Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Schlierenzauer triumfoval v Kuusamu, Matura i Janda neuspěli

Kuusamo (Finsko) - Jen jeden soutěžní skok absolvovali ve finském Kuusamu Jan Matura a Jakub Janda. Prvně jmenovaný byl postupu mezi nejlepší třicítku blíže, když mu po skoku dlouhém 117,5 metru chyběly čtyři body. Janda doskočil na značku 104,5 metru a obsadil 44. místo. 51. vítězství v kariéře slavil Gregor Schlierenzauer, ačkoliv byl po prvním kole až patnáctý. Nejdelším skokem dne se ale vrátil do závodu, nakonec o půl bodu porazil i nečekaného průběžného lídra Marinuse Krause z Německa.  

Gregor Schlierenzauer
zdroj: ČTK/AP autor: Vesa Moilanen

Obhájce celkového prvenství Schlierenzauer vstoupil do závodu skokem dlouhým 128,5 metru a po prvním kole ztrácel na vedoucího Krause 17,8 bodu. Při druhém pokusu ale dolétl do vzdálenosti 143 metrů a žádný soupeř už mu nedokázal zabránit ve vylepšení rekordu v počtu vítězných závodů v SP. "Nemyslel jsem si, že by mohlo být možné dostat se z patnáctého místa na první. Ale byl to velmi dobrý skok a měl jsem taky dost štěstí na podmínky," řekl Schlierenzauer.

Kraus uhájil alespoň druhé místo a ve 22 letech poprvé v životě vybojoval medailové umístění. Třetí Thomas Morgenstern z Rakouska zaostal za vítězným krajanem o devět desetin.

Schlierenzauer naplno bodoval hned při svém prvním startu v sezoně. Při premiéře v Klingenthalu se až na nájezdové věži těsně před koncem prvního kola rozhodl nenastoupit kvůli těžkým podmínkám. Vítěz tamní jednokolové soutěže Polák Krzysztof Biegun skončil ve Finsku osmnáctý a udržel o bod vedení v SP před Krausem.

Matura s Jandou předvedli v proměnlivých povětrnostních podmínkách průměrné výkony a nevešli se do postupové třicítky. Jury několikrát změnila nájezdové okno a velkou smůlu na vítr měl především Janda, který se pokoušel navázat na 12. místo z Klingenthalu. Poryv ho "sfoukl" na 104,5 metru a nic mu nepomohla ani vysoká bodová kompenzace. Obsadil 44. místo, jedenáct příček za Maturou. Ten skočil 117,5 metru a postup do druhého kola ho minul o čtyři body.

V kvalifikaci, která byla kvůli silnému větru odložena ze čtvrtka na dnešek, skončil Antonín Hájek 47. (114 metrů), Lukáš Hlava byl o dvě místa za ním (110,5), Martin Cikl se umístil jako 53. (111) a Čestmír Kožíšek byl klasifikován 60. za 99 metrů. Další český závodník Roman Koudelka ve Finsku není, stále se zotavuje ze zdravotních problémů s krční páteří.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články