Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Bude se běhat, bude se skákat. Po 16 letech se MS vrací do Lahti

Lahti (Finsko) – Mistrovství světa v klasickém lyžování bývá největší událostí ve světě zimních sportů, a platí to tím spíš, když se koná tak jako letos ve finském Lahti. Tradiční zimní středisko vítá nejlepší závodníky už posedmé v historii a všichni doufají, že to bude šťastnější shledání, než jak tomu bylo před šestnácti lety. Světový šampionát v klasickém lyžování začíná ve středu 22. 2. Přímé přenosy vysílá ČT sport a web ctsport.cz.

Skokanský můstek v Lahti
zdroj: Reuters

Vzpomínáte? Když se světový šampionát naposledy konal ve finském Lahti, skončilo to celé jedním velkým skandálem, který ukončil nebo přerušil, v každém případě však vážně poznamenal, sportovní kariéry šesti finských běžců a běžkyň na lyžích. Antidopingoví komisaři tehdy v krvi Jariho Isometsä, Janneho Immonena, Harriho Kirvesniemiho, Mikiho Myllylä, Milly Jauhoaové a Virpi Kuitunenové našli zakázanou látku známou jako HES. Ta snižuje hodnotu hemoglobinu v krvi a zároveň maskuje použití zakázaného EPA.

Finové tehdy ke své smůle nepočítali s tím, že komisaři během šampionátu vůbec poprvé provedou test na HES, a tvrdě na to doplatili. Pro svět běžeckého lyžování to byl obrovský šok – finští fanoušci kolem trati nechápali, že obě štafety, jejichž úspěchy (zlato a stříbro) před několika málo hodinami oslavovali, jsou složené z podvodníků a z konečného pořadí jsou diskvalifikovány. Když Isometsä, který bych chycen jako první, na tiskové konferenci oznamoval svůj pozitivní test, kdekdo nechápal, jak k něčemu takovému mohlo vůbec dojít.

Divákům u televizních obrazovek se zase hroutily představy, které o svém oblíbeném sportu měli. Vždyť o dva roky dřív sledovali, jak Myllylä v rakouském Ramsau slaví tři zlata a přidává ještě jednu stříbrnou medaili, Kirvesniemi byl zase stálou součástí závodního pole už od olympiády v Lake Placid v roce 1980 (!). Mistrovství světa, které se konalo na domácí půdě, mělo být vyvrcholením jejich kariér.

Jako první měl pozitivní nález Isometsä, což vyvolalo ve finském týmu paniku. Někteří závodníci například na trati simulovali technické problémy, aby se na to, že v jejich krvi pracuje armáda zakázaných látek, nepřišlo – Immonen si tak v jednom závodě zničil vázání, aby ve druhém rovnou pro jistotu zlomil lyži. Ani to nepomohlo. Isometsä se snažil krajany krýt, avšak po nálezu odložené tašky náležící finskému týmu, v níž se našly injekční stříkačky a transfuzní vaky, už bylo o osudu Kirvesniemiho a spol. rozhodnuto. Pozitivní testy už byly jen definitivní tečkou.

O totální kompromitaci finské reprezentace svědčil i nález u Kuitunenové, která byla vnímaná jako mladá vycházející hvězda. Právě její případ byl ale dalším tehdejším hřebíčkem do rakve důvěryhodnosti běžeckého lyžování. Kuitunenová totiž měla pozitivní nález už dva měsíce před začátkem MS – komisaři ji v polovině prosince 2000 s nadměrně vysokými hodnotami červených krvinek v krvi přistihli v italském Brussonu.

Místo zákazu ale přišla domluva mezi finskou reprezentací a vedením Mezinárodní lyžařské federace (FIS) na utajení celého případu. Žádná ze stran totiž v situaci, kdy mistrovství už pomalu klepalo na dveře, nestála o velký skandál. Kuitunenová tak poslechla příkaz svého týmu, který jí nakázal závod nedokončit, na trati zlomila hůlku a celá věc šla pod koberec. Tehdejší předseda FIS Bengt-Erik Bengtsson se ke krytí dopingu přiznal až v roce 2008 v rozhovoru pro švédský deník Aftonbladet.

Finští lyžaři nakonec dostali dvouleté tresty. Pro některé to znamenalo konce kariéry, což byl případ Kirvesniemiho a Myllylä – pro do té doby oslavované persony sportu šlo o potupný odchod ze scény. Jiní po odpykání trestu pokračovali, avšak s výjimkou Kuitunenové už nedokázali na své předchozí úspěchy výrazněji navázat. Kuitunenová se ale v běžeckém lyžování, navzdory vleklým problémům se zády, držela až do roku 2010, kdy ještě brala bronz ze štafety na Hrách ve Vancouveru.

I bez Johaugové spřádají velké plány Norky

Do Lahti se MS vrací až nyní, po šestnácti letech, a ovšemže s úplně jinými závodníky na běžeckých tratích (ale i na skokanských můstcích a v severské kombinaci). Každý doufá, že tentokrát se na žádný doping nepřijde – doba se změnila, a co bylo možné na začátku nultých let, už je nyní nemyslitelné. Přesto i nad Lahti 2017 se vznáší vcelku nepominutelný mrak. Vždyť dominantní lyžařka posledních let, Norka Therese Johaugová, si v současnosti odpykává trest za užití zakázaného steroidu.

Za její absence se na úspěch na běžeckých tratích třesou její krajanky. Pořadí Světového poháru válcuje Heidi Wengová, která by se na distančních tratích měla o medaile dělit s Ingvild Flugstad Östbergovou a Marit Björgenovou. Navíc bez šance Wengová není ani ve sprintech, kde má více bodů nasbíráno jen další Norka Maiken Caspersen Fallaová a Švédka Stina Nilssonová.

Generálka pro Lahti, která proběhla o víkendu v estonském středisku Otepää, ale naznačila trochu jiný poměr sil. Na klasické desítce totiž všem soupeřkám uběhla Björgenová, která dala druhé Švédce Charlotte Kallaové šestadvacet vteřin, třetí Wengová už měla manko téměř minutu. Ve sprintu volnou technikou zase posedmé v sezoně zvítězila Nilssonová, která o tři desetiny porazila rivalku Fallaovou.

Mezi muži je stále favoritem číslo jedna Martin Johnsrud Sundby (v Otepää to potvrdil suverénním vítězstvím na klasické patnáctce), ačkoliv o jeho důvěryhodnosti po pozitivním testu na salbutamol také mohou být pochybnosti. Norský lyžař ale dostal, na rozdíl od Johaugové, pouze dvouměsíční trest a nerušeně může závodit.

Kdo mu může v Lahti znepříjemnit cestu k prvnímu individuálnímu zlatu z MS (Sundby má totiž pouze zlato ze štafety v Oslu 2011)? Soudě dle jeho nelítostné křížové výpravy v Otepää, kde na něj druhý Iivo Niskanen ztratil 37 sekund, patrně nikdo. Na další medaile si tak mezitím dělají naděje Rus Sergej Usťugov, Fin Matti Heikkinen, Kanaďan Alex Harvey a neúnavné hvězdy let minulých, Švéd Marcus Hellner a Švýcar Dario Cologna. Z české výpravy má největší šance na slušné umístění Lukáš Bauer, který se představí na své parádní trati na 15 kilometrů klasicky.

Napínavější by měla být situace ve sprintech, kde se norští rychlíci Johannes Hoesflot Klaebo (vítěz posledního sprintu v Otepää) a Finn Haagen Krogh snaží opakovaně vyzrát na Itala Federica Pellegrina. Naposledy italský lídr disciplíny v pořadí Světového poháru svým soupeřům nestačil a doběhl už se ztrátou až jako čtvrtý, když se před něj dostal i Usťugov.

ČESKÁ ÚČAST

muži: Jan Bartoň, Lukáš Bauer, Martin Jakš, Petr Knop, Michal Novák, Aleš Razým, Miroslav Rypl

ženy: Kateřina Beroušková, Petra Nováková, Sandra Schützová, Anna Sixtová, Kateřina Smutná

Japonské skokanky touží po zlatu, favoritem je i Stoch

Skokanské závody patří k ozdobám světových šampionátů a všichni se těší, že se to potvrdí i na slavných můstcích v Lahti. Než přejdeme k napínavé konkurenci v mužské kategorii, zastavme se nejprve u závodu žen, který budou bedlivě sledovat japonští fanoušci. Jak Sara Takanašiová, tak Juki Itová totiž pevně věří, že se jim konečně podaří domů přivézt zlatou medaili – tu před čtyřmi lety prvně jmenované vyfoukla americká skokanka Sarah Hendricksonová, naposledy ve Falunu zase Itová těsně prohrála s Němkou Carinou Vogtovou.

V pořadí Světového poháru je na tom poměrně výrazně lépe Takanašiová, která směřuje ke svému čtvrtému vítězství v seriálu. Druhá Itová však svou úspěšnější krajanku dokázala porazit před týdnem v Pchjongčchangu a těžko tak odhadovat, kdo bude mít ve Finsku navrch. Zbraně navíc neskládá ani Norka Maren Lundbyová, které patří průběžná třetí pozice v klasifikaci SP.

Mezi muži je situace podstatně komplikovanější, což jen podpořila čerstvá zpráva – v Lahti se představí i šestinásobný mistr světa Gregor Schlierenzauer, kterému se stihly zahojit poraněné vazy v koleni. Těžko sice očekávat, že by měl v Lahti bojovat až o medaile, překvapit ale zcela jistě dokáže. Na cenné kovy si mezitím brousí zuby Schlierenzauerovi krajané Stefan Kraft a Michael Hayböck.

K největším favoritům ale patří lídr SP a polský vítěz Turné čtyř můstků Kamil Stoch, jeho neúspěšný vyzyvatel z Turné Daniel Andre Tande, a pak také mladý Slovinec Domen Prevc, který dominoval úvodu sezony. Jak do závodů dokáže zasáhnout nejstarší z bratrů Prevců Peter, nebo jak jsou připravení němečtí závodníci v čele s Andreasem Wellingerem, ukáže až dění na můstcích v Lahti. To samé platí o Romanu Koudelkovi, který se postaral o nejlepší české vystoupení v sezoně, tedy pátou příčku ze Sappora.

ČESKÁ ÚČAST

muži: Lukáš Hlava, Jakub Janda, Roman Koudelka, Viktor Polášek, Tomáš Vančura

ženy: Barbora Blažková, Martina Křepelková, Jana Mrákotová

Německý vlak zřejmě nezastaví ani ve stanici Lahti

Severská kombinace je v letošní sezoně patrně tím nejméně dramatickým odvětvím ze zimních sportů – alespoň tedy pokud nepatříte mezi příznivce německých sdruženářů. V první pětce klasifikace Světového poháru jsou totiž hned čtyři, přičemž jejich dominanci narušuje na čtvrté příčce pouze Japonec Akito Watabe. Kolem něho jsou naštosovaní Johannes Rydzek, Eric Frenzel, Fabian Riessle a veterán Björn Kircheisen, který závodil ještě se slavným Ronnym Ackermannem na Hrách v Salt Lake City.

Těžko tak od závodů očekávat, že by měly medaile jít jinam než k našemu západnímu sousedovi. Interní souboj Rydzek-Frenzel-Riessle zatím v sezoně nejlépe vychází prvně jmenovanému, Frenzel se na něj ale v pořadí Světového poháru dotáhl už jen na 36 bodů. Watabe mezitím sice slavil na posledním závodě doma v Sapporu a přerušil tak sérii osmnácti německých výher v řadě, avšak v Japonsku spolu s ním závodili spíš druhořadí sdruženáři.

K severské kombinaci ale kupodivu upíná naděje také český tým. Jde o sprint dvojic. "V závěrečné disciplíně si hodně slibujeme od našeho nejlepšího páru Miroslav Dvořák, Tomáš Portyk. V tomto ročníku Světového poháru skončili v polovině ledna v italském středisku Val di Fiemme dokonce na druhém místě," připomněl před startem šampionátu sportovní ředitel Tomáš Slavík.

ČESKÁ ÚČAST

muži: Lukáš Daněk, Miroslav Dvořák, Ondřej Pažout, Tomáš Portyk, Jan Vytrval

Je nám líto, video expirovalo.
Portyk s Dvořákem mají zálusk na sprint dvojic
Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články