Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Kristoffersen: Svaz mi nedal nic, dokud jsem nebyl ve špičce. A ještě mi bere marketingová práva?

Norské lyžování sice sbírá medaile na velkých akcích oběma rukama, pod povrchem ale bují spory. Běžec Johannes Klaebo není členem tamní reprezentace, slalomář Lucas Braathen zase v minulém týdnu kvůli sporům s lyžařským svazem dokonce ukončil kariéru. O problémech s tamní federací ví své i Henrik Kristoffersen, který je momentálně na návštěvě Prahy. Rozhovor s norským slalomářem sledujte v pátek od 20:55 na ČT sport.

Odchod Lucase Braathena ze sportovní scény otřásl minulý týden nejen norským lyžováním. Třiadvacetiletý Nor vyhrál malý křišťálový globus ve slalomu a patřil mezi největší naděje svého sportu. Na olympijských hrách 2026 měl zářit a přivézt z italských sjezdovek možná i celou řadu medailí. K tomu ale již nedojde.

Braathen svou kariéru uzavřel a hned doplnil, koho z toho viní: Norský lyžařský svaz. Právě s ním je ve sporu ohledně osobnostních a marketingových práv, kdy po něm norské lyžování požaduje pokutu za to, že propagoval jinou značku oblečení, než se kterou má smluvní vztah tamní federace. V Norsku totiž lyžaři nemohou využít žádnou reklamní plochu na oblečení. Mohou mít jen své dodavatele materiálu.

Není přitom jediným, kdo má či měl z podobných důvodů konflikt s lyžařskou federací. Největší hvězda běžeckého lyžování Johannes Klaebo už dokonce v dubnu oficiálně norskou reprezentaci opustil a připravuje se samostatně. Aleksander Aamodt Kilde podal na funkcionáře žalobu. V konfliktu se v minulosti ocitl také Henrik Kristoffersen. Skvělý slalomář se poslední čtyři roky připravuje samostatně s vlastním trenérem.

"Úplně mu rozumím, protože jsem v té samé situaci už byl a myslel na to samé," svěřil se Kristoffersen na setkání v Praze. Devětadvacetiletý lyžař si myslí, že nejde o poslední případ. "Sportovci tomu obětují strašně, opravdu strašně mnoho. Ale (od federace) toho moc nedostávají zpět," dodal.

Lucas Braathen
zdroj: REUTERS autor: Albert Gea

Všechno za mě platili rodiče, ne svaz

Kristoffersen se o problému v Praze rozhovořil. S federací má dlouhodobě konflikty stejného druhu, jako zmiňoval Braathen. "V Norsku nemůžeme mít svoje vlastní sponzory, pokud nejde o dodavatele vybavení," naznačil jádro problému. Pokud by toto pravidlo sportovec porušil, hrozí mu – podobně jako Braathenovi – vysoká pokuta.

Má problém i s tím, že v začátku kariéry podle svých slov nedostával od svazu žádnou finanční podporu. "Když jsem začínal, moji rodiče platili úplně za všechno. Když jsem vyhrál své první závody v Evropském poháru, byli to zase moji rodiče, kteří celou sezonu platili. To mi bylo sedmnáct. Částečně to platili i v dalším roce, kdy jsem se dostal mezi nejlepších třicet," říká.

"Až další rok, kdy jsem byl třetí na olympiádě, za mě rodiče nemuseli nic platit. A pak přijde federace a vezme mi skoro všechna marketingová práva? To je to, s čím mám problém. Nedostalo se mi od nich žádné podpory, dokud jsem nebyl opravdu dobrý. Neříkám, že nechci pomáhat mladým a dát něco zpět, ale musí to být spravedlivější. To je problém, který s tím má Lucas Braathen, Aleksander Aamodt Kilde i já," dodal Kristoffersen. 

Henrik Kristoffersen o konci Braathenovy kariéry:

"Byl jsem v podobné situaci. Myslel jsem na to samé, co on teď udělal, a to několikrát. Něco se musí změnit, protože teď to pro sportovce není spravedlivé. Je to smutné pro něj i pro celý sport."

Henrik Kristoffersen
zdroj: Reuters

"K tomuhle problému bude docházet stále více a více, pokud s tím někdo něco neudělá," dodal Kristofferson, který dlouhodobě žije v Salcburku. Představit si tak dokáže, že by přikročil k dvojímu občanství. "Doufám v to. Mám rakouský řidičský průkaz, platím tu daně, žiju tady osm let. Pokud to bude možné, rád řeknu ano," prohlásil před prvním závodem v Söldenu, který nakonec kvůli počasí musel být zrušen, pro deník Salzburger Nachrichten.

Právě na počasí a změny klimatu byl tázán i v Praze. "Nechci k tomu mnoho říkat, protože vážně nevím... Myslím, že příliš mnoho lidí na tohle téma má ostré názory, i když o tom mnoho neví. Kdo za to může? Netuším. V Norsku je teď třeba čtyřicet centimetrů sněhu a to aspoň deset let nebylo," řekl norský lyžař.

Momentálně tak jako všichni ostatní závodníci ve Světovém poháru věří, že sněhové podmínky budou tuto sezonu tak optimistické, jako tomu je momentálně v Norsku. Seriál pokračuje příští víkend sjezdy v hraničním středisku Zermatt/Cervinia (Švýcarsko/Itálie). Přímé přenosy budete moci sledovat na ČT sport a ČT sport Plus.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články