Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Tituly z týmových sprintů opět získaly Švédky a Norové, české dvojice se vešly do top 10

Nejrychlejší sprinterky a sprinteři se na MS v klasickém lyžování představili v týmových závodech. Titul mezi ženami se podařilo obhájit Švédkám. Obdobně tomu bylo i v mužské kategorii, v níž vévodili od startu do cíle Norové. Češky Adéla Nováková s Kateřinou Janatovou obsadily sedmé místo, Luděk Šeller s Michalem Novákem skončili devátí.

Česky se do hlavního závodu kvalifikovaly z devátého místa a sedmé skončily díky finišmance Janatové, jež porazila o téměř tři sekundy domácí Slovinku Evu Urevcovou. Muži se v úvodu pohybovali i na páté příčce, hlavní manko ale nabrali na posledním úseku Šellera.

Zlato urvala pro Švédsko v posledním stoupání Jonna Sundlingová, která vyhrála v Planici po individuálním sprintu už druhé zlato. S parťačkou Emmou Ribomovou pro severskou velmoc titul mistryň světa v týmovém sprintu obhájily. Ze stříbrné medaile se radovaly Norky Anne Kjersti Kalvaaová a Tiril Udnes Wengová, na bronz dosáhly Američanky Jessie Digginsová a Julia Kernová. 

České běžkyně se od úvodu pohybovaly na chvostu první desítky a vedoucí pětice jim brzy ujela. Přední skupinu táhla Američanka Jessie Digginsová, které se podařilo pole roztrhat. Stíhaly ji jen Švédky, Norky, Němky a Finky.

Ve druhé polovině se ale Češky díky Janatové dostaly na sedmou příčku. Nováková sice na posledním úseku náskok ztratila, ale do finiše předala parťačce v kontaktu. "Přiznám se, že jsem měla strašné nervy, ani jsem na dnešek nemohla spát. Čím déle ale jedu, tím je to lepší. I proto jsem byla na prvním úseku a v kvalifikaci taková zadržená a bolely mě nohy. Pak jsem se ale rozjela. Možná ze mě spadla nervozita a už jsem se dostala do závodu," řekla Nováková.

Pětadvacetiletá Janatová potvrdila v závěru dobrou formu a dofinišovala 58,99 sekundy za vítěznými Švédkami. "Podle mě je to perfektní. Oproti papírovým předpokladům jsme ještě jedno místo vylepšily. Je to solidní výsledek. Týmový sprint byl opravdu těžký, v porovnání s Livignem, kde se jelo na rovině, mě tady kopce hodně zabolely. Myslím si, že mám dobrou formu, a doufám, že to potvrdím na desítce za dva dny," uvedla Janatová.

Mužský závod byl od startu do cíle v režii norského dua Paal Golberg a Johannes Hösflot Klaebo. Druzí Italové sice díky Federiku Pellegrinovi v závěru posledního úseku sice byli na dostřel, ale prvenství bylo příliš vzdálené. Bronzové medaile si na krk pověsí francouzští lyžaři Renaud Jay a Richard Jouve. 

Češti muži si oproti předloňskému mistrovství v Oberstdorfu o příčku pohoršili. V úvodu se sice drželi v kontaktu s nejlepšími, ve druhé části ale Šeller nabral více než třicetisekundové manko. "Sníh neodjížděl od nohou a tempo bylo od začátku vysoké. Snažil jsem se šetřit síly na závěr a někoho jsem tam ještě dokázal předjet. Bohužel nejsem v optimální kondici a formě, jakou bych si představoval mít na takové akci," konstatoval Šeller.

Na vítězné Nory ztratili s Novákem nakonec přes 43 sekund, za šestými Brity zaostali o necelých jedenáct. "Je to realita. Umístili jsme se zhruba tam, kam patříme. Zklamání to není, ale taky žádná bomba," dodal finišman Novák.

Mistrovství světa v klasickém lyžování v Planici (Slovinsko):

Běh - sprint dvojic volně:

Muži: 1. Golberg, Klaebo (Nor.) 17:28,14, 2. De Fabiani, Pellegrino (It.) -2,48, 3. Jay, Jouve (Fr.) -16,48, 4. Cyr, Ritchie (Kan.) -22,95, 5. Halfvarsson, Anger (Švéd.) -29,58, 6. Clugnet, Young (Brit.) -32,52,... 9. Šeller, M. Novák (ČR) -43,16.

Ženy: 1. Ribomová, Sundlingová (Švéd.) 19:40,73, 2. Kalvaaová, T. U. Wengová (Nor.) -2,42, 3. Digginsová, Kernová (USA) -5,33, 4. Gimmlerová, Carlová (Něm.) -22,89, 5. Weberová, Fähndrichová (Švýc.) -36,71, 6. Joensuuová, Pärmäkoskiová (Fin.) -37,93, 7. A. Nováková, Janatová (ČR) -58,99.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články