, kam to může vést. Je to takový další stupínek v dětském sportování," řekl muž, jenž ponese vlajku ústecké výpravy.

"Těší mě to dvojnásob, že tam půjde i Lucka. Každý, kdo má děti, ví, že se takové věci nepouští, a jsem rád, že tam budu. Doufám, že jí to taky bude připadat dobré, protože se uvidíme na kopci. Těším se na to," dodal.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články