Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklistika ČR 2024

Bauer dojel v závodě na 30 km pátý, vyhráli Vylegžanin a Björgenová

La Clusaz (Francie) – Český běžec na lyžích Lukáš Bauer dojel pátý v dnešním závodě Světového poháru na 30 km s hromadným startem. Bauer předvedl ve francouzském zimním středisku aktivní výkon, zhruba od desátého kilometru se neustále držel v čele. Sice se mu nikdy nepodařilo na delší dobu roztrhat pole favoritů, které se vždy sjelo, ale připsal si díky své taktice 30 bodů do SP navíc za vítězství na dvou prémiích. Zvítězil Rus Maxim Vylegžanin, když ve spurtu porazil Nora Pettera Northuga.

Bauer může litovat, že v závěrečných stovkách metrů nezareagoval na další zrychlení ruského dua Vylegžanin, Legkov. Udržet se naopak dokázal do té doby poměrně nenápadný Northug a také Švýcar Dario Cologna, který nakonec skončil za Legkovem čtvrtý. Bauer dojel bezpečně pátý s jedenáctisekundovou ztrátou, a navázal tak na třetí pozici z Davosu z minulého víkendu. 

Těsné vítězství si připsal Vylegžanin, který trochu překvapivě ustál útok Northuga, jenž v minulých letech neměl ve spurtu konkurenci. I tak ale dvojnásobný olympijský vítěz po pozdním startu do sezony zaznamenal svůj nejlepší letošní výsledek.   

Z dalších českých reprezentantů se dařilo Jiřímu Magálovi, který dojel 18. a podobně jako Northug zaznamenal letošní maximum. Na body dosáhl ještě 28. Martin Jakš, Martin Koukal doběhl 34. a specialista na dálkové běhy Petr Novák 43. 

Janečková jako první Česka v sezoně bodovala

Ženy jely ve francouzském středisku La Clusaz závod na 15 km s hromadným startem a znovu zvítězila norská suverénka Marit Björgenová, která si připsala už sedmé letošní vítězství. Z českých závodnic se nejvíce dařilo Ivaně Janečkové, která si za 23. místo připsala vůbec první body v sezoně. Žádná jiná reprezentantka dosud v elitní třicítce neskončila. 

Trojnásobná olympijská vítězka z Vancouveru Björgenová dnes porazila o sekundu úřadující vítězku seriálu Justynu Kowalczykovou z Polska, třetí byla s odstupem 11 sekund další Norka Kristin Störmer Steiraová. Čtvrtá Arianna Follisová z Itálie byla už o více než minutu zpět. 

Björgenová v této sezoně nevyhrála pouze ve stíhačce v Kuusamu, kde sice dojela do cíle jako první s půlminutovým náskokem, zaznamenala ale čtvrtý čas. Šestadvacetiletá Janečková dojela do cíle tři a půl minuty po Björgenové, která si tak další výhrou pojistila průběžné vedení v SP.

Norská lyžařka Marit Björgenová se raduje z dalšího vítězství ve Světovém poháru.
zdroj: AP Photo
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články