Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Březina nezvládl volnou jízdu a skončil až desátý

Bratislava - Michal Březina obsadil na mistrovství Evropy v Bratislavě až desátou příčku. Český krasobruslař měl útočit po třetím místě z krátkého programu na medaili, ale svou volnou jízdu nebývale pokazil a propadl se až na konec první desítky. Počtvrté za sebou zvítězil suverénní Španěl Javier Fernandez o 60 bodů před Izraelcem Alexejem Byčenkem. Bronz získal Rus Maxim Kovtun.

Michal Březina
zdroj: ČTK autor: Václav Šálek

Březinovi se povedlo jen minimum z toho, co ve volné jízdě zamýšlel. Bronzový medailista z roku 2013 nezvládl čistě hned úvodní trojitý axel a na zbytku jeho jízdy se podepsala nervozita. Nízké bodové hodnocení po dvou pádech a dalších nevydařených skocích ho srazilo až na konec první desítky.

"Byl to zkrat, asi se to nedá vysvětlit. Sám nevím, co se stalo. Vjel jsem na led, cítil jsem se normálně a pak se to najednou vše zbortilo," řekl Březina s velkým časovým odstupem po závodě. Bezprostředně po skončení jízdy totiž s nikým nechtěl mluvit. "Když jsem vlezl na led, tak jsem se cítil dobře. Pak ale jako kdyby se mi zlomil led pod nohama," uvedl.

Svěřenec trenéra Karla Fajfra jel jako poslední a už předem bylo jasné, že aby získal medaili, musí zajet nejlepší program v sezoně a přiblížit se osobnímu maximu. "Nad tím jsem nepřemýšlel. Chtěl jsem zajet pěknou jízdu, aby si to diváci užili. V hlavě mi to ale trošku nevyšlo," přiznal.

Zato úřadující mistr světa Fernández byl suverénní, od rozhodčích dostal celkem 302,77 bodu. Čtyřiadvacetiletý rodák z Madridu se i přes pád po axelu jako první krasobruslař na ME dostal přes hranici 300 bodů a vytvořil si nový osobní rekord.

Kyjevský rodák Byčenko byl po krátkém programu čtvrtý, ale nakonec vybojoval stříbro. Z druhé pozice odsunul Kovtuna, který hned na začátku jízdy spadl při čtverném toeloopu a další skok vynechal.

Vzhůru se naopak posunul Florent Amodio z Francie, mistr Evropy z roku 2011. V posledním závodu kariéry předvedl takový výkon, že trenéra Nikolaie Morozova dojal až k slzám, po čtverném salchowu a sedmi trojitých skocích se z osmého místa dostal až na čtvrté. K medaili mu chyběl bod a čtvrt.

Druhý český zástupce mezi muži Jiří Bělohradský obsadil v 17 letech při svém premiérovém startu mezi seniory 20. místo. Zatímco v krátkém programu si vytvořil osobní rekord, ve volné jízdě za svým maximem i kvůli jednomu pádu o čtyři body zaostal.

"Celkově jsem spokojený. Volná nebyla taková, ale předvedl jsem, co jsem chtěl. Většina skoků byla čistá, za což jsem rád," řekl Bělohradský. V závěru měl viditelně problémy s kondicí. "Na konci už to bylo drsné," uznal svěřenec trenérů Vlasty Kopřivové a Tomáše Vernera, který byl zvyklý jezdit volné jízdy o 30 sekund kratší. "Navíc tam máme choreo kroky, což je taky náročné," vysvětlil.

Mistrovství Evropy v krasobruslení v Bratislavě:

Muži - konečné pořadí: 1. Fernández (Šp.) 302,77, 2. Byčenko (Izr.) 242,56, 3. Kovtun (Rus.) 242,21, 4. Amodio (Fr.) 240,96, 5. Koljada (Rus.) 236,58, 6. Righini (It.) 236,36, ...10. Březina 211,81, 20. Bělohradský 168,57.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články