Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Krpálek s Klammertem litují, že na OH budou chybět japonští fanoušci. Česká jednička může dostat na úvod těžkého soka

Olympijské hry v kolébce juda budou pro Lukáše Krpálka výjimečné podobně jako mistrovství světa v roce 2019, které v nejtěžší váhové kategorii právě v Japonsku ovládl. Stejně jako jeho reprezentační kolega David Klammert ale lituje, že tentokrát bude chybět japonské publikum.

V cestě za zopakováním zlaté medaile z Ria de Janeiro může Krpálkovi hned na začátku stát velká překážka, desetinásobný mistr světa Teddy Riner. Hvězdný Francouz, který vyhrál poslední dvě olympiády a dlouho byl neporažený, se v posledních letech účastnil jen minima turnajů, takže nebude mezi nasazenými.

Krpálek se s ním po přestupu mezi nejtěžší judisty utkal dvakrát a pokaždé vyrovnaný zápas prohrál. Dvaatřicetiletého Francouze se ale neobává. "Vždycky jsem říkal, že pokud člověk chce vyhrát, musí porazit každého. Jestli se s ním člověk má utkat v začátcích nebo později, o tom rozhodne los. Kdybych ho měl dostat v začátcích, bude to pro mě obrovská motivace, půjdu do toho po hlavě a budu ho chtít porazit," řekl.

Český tým se bude připravovat podobně jako před dvěma lety před mistrovstvím světa. Závěrečný kemp absolvuje v hale Kodokan, kde judo začínalo, a olympijský turnaj se stejně jako MS odehraje v Budokanu. To jsou místa s výjimečnou judistickou tradicí. "Hodně to na člověka dýchne. Musím říct, že být tam při mistrovství světa, trénovat na tom Kodokanu, následně se jít podívat do Budokanu, pro mě to bylo něco nádherného. Rozhodně to pro mě bylo nejhezčí mistrovství světa, na kterém jsem mohl startovat. Stejně to bude určitě i s olympiádou," uvedl Krpálek.

Přípravu české reprezentaci komplikovala opatření proti koronaviru. Dlouho předem padlo předolympijské soustředění na japonské univerzitě v Bepu, protože se olympionici nesmějí setkávat s běžnou japonskou populací. Nevyšly ani kempy v Uzbekistánu a Mongolsku. Češi tak využili akcí evropské federace v Chorvatsku a na Slovensku. "Sice tam byla spousta změn, ale důležité bylo, že jsme někam odcestovali a tu přípravu odmakali," komentoval peripetie Krpálek, který v dubnu získal bronz na mistrovství Evropy.

Na minulé olympiádě nesl českou vlajku při slavnostním zahájení. "V Riu jsem celkově zahájením strávil asi osm hodin. To nebylo nic příjemného, ale měl jsem to s větším odstupem od svého závodu. Měl jsem tam asi týden a byl čas se dát zase do kupy. Rozhodně stojí za to všechno tohle absolvovat," vzpomínal. Nyní by roli vlajkonoše přál Tomáši Satoranskému, který jako kapitán dovedl české basketbalisty na olympijské hry. "Myslím, že je to na nás sportovcích. Já mu určitě svůj hlas dám, rozhodně by si to zasloužil za to, co odvedli, když bojovali o postup v Kanadě," dodal třicetiletý judista.

Klammert o olympiádě snil od dětství

Klammert průběžně sledoval olympijský žebříček, ve kterém se pohyboval na hraně postupu. Pomohlo mu životní třetí místo z dubnového Grand Slamu v Antalyi. Jistotu získal na mistrovství světa. "I když jsme to spočítali, ale ještě to nebylo oficiální, tak jsem se snažil držet emoce při zemi. Když jsem pak viděl svoje jméno oficiálně, tak to pro mě byl krásný pocit a krásné zadostiučinění za tu celou cestu. Musím říct, že takovýhle pocit bych přál každému, protože ta cesta byla hrozně dlouhá," svěřil se sedmadvacetiletý judista.

O olympiádě snil od dětství. "Díval jsem se na všechny olympiády a záviděl jsem jim, že tam mohou startovat. Vždycky jsem doufal, že se mi to může povést. Když se vám to po té dřině fakt splní, tak je to nádherný pocit a je to takový náboj do toho pracovat dál. Vlastně i do života náboj, že když si za něčím jdete každý den, člověk je odhodlaný a má tam to srdce, tak dokážete i nemožné. Myslím si, že mě to hodně posílilo nejenom v judu, ale i do života," doplnil. Když byl potvrzený jeho postup, jako prvnímu psal svému trenérovi Marcelu Frenštátskému. Ten ho povzbuzoval, když měl slabší chvilky. "Jsem rád, že se tam podíváme společně," poznamenal Klammert.

Musí se ale připravit na to, že olympijská atmosféra v Tokiu bude jiná než obvykle. Veškeré aktivity mimo samotné soutěže budou omezeny kvůli opatřením proti koronaviru. "Pro mě je ze všech omezení nejhorší, že nebudu moct navštěvovat jiné sporty. Já fakt miluju sport, miluju všechny sporty. Obdivuju všechny sportovce, protože vím, co za tím vším je. Fandím každému českému sportovci, snažím se je tlačit dopředu," litoval.

V přípravě ho neomezovaly zdravotní problémy, s nimiž se potýkal například před podzimním mistrovstvím Evropy v Praze. Cítí se silný. "Myslím, že tím svým životním výsledkem v Antalyi jsem ukázal, že na olympiádu vážně patřím. I ty poslední zápasy, kdy jsem šel s velmi kvalitními závodníky, jsem ukázal, že tu výkonnost mám, i když jsem nevyhrál. Věřím si a myslím, že forma graduje," řekl odhodlaně první český judista, který se kvalifikoval na olympijské hry v kategorii do 90 kilogramů.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články