Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Zlaté dělení v paralelním slalomu, titulem se pyšní Bassinová i Liensbergerová. Mužům kraloval Faivre

První závod v paralelním slalomu v historii mistrovství světa v alpském lyžování má tři vítěze. Mezi ženami se sice ihned po dojezdu radovala ze zlaté medaile Marta Bassinová, ale po zásahu jury ji získala také Rakušanka Katharina Liensbergerová, která měla ve finále stejný čas jako domácí Italka. V mužské kategorii dominoval Mathieu Faivre z Francie. Českým reprezentantům se naopak v Cortině d'Ampezzo nedařilo.

Mathieu Faivre v cíli zlatého paralelního slalomu na MS
zdroj: AP autor: Giovanni Auletta

Devětadvacetiletý Faivre porazil ve finále Chorvata Filipa Zubčiče, bronz získal Švýcar Loic Meillard. Třetí místo mezi ženami obsadila Francouzka Tessa Worleyová.

Faivre, Bassinová i Liensbergerová se dočkali první individuální zlaté medaile z MS. Faivre už měl ve sbírce nejcennější kov ze Svatého Mořice 2017 z týmového závodu, který se v Cortině pojede ve středu.

Liensbergerová získala zlato dodatečně až po zásahu rakouské výpravy, jež upozornila na fakt, že v malém a velkém finále nerozhoduje při shodném čase pomocné kritérium, ale že se medaile dělí.

"Je logické, že když mají dva stejný čas, tak by měli být na stejném místě. Díkybohu jsme se na to (do pravidel, pozn. autora) podívali. Je zajímavé, že jury neměla v hlavě regule hned na první pokus," uvedl sportovní ředitel Rakouského lyžařského svazu Toni Giger.

Zlato se na MS dělilo podruhé v historii po roce 1991, kdy vyhráli super-G ve stejném čase Rakušan Hermann Maier a Nor Lasse Kjus.

Zmatky při vyhlášení vítězek korunovaly nepříliš povedenou premiéru paralelního slalomu na šampionátu. Závodníci i odborníci totiž kritizovali skutečnost, že jedna dráha byla výrazně rychlejší než druhá. "Tohle není moc dobrá reklama pro lyžování. Katastrofa. Něco takového nechci na mistrovství světa vidět," zlobil se bývalý elitní německý slalomář Felix Neureuther v roli televizního experta.

Ve čtvrtfinále vyřazená Italka Federica Brignoneová hovořila o "nejnespravedlivějším závodě v kariéře" a kritický byl také vítěz Faivre. "Z první individuální medaile mám opravdu velkou radost, ale po dnešku je potřeba si o řadě věcí promluvit," řekl o kontroverzním průběhu.

Češi skončili v kvalifikaci

Z pětice českých reprezentantů Gabriela Capová, Zazie Humlová, Jan Zabystřan, Kryštof Krýzl, Ondřej Berndt nepostoupil z dopolední kvalifikace nikdo, přičemž ani jeden z mužů svou jízdu nedokončil.

Do úterního závodu nenastoupily některé hvězdy točivých disciplín jako Američanka Mikaela Shiffrinová, Francouz Alexis Pinturault či Nor Henrik Kristoffersen. Už v kvalifikaci musela po pádu skousnout vyřazení Slovenka Petra Vlhová nebo Švýcarka Lara Gutová-Behramiová.

Mistrovství světa ve sjezdovém lyžování v Cortině d'Ampezzo - paralelní závod:

Muži:
1. Faivre (Fr.), 2. Zubčič (Chorv.), 3. Meillard (Švýc.), 4. Schmid (Něm.), 5. De Aliprandini (It.), 6. Gstrein (Rak.), 7. Strasser (Něm.), 8. Radamus (USA), 9. Luitz (Něm.), 10. Kranjec (Slovin.), ...v kvalifikaci Zabystřan, Krýzl, Berndt (všichni ČR) všichni nedokončili.

Ženy:
1. Bassinová (It.) a Liensbergerová (Rak.), 3. Worleyová (Fr.), 4. Moltzanová (USA), 5. Robniková (Slovin.), 6. Brignoneová (It.), 7. Holdenerová (Švýc.), 8. Gasienicová-Danielová (Pol.), 9. Frasseová Sombetová (Fr.), 10. O'Brienová (USA), ...v kvalifikaci 43. Capová, 46. Huml (obě ČR).

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články