Dopingová razie na MS klasiků. Policie zadržela pět závodníků

Policie provedla na mistrovství světa v klasickém lyžování razii kvůli dopingu. Údajně zadržela sedm lidí, z toho pět sportovců. Vyšetřovatelé uvedli, že jde o dva rakouské, dva estonské a jednoho kazašského reprezentanta. V souvislosti s případem byli v Erfurtu zadrženi také sportovní lékař a další podezřelý.

MS v klasickém lyžování zahalil dopingový stín
zdroj: ČTK/ZUMA

"Podařilo se nám rozbít globální dopingovou síť," uvedla rakouská policie s tím, že šlo o výsledky několikaměsíčního vyšetřování ve spolupráci s prokuraturou v Mnichově.

"Skupina sídlila v Erfurtu a je podezřelá, že za peníze pomáhala vrcholovým sportovcům s dopingem," dodala. Celkem policie při akci s názvem Aderlass (pouštění žilou) prohledala 16 domů.

Jména policie nezveřejnila, nicméně do středečního závodu na 15 kilometrů klasicky neodstartovali Kazach Alexej Poloranin, Estonci Karel Tammjarv a Andreas Veerpalu, mimochodem syn Andruse Veerpala, který byl za doping trestán, a také Rakušan Max Hauke.

Kromě toho je údajně v podezření jeho reprezentační kolega Dominik Baldauf. Kvůli jejich zatčení Rakušané nepostaví v pátek běžeckou štafetu na 4x10 km, v níž měl Hauke jisté místo.

Jeden ze závodníků přistižen při činu

Rakouská policie uvedla, že jednoho ze sportovců přistihla přímo při dopingovém provinění, transfuzi vlastní krve. "Prosíme o pochopení, k jednotlivým sportovcům se nebudeme vyjadřovat," odmítl Dieter Csefan z kriminální policie jmenovat přistiženého lyžaře.

Češi o policejní akci nevěděli. "Četli jsme to jenom na internetu. U nás na hotelu v Leutaschi razie rozhodně nebyla," řekl předseda trenérské rady Lukáš Sacher. "Dost se tady o tom mluví, je to velmi diskutované téma, ale nikdo nic bližšího zatím neví," dodal mluvčí lyžařského svazu Tomáš Haisl.

Rakouská policie neřeší dopingovou aféru poprvé, loni provedla razii v sídle Mezinárodní biatlonové unie v Salcburku. Dlouholetý předseda unie Anders Besseberg a další vysoce postavení činovníci totiž byli podezřelí, že za úplatu zakrývají doping ruských reprezentantů.

Tehdejší vyšetřování odstartovaly informace Světové antidopingové agentury WADA od bývalého šéfa moskevské antidopingové laboratoře Grigorije Rodčenkova. Ten v roce 2015 odstartoval rozsáhlý skandál kolem státem organizovaného dopingu v Rusku.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články