Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Chybí sníh, ale pořadatelé Jizerské 50 neklesají na mysli. Závodit chtějí i Neumannová a Moravec

Jizerská padesátka se blíží, a přestože na horách zatím schází sníh, přípravy pokračují v plném proudu. Závody se v Bedřichově a okolí uskuteční během druhého únorového víkendu. Zájem o tradiční závody v běhu na lyžích je rekordní, na samotnou Jizerskou 50 zbývá posledních sto startovních čísel. Do stopy chtějí vyrazit také Kateřina Neumannová, Ondřej Moravec či bývalí fotbalisté David Lafata s Bořkem Dočkalem.

Je nám líto, video expirovalo.
O Jizerskou padesátku je opět obří zájem. Na trati se objeví poprvé také Neumannová

V únoru se závodí od roku 2017, před tím se Jizerská padesátka konala na začátku ledna. "Ten posun na únor se ukázal jako dobré rozhodnutí, protože jinak by se Jizerská konala o minulém víkendu, takže by muselo dojít k jejímu zrušení," řekl zástupce pořadatelů David Douša.

Kvůli nedostatku sněhu byla Jizerská padesátka zrušena v letech 2007 a 2014. Od posunu na únor se to nestalo, ale jsou možná i různá náhradní řešení. "Známe z historie i situace, kdy jsme museli zkracovat trať Jizerské padesátky, třeba extrémní zkrácení v roce 2016, kdy se jezdila padesátka na čtyřkilometrových okruzích. Museli jsme i zkracovat trať třeba na 45 kilometrů kvůli tomu, že pět kilometrů odteklo kvůli oblevě v sobotu před závodem," vzpomínal Douša.

Nejlepší trojice 54. ročníku Jizerské padesátky – Dahlová, Korsgrenová a Smutná
zdroj: ČTK autor: Radek Petrášek

Měsíc před akcí pořadatelé chystají závody v plném rozsahu. "Máme připravený zasněžovací systém na stadionu. Jsme připraveni, pokud tomu počasí bude přát, zasněžit ty první tři čtyři kilometry tratě, které jsou nejkritičtější, protože jsou položeny nejníže," uvedl Douša.

Pokud by se Jizerská padesátka kvůli nedostatku sněhu neuskutečnila, přihlášení účastníci by díky pojištění dostali zpět 70 procent startovného. Zájem o letošní ročník je enormní. "Aktuální čísla jsou úplně stejná, jako byla loni na konci registrace. On-line registrace poběží do 29. ledna, tak věřím, že trhneme rekord," řekl Douša.

Celkem by se za čtyři dny mělo uskutečnit devět závodů, na jejichž start se může postavit až devět tisíc lyžařů. Nyní je přihlášeno zhruba 8200 lidí. "V tuhle chvíli jsou ještě volná startovní čísla na všechny (individuální) závody. Nejblíž vyprodání je Jizerská padesátka, kde zbývá sto startovních čísel z kapacity 4800 závodníků," uvedl Douša.

Ondřej Moravec
zdroj: ČTK autor: Pavlíček Luboš

Závodit budou i Neumannová, Moravec či Lafata s Dočkalem

Vedle elitních závodníků, kteří budou usilovat o úspěch v seriálu Ski Classics, se na trati hlavního závodu i těch doprovodných objeví řada nejen sportovních osobností. Budou i souboje dvojic. V páteční štafetě časy svých tříkilometrových úseků poměří bývalý biatlonista Ondřej Moravec a bývalá dálková běžkyně na lyžích Kateřina Smutná, která se znovu chystá i na samotnou Jizerskou padesátku, ačkoliv před dvěma lety ukončila kariéru. Moravec si zatím nejdelší závod nechá ujít. "Mám v hlavě, že si jednou dám celou Jizerku. Musím si to dát do dlouhodobějšího plánu. Chtěl bych se na to líp připravit, což teď nedělám," řekl.

Premiéru na Jizerské padesátce bude mít Kateřina Neumannová, která krátce po závodě oslaví padesáté narozeniny. "Na prahu padesátky ode mě nikdo nebude čekat žádný velký výsledek a je čas si tu padesátku dát. Jedu poprvé v životě bez ambic. Myslím, že už mě přešly," uvedla.

O fotbalový souboj se na padesátce postarají David Lafata a Bořek Dočkal. Zatímco Lafata už tento závod před jedenácti lety absolvoval, pro Dočkala to bude premiéra. "Deset let jsem na běžkách nestál. Doufal jsem, že budu moci tuhle zimu trochu potrénovat, ale podmínky mi do karet moc nehrajou," uvedl někdejší reprezentační záložník.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články