Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Maxa liga 2024/2025

Sdruženářky čeká premiéra, představí se na velkém můstku. Muži za dva roky dokonce na mamutím

Severskou kombinaci čeká v příštích letech změna. Sdruženářky budou mít v březnovém závodě v Oslu premiéru na velkém můstku. Jejich mužští kolegové by se pak v únoru 2026 v rakouském Bad Mitterndorfu měli spustit z mamutího můstku Kulm. 

Ida Marie Hagenová
zdroj: REUTERS autor: NTB

FIS se tak snaží zvýšit atraktivitu severské kombinace, jejíž budoucnost na zimních olympijských hrách je po roce 2026 ohrožena.

"Tyto novinky jsou odrazem rostoucích ambicí a inovací v tomto sportu a znamenají velký krok kupředu pro obě pohlaví," uvedla federace. Ředitel závodů Lasse Ottesen doplnil, že zejména sdruženářky, které ve Světovém poháru závodí teprve od sezony 2020/2021, dělají velké pokroky.

Mezinárodní olympijský výbor má vůči severské kombinaci, která patří k tradičním disciplínám klasického lyžování, řadu výhrad. Vadí mu malá vyrovnanost výsledků, nedostatečná rozmanitost v závodech či nízká televizní sledovanost.

V olympijském programu jsou zatím pouze muži a ani v Miláně a Cortině d'Ampezzo to za dva roky nebude jinak. Pro rok 2030 se vznáší otazník i nad zařazením mužských závodů do olympijského programu, jehož součástí jsou nepřetržitě od prvních zimních olympijských her v roce 1924.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články