Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Montpellier vítá krasobruslařskou elitu bez Rusů, Češi vyslali Březinovou a Taschlerovi

Ve francouzském Montpellier začíná se skromnou českou účastí mistrovství světa v krasobruslení, které je citelně poznamenáno absencí ruských reprezentantů potrestaných za invazi své země na Ukrajinu. Zatímco na olympijských hrách v Pekingu mělo Česko zastoupení ve všech kategoriích, tentokrát budou závodit jen Eliška Březinová a taneční pár Natálie a Filip Taschlerovi. Přímý přenos krátkého programu sportovních dvojic sledujte od 18:30 exkluzivně na webu ctsport.cz.

Je nám líto, video expirovalo.
MS krasobruslení s Čechy startuje

Mimořádně otevřená je za současných okolností ženská soutěž, ve které Rusky v posledních letech dominovaly. Jako jediná z olympijských medailistek bude na MS závodit bronzová Japonka Kaori Sakamotová, jež v Pekingu vytěžila cenný kov z nezdaru favorizované Kamily Valijevové psychicky poznamenané dopingovou kauzou.

Na světový titul mohou útočit stříbrná medailistka z MS 2018 Wakaba Higučiová z Japonska, Korejka Jo Jong nebo Američanka Alysa Liuová, které mají v repertoáru trojitý axel. Prosadit se může také Belgičanka Loena Hendrickxová nebo americká šampionka Mariah Bellová.

Šestadvacetiletá Březinová bude navazovat na životní vystoupení z olympijských her, kde si vylepšila osobní rekordy v krátkém programu i volné jízdě a skončila dvacátá. O čtyři pozice výše se v Pekingu umístili tanečníci Taschlerovi. Mladý sourozenecký pár bude na seniorském mistrovství světa závodit podruhé, loni z 22. místa nepostoupil do volných tanců. Tentokrát by si Taschlerovi měli vést lépe, pokud potvrdí progres, jenž v olympijské sezoně udělali.

Francouzští fanoušci ale budou sledovat především olympijské šampiony Gabriellu Papadakisovou a Guillamea Cizerona, kteří budou doma útočit na pátý světový titul v kariéře. Při absenci ruských tanečníků jim mohou konkurovat zejména americké páry Madison Hubbellová, Zachary Donohue a Madison Chocková, Evan Bates.

Kategorie tanečních párů uvidí také ojedinělý návrat na mistrovství světa. Šestatřicetiletý Japonec Daisuke Takahaši bude jako první mistr světa v kategorii jednotlivců závodit na MS později jako tanečník. Šampion z roku 2010 se předloni začal věnovat tancům na ledě a společně s Kanou Muramotovou letos získali stříbro na mistrovství čtyř kontinentů.

Po odchodu Michala Březiny nemá Česká republika zastoupení v kategorii mužů. Tam je uvolněný světový trůn, protože vítěz posledních tří světových šampionátů a úřadující olympijský šampion Nathan Chen se musel odhlásit kvůli zranění. Zdravotní problémy zastavily také dvojnásobného olympijského vítěze Juzurua Hanjua, jenž získal světový titul v letech 2014 a 2017.

Očekává se souboj japonských krasobruslařů, kteří doplnili Američana Chena na stupních vítězů po olympijské soutěži. Stříbro na ZOH i loňském MS získal Juma Kagijama, jemuž by měl konkurovat zkušenější Šoma Uno. Ukázat se bude chtít také bronzový medailista z MS 2019 Američan Vincent Zhou, který na olympiádě nemohl v individuální soutěži závodit kvůli pozitivnímu testu na koronavirus.

Velmi oslabená bude soutěž sportovních dvojic, v níž bude scházet pět nejlepších z olympijských her. Vedle potrestaných Rusů na světový šampionát neposlala žádné krasobruslaře ani Čína. O medaile by se měly utkat severoamerické dvojice a japonský pár, na Hrách zaujali devátým místem také mladí Gruzínci Karina Safinová a Luka Berulava.

Program MS:

Středa 23. března:
11:10 ženy - krátký program
18:30 sportovní dvojice - krátký program

Čtvrtek 24. března:
11:30 muži - krátký program
18:53 sportovní dvojice - volné jízdy

Pátek 25. března:
11:00 taneční páry - rytmický tanec
18:00 ženy - volné jízdy

Sobota 26. března:
10:55 muži - volné jízdy
17:05 taneční páry - volné tance

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články