Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Z dramatu na "letní" klasické patnáctce vyšel vítězně Nor Sundby

Na další grandiózní představení Therese Johaugové na desítce klasicky navázal její reprezentační kolega Martin Johnsrud Sundby. Na trati o pět kilometrů delší v dramatickém finiši překonal o tři sekundy Rusa Alexandera Bessměrtnycha. Třetí skončil Fin Iivo Niskanen. Nejlepší z Čechů Michal Novák obsadil 39. příčku.

Martin Sundby
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst/ autor: JOEL MARKLUND

V Seefeldu naplno propuklo jaro nebo už téměř léto. Teplota vysoko převyšovala deset stupňů a mokrý sníh byl pro všechny závodníky nadmíru náročný. Atmosféru hodně ovlivnila i policejní razie kvůli dopingu některých sportovců.

Bez bázně se do závodu pustil favorizovaný Alexander Bolšunov, ale postupně mu docházely síly. Tempo naopak výtečně stupňoval Fin Niskanen, který předčil na medaili dlouho útočícího Nora Didrika Toensetha.

Závěrečné kilometry se ovšem staly soubojem Bessměrtnycha se Sundbym. Rus dlouho vedl, do cíle dojel dříve a čekal, jak dokáže Nor zareagovat. Zkušený Seveřan měl výhodu, že věděl výsledky svých protivníků, sil měl na rozdávání a před skvělým publikem si dojel pro sladké vítězství.

Sundby byl dvakrát členem vítězné norské štafety na MS, ale v individuálních startech dosud sbíral jen druhá a třetí místa. Teď to trojnásobnému vítězi Světového poháru konečně vyšlo.

"Je to velmi emotivní," uvedl dojatý Sundby. "Uběhlo hodně času, než jsem to dokázal. Věděl jsem, že jedu na medaili, ale netušil, že na zlato. Dokázali jsme to dohromady se skvělým servisem a děkuji lidem, kteří mi věřili."

Čechům se nevedlo. Za devětatřicátým Michalem Novákem, který měl manko 3:23,7, skončil na 42. pozici Miroslav Rypl, 49. místo obsadil Adam Fellner a 65. příčku Petr Knop.

"Bylo to šílené, náročnější než kdy jindy. Sníh byl pomalý a hluboký. Nedalo se v tom moc dobře lyžovat. A jak bylo vedro, tak se mi točila hlava a měl jsem strašnou žízeň. Na trati jsem měl dvě krize, kdy jsem myslel, že to bude hodně špatné. Nakonec ten výsledek není tak špatný," uvedl stříbrný medailista z lednového MS do 23 let na 15 km volně Novák.

Výsledky závodu na 15 km klasicky na MS v Seefeldu

1. Sundby (Nor.) 38:22,6, 2. Bessměrtnych (Rus.) -2,9, 3. Niskanen (Fin.) -20,4, 4. Larkov (Rus.) -22,8, 5. Tönseth (Nor.) -24,3, 6. D. Cologna (Švýc.) -32,4, 7. Röthe (Nor.) -33,9, 8. Bolšunov (Rus.) a Musgrave (Brit.) oba -58,5, 10. Iversen (Nor.) -1:00,5, ...39. M. Novák -3:23,7, 42. Rypl -3:36,2, 49. Fellner -3:59,4, 66. Knop (všichni ČR) -5:13,1.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články