Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Odermatt je dvojnásobným světovým šampionem. Po sjezdu ovládl i obří slalom

Neměl závod úplně ve svých rukou, ale zvládl ho. Největší favorit Marco Odermatt zaútočil ve 2. kole obřího slalomu na mistrovství světa v Courchevelu z druhého místa a k dalšímu zlatu mu následně dopomohl výrazně chybující Marco Schwarz. Jan Zabystřan a Filip Forejtek shodně nedokončili 1. kolo. 

Ledová hora, i tak se dala nazvat sjezdovka L'Eclipse v Courchevelu během mistrovského klání v obřím slalomu. I ti nejlepší závodníci světa v jízdě, která trvala přibližně minutu a dvacet vteřin, viditelně bojovali s extrémními podmínkami i s vlastní výdrží. Mezi lyžaři byly už v 1. kole obrovské rozdíly, jen první desítka byla rozptýlená ve dvou a půl vteřinách.

Tvrdá pista byla ale spravedlivá a pro všechny stejná. Po bezchybné první jízdě vedl nečekaně Rakušan Schwarz a na vedoucího muže SP Švýcara Odermatta měl náskok dokonce 58 setin sekundy. Olympijský šampion z Pekingu nebyl ve 2. kole vůbec ve své kůži, a přestože byl v cíli první, jeho jízda byla až pátá nejrychlejší a musel s napětím sledovat, co předvede poslední muž na startu.

Schwarz zahájil útok na zlato profesorsky, ale ve druhé půli trati začal chybovat a v cíli se propadl na třetí místo. Doslova tak Odermattovi daroval titul světového šampiona. Se ztrátou 40 setin nestačil ani na Loïca Meillarda, který se nejrychlejší druhou jízdou vyhoupl na stříbro a mohl se radovat spolu s krajanem Odermattem.

"Úžasné, je tu tolik skvělých fanoušků ze Švýcarska. Přijel jsem do cíle a musel jsem trochu započítat a viděl jsem, že máme dnes dvě medaile. Nečekal jsem, že vyhraju, Marco (Schwarz) jel v prvním kole tak dobře, ve druhém mi ke zlatu pomohly jeho chyby," zhodnotil Odermatt.

Pětadvacetiletý suverén současného lyžování bujaře oslavil v Courchevelu druhé zlato, po překvapení ve sjezdu ovládl svou nejsilnější disciplínu. Bronzový Schwarz potvrdil, že se na vrchol sezony nachystal fantasticky, po nevýrazných výkonech v průběhu sezony získal už druhou medaili, v super-G byl navíc čtvrtý.

Radost krajanů Loïca Meillarda a Marca Odermatta
zdroj: ČTK/AP autor: Marco Trovati

Čeští lyžaři si s tratí neporadili. Do závodu vyrazil nejdřív Zabystřan, který vypadl po prvním mezičase. Forejtek jedoucí hned po něm svého krajana ještě minul, vzápětí ho ale také potkaly problémy, po kterých už se nestihl vejít do bran.

"Včera jsem si při tréninku zranil trochu záda a myslel jsem, že ani nebudu startovat. Při jízdě už byly záda v pohodě, myslím, že první půlku jsem jel dobře. Po první průjezdný mi odjela vnitřní a dostal jsem se lajnou hodně dolů a další bránu už jsem nestihl. Je to zklamání," řekl Forejtek, který byl s ledovou tratí spokojený.

O poslední medaile ze světového šampionátu budou muži na stejné sjezdovce bojovat v neděli v klasickém slalomu. Přímý přenos závodu sledujte na ČT sport a ČT sport Plus, 1. kolo začíná v 10:00.

Mistrovství světa ve sjezdovém lyžování v Courchevelu (Francie):

Muži - obří slalom: 1. Odermatt 2:34,08 (1:20,05+1:14,03), 2. Meillard (oba Švýc.) -0,32 (1:20,60+1:13,80), 3. Schwarz -0,40 (1:19,47+1:15,01), 4. Brennsteiner (oba Rak.) -0,76 (1:20,84+1:14,00), 5. Kristoffersen (Nor.) -0,96 (1:20,88+1:14,16), 6. Kranjec (Slovin.) -1,34 (1:20,23+1:15,19), ...Zabystřan, Forejtek (oba ČR) oba nedokončili 1. kolo.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články