Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Jdeme za tím a chceme z toho vytřískat co nejvíc, říkají Taschlerovi

Byli nejmladší, ale sahali na evropském šampionátu po medaili. Nakonec sourozenci Natálie (21) a Filip Taschlerovi (23) dotančili mezi páry na krasobruslařském mistrovství Evropy pro šesté místo. Stanovili si tak své "evropské" maximum. Nyní už jsou z Finska zpět v tréninkovém kempu v Itálii a opět se chystají zahájit přípravu. Tentokrát na světový šampionát, který se koná v březnu. Našli si ale čas i na rozhovor pro Sportovní zprávy ČT.

Je nám líto, video expirovalo.
Taschlerovi: Hlavně zůstat zdraví

Mrzelo vás hodně, že jste s nadějí na medaili nakonec skončili šestí?

Natálie: "Nejdřív nás zamrzelo, že nám ta pětka utekla, ale v neděli už to bylo lepší a už jsme si to užívali. Dostávali jsme spoustu zpráv a krásných ohlasů."

Jak jste se cítili po páté příčce v rytmickém tanci?

Filip: "Bylo to super, zajeli jsme všechno, co jsme měli v plánu. Měli jsme odezvu od rozhodčích i diváků, že jsme měli na tu malou bronzovou, že bychom si ji zasloužili... My jsme byli nadšení a měli dobrý pocit z té jízdy. Hala byla konečně plná a mělo to úplně jiný drive a energii."

Stačili jste vnímat diváky, kteří byli nadšení a tleskali vám do rytmu?

Natálie: "Diváky jsem vnímala. Stihla jsem i zaregistrovat, kde sedí maminka i moje nejlepší kamarádka. Vnímám je vždycky."

Filip: "To dokáže povzbudit, má to pak úplně jinou dynamiku."

Technický tanec jste si vylepšili o bod a půl – vidíte v něm ještě nějaké rezervy?

Filip: "Rezervy ještě máme a už je naplánováno, jak to vyšperkovat. Je to o detailech, chceme atakovat těch osmdesát bodů, ale to záleží na mnoha věcech, jaká bude konstelace, rozhodčí – zkrátka, uvidíme."

Natálie: "Utekl nám jeden level, tam jsme mohli dostat level tři a byli bychom k té osmdesátce blíž. Ale vždycky je co vylepšovat. Ať na velikosti pohybu, či protažení nohy."

Je nám líto, video expirovalo.
Volný tanec sourozenců Taschlerových na ME v Espoo

Už jste viděli svoji jízdu?

Natálie: "S trenérem jsme jízdu ještě neprobírali a viděli jsme ji až v neděli, protože není dobře se koukat na jízdy během závodu, abychom se do toho pak moc nezamotali."

S čím jste šli do volného tance, když vás od medaile dělilo 0,63 bodu?

Filip: "Šli jsme tam s chladnou hlavou a já jsem se cítil mnohem méně nervózní než před krátkým tancem. Hala byla úplně plná a chtěli jsme předvést to, na čem jsme pracovali od Vánoc. Zajet čistý program, což jsme splnili. Ale do budoucna chceme ještě víc přenést do závodu jízdu z tréninku, kde to umíme ještě o trochu líp. Ale užívali jsme si to i s obecenstvem a asi se to povedlo, protože jsme dostali spoustu kladných zpráv. Nešli jsme do toho s žádným velkým očekáváním, ale snažili jsme se si to užít."

Když pak po jízdě došlo na body, bylo vidět na sourozencích určité rozčarování...

Natálie: "Odvedli jsme dobrou práci a zamrzelo nás, že jsme nedostali víc bodů."

Filip: "Dostali jsme taky bod srážku za to, že jsme měli moc dlouhou hudbu a přesáhli jsme povolený čas, protože jsme jízdu předtím s trenérem upravovali. To musíme spravit, to byla zbytečná ztráta."

Nedoplatili jste také na to, že ostatní páry jsou známější, zkušenější a nebyl tam český rozhodčí?

Filip: "Je to asi propojené všechno dohromady, je to subjektivní sport. Ale my se nesnažíme na tyhle věci soustředit. Co se ve finále počítá, to je výkon a na ten se soustředíme a víme, na čem pracovat."

Jaká byla zpětná vazba od soupeřů?

Natálie: "Naše volná jízda se jim líbila. My se vzájemně podporujeme, není mezi námi zbytečná rivalita, jsme kamarádi. Ale feedback od týmu zatím nemáme, teď budeme mít mítink a tam to probereme."

Jak jste se, Filipe, cítil po nemoci, když jste těsně před závodem dobral antibiotika?

Filip: "Dobral jsem je v neděli, ale měli jsme hodně najeto. Nejhorší to bylo v pondělí. Byl jsem z toho nervózní, ale s mentálním koučem jsem na tom hodně pracoval. Ve finále je ta hlava silnější, antibiotika zabrala a pak už jsem se cítil dobře, jako ve svém těle."

Máte u nás konkurenci v sourozencích Mrázkových. Jsou lepší sourozenecké nebo partnerské páry?

Filip: "Těžko říct, ale těch sourozenců je v Česku nyní hodně a to je dobře. Nárůst párů je velký a je to super, všichni se podporujeme. Svaz zařídil kemp jen pro taneční páry a bylo to bezva. Je vidět, jak ta kategorie roste. A všichni máme stejné cíle a jdeme za tím, chceme dobře reprezentovat naši zemi a vytřískat z toho prostě co nejvíc."

Jak se těšíte a jak se připravujete na 22. března, kdy startuje světový šampionát?

Natálie: "Těším se hodně a budeme se připravovat stejně jako na Evropu a detaily zjistíme ve čtvrtek na mítinku s týmem, kde se přesně dozvíme, co a kdy budeme dělat."

Filip: "A hlavně zůstat tentokrát zdraví, to je cíl."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články