Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Chan vyhrál ve světovém rekordu, Březina skončil čtvrtý

Moskva - Kanaďan Patrick Chan je novým krasobruslařským mistrem světa a zároveň vytvořil výkonem 280,98 bodu světový rekord. Z českých reprezentantů dopadl v Moskvě lépe Michal Březina, který jen těsně zaostal za českým rekordem, což mu stačilo stejně jako loni na čtvrté místo. Tomáš Verner po pádu obsadil dvanáctou příčku. Zlatou medaili mezi sportovními dvojicemi převzali již potřetí v kariéře Němci Aljona Savchenková a Robin Szolkowy. Čeští krasobruslaři Klára Kadlecová a Petr Bidař skončili při své premiéře na světovém šampionátu na patnáctém místě.

Březina měl k medaili hodně blízko, když skočil čtverný toeloop i salchow a dlouho předváděl životní jízdu. V závěru však chyboval a dvakrát upadl, což ho stálo cenné body. Přesto za volnou jízdu získal 156,11 bodu, což je jen o desetinu horší výsledek než Vernerův český rekord z listopadu loňského roku. V součtu s krátkým programem si připsal 233,61 bodu a zaostal tak o 2,5 bodu za svým českým maximem. Nakonec mu k bronzu scházelo osm bodů.

"Rozhodli jsme se, že nemáme co ztratit. Mohl jsem jedině útočit a to se jakžtakž povedlo. Jsem ale hlavně strašně rád, že jsem oba čtveráky skočil," řekl Březina. "Těžko říci, jak by to mohlo dopadnout, kdybych zajel jízdu čistě. Teď už s dvěma pády nic nenadělám," konstatoval a připustil, že chyby ho stály nejméně pět bodů z hodnocení. Celkově však mínil, že vyvrcholení sezony se mu docela povedlo.

Tomáš Verner:

"Byla to asi má nejhorší jízda v sezoně, ale přesto jsem si to užil. Pracoval jsem až do konce, abych diváky strhl, a to se mi povedlo a z toho jsem měl obrovskou radost."

Je nám líto, video expirovalo.
MS v krasobruslení 2011 Rusko

Verner při pokusu napravit nepříliš vydařený krátký program udělal hned několik chyb a nenaplnil své medailové ambice. Velkou bodovou ztrátou byla především zaváhání při čtverném toeloopu a trojitém axelu. Celkem získal 216,87 bodu a zaostal o šest bodů za svým výkonem z mistrovství Evropy, kde získal bronz. 

Stejně jako Češi, tak i zbytek startovního pole výrazně zaostal za Kanaďanem Chanem, který předvedl nejlepší výkon historie. K rekordu z krátkého programu předvedl i rekordní volnou jízdu (187,96 bodu) a světové maximum posunul na 280,98 bodu.

Druhý v pořadí Japonec Takahiko Kozuka sice po Chanovi jako druhý v historii překonal ve volné jízdě hranici 180 bodů, nakonec ale za vítězem zaostal o 22 bodů. Třetí Rus Artur Gačinskij ztratil na první místo dokonce 39 bodů. Těšit ho ale může fakt, že pro Rusko získal první mužskou medaili po sedmi letech. Kadlecová s Bidařem neudělali ani ve volné jízdě vážnější chybu a udrželi 15. místo ze středečního krátkého programu.

Vítězní Němci Savchenková, Szolkowy vystoupili nejvýše už potřetí za poslední čtyři roky, jejich loňští přemožitelé Čching Pchang, Ťien Tchung skončili letos třetí. Stříbro patří nově složené ruské dvojici Taťjana Volosožarová, Maxim Trankov.

Výsledky:

Muži: 1. Chan (Kan.) 280,98 - světový rekord, 2. Kozuka (Jap.) 258,41, 3. Gačinskij (Rus.) 241,86, 4. Březina (ČR) 233,61, 5. Takahaši 232,97, 6. Oda (oba Jap.) 232,50, ...12. Verner (ČR) 216,87.

Sportovní dvojice: 1. Savchenková, Szolkowy (Něm.) 217,85, 2. Volosožarová, Trankov (Rus.) 210,73, 3. Čching Pchang, Ťien Tchung (Čína) 204,12, 4. Kawagutiová, Smirnov 187,36, 5. Bazarovová, Larionov (všichni Rus.) 187,13, 6. Yankowskasová, Coughlin (USA) 175,94, ...15. Kadlecová, Bidař (ČR) 132,51.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články