Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Czech Tour 2024

K Jizerské 50 mám velmi osobní vztah. Srdeční, přiznává Pliska

Sníh zatím schází, lyžařská veřejnost ale stále věří, že přesně za měsíc se vyrazí na trať Jizerské padesátky. Nejinak to má také před rokem dvacátý Jiří Pliska, elitní český laufař. Jak smýšlí o svém domovském závodě a jaké jsou jeho plány pro zbytek sezony?

Je nám líto, video expirovalo.
Téma SZ: Jizerská padesátka 2023

Zatímco zájem účastníků si pořadatelé mohou jen pochvalovat, u sněhových podmínek je tomu přesně opačně. Víra v to, že se 56. ročník slavného závodu skutečně uskuteční, ale zůstává silná. I proto byl závod, který se jezdí na počest horolezců z expedice Huascarán 1970, před několika lety přesunut z lednového na únorový termín. A naděje umírá poslední. 

"Už teď se na ten závod těším. Ale myslím, že u českého závodníka tenhle pocit trvá od pondělí den po Jizerské padesátce," usmívá se Jiří Pliska. Mrzí ho jen, že jej trápí zdravotní problémy. "Příští týden vynechám, pak Diagonela a Marcialonga. A na Jizerské 50 bude už, doufám, ta pravá forma," věří.

"Snad se mi podaří jet aspoň tak dobře jako loni. Samozřejmě, pro mě je každý posun dopředu zadostiučinění," dodává Pliska, který je v posledních letech vedle Stanislava Řezáče jednou z největších českých hvězd. Jeho loňské dvacáté místo na jizerské trati to jen potvrzuje. Vděčí za to i podpoře svého eD system Silvini Teamu.

Sport
zdroj: ČT4

"Tým funguje skvěle a pořád se zlepšuje. Už si popravdě moc neumím představit, že by to mohlo být lepší. Z pohledu závodníků (a výsledků) ano, ale z pohledu zabezpečení a péče týmu už je to na top úrovni. Za zahraničím rozhodně nezaostáváme," vysvětluje český vytrvalec, který se letos znovu vydá i na švédský Vasův běh.

"Doufám, že budu na předních pozicích a že zase nevypadnu kilometr před cílem z hlavní skupiny. Hlavní můj cíl je dojet v ní až do cíle a do finiše. A tam jet, jak budu umět," dodává Pliska. Přestože je ale Vasův běh vrcholem seriálu Ski Classics, pro české lyžaře je středobod sezony někde jinde. Přesněji řečeno v Bedřichově a na jizerských hřebenech.

"V Jizerských horách bydlím, k místu a historii závodu mám velký vztah. Těžko ho můžu porovnávat s jinými závody. Je to osobní vztah a někdy je to až zavazující. Když stojím na startu, tak vím, že je to srdeční záležitost," vyznává se k lásce k Jizerské padesátce. Do stopy se spolu s ostatními lyžaři vydá přesně za měsíc – v neděli 12. února 2023.

Přímý přenos z Jizerské padesátky odvysílá ČT sport a ČT sport Plus. O víkendu vysíláme na ČT sport Plus v sobotu od 8:05 Pustertaler Ski Marathon a v neděli od 8:50 Prato Piazza Mountain Challenge.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články