Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Krasobruslařská hostina pokračuje Světovou týmovou trofejí. Favoritem jsou Rusové

Tři týdny po mistrovství světa ve Stockholmu čeká krasobruslaře další vrcholná soutěž. V Ósace se od čtvrtka do soboty uskuteční World Team Trophy pro šest národních výběrů. Na první triumf v této soutěži by mohli zaútočit Rusové, kteří mají v sestavě hned trojici nedávných mistrů světa. Přímý přenos sledujte v pátek od 8:00 na ČT sport a webu ctsport.cz.

Juzuru Hanju
zdroj: ČTK/AP

Kapitánkou ruského výběru bude stříbrná medailistka ze Stockholmu Jelizaveta Tuktamyševová. V mužské kategorii budou Rusko reprezentovat Michail Koljada a Jevgenij Semeněnko, kteří byli rovněž na MS v první desítce. Rusové v této týmové soutěži, která se koná od roku 2009, zatím dosáhli nejlépe na druhá místa v letech 2015 a 2017. Předloni byli třetí.

Nejúspěšnější reprezentací jsou Spojené státy americké, které vyhrály čtyřikrát včetně posledního ročníku v roce 2019. V jejich týmu nechybí čerstvě trojnásobný mistr světa Nathan Chen. Vedle Američanů dokázali tuto soutěž vyhrát už jenom Japonci v letech 2012 a 2017. Jejich hlavní hvězdou bude dvojnásobný olympijský šampion Juzuru Hanju, který na nedávném MS získal bronz.

Vedle této trojice se kvalifikovali ještě Kanada, Itálie a Čína. Nejlidnatější země světa ale svůj tým do Ósaky neposlala, takže ji nahradila Francie. Každý tým se skládá ze dvou žen, dvou mužů, sportovní dvojice a tanečního páru. Výjimkou jsou letos Italové, protože Matteo Rizzo musel odstoupit a už nebylo dost času na povolání náhradníka. Mezi muži tak za ně bude bodovat jen Daniel Grassl.

Hodnotí se samostatně pořadí v krátkých programech, případně rytmickém tanci, a volných jízdách a tancích. V individuálních kategoriích získávají krasobruslaři od dvanácti bodů za první příčku po jeden bod za dvanáctou. V párových kategoriích se rozděluje dvanáct až sedm bodů. Zvítězí tým s nejvyšším počtem bodů. Celková dotace je milion dolarů (téměř 22 milionů korun), vítězný tým si rozdělí 200 tisíc dolarů (takřka 4,4 milionu korun).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články