Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Judistka Zemanová se prala o evropský bronz marně

Padesát vteřin před koncem duelu o bronz přišla judistka Věra Zemanová o naději na medaili z mistrovství Evropy. V kategorii do 57 kg prohrála dvaadvacetiletá česká reprezentantka s Gruzínkou Eteri Lipartelianiovou na ipon a skončila pátá, což je její největší seniorský úspěch. Z českých judistů byl dnes v akci ještě David Pulkrábek a v kategorii do 60 kilogramů vypadl ve druhém kole.

Je nám líto, video expirovalo.
Zemanová na ME v judu skončila pátá

Při vstupu do turnaje měla Zemanová skvělý nástup do duelu se Španělkou Jaoine Equisoainovou. Rychle ji dostala na zem a na zádech ji udržela potřebných dvacet sekund, takže zápas skončil už po 41 sekundách. Ušetřené síly se jí pak hodily v maratonském zápase se Srbkou Maricou Perišičovou, který se z obvyklé čtyřminutové doby protáhl na bezmála čtyřnásobek.

Dvaadvacetiletá Srbka, které patří ve světovém žebříčku deváté místo, byla proti české vrstevnici mírnou favoritkou. Letos v únoru ji porazila na grandslamu v Paříži. Zemanová ale srdnatě vzdorovala a zápas se protáhl do prodloužení. V něm obě judistky začaly dostávat první napomenutí, ve čtvrté minutě nastavení byly obě na dvou žlutých kartách, a tedy na pokraji konce v zápase. Přetahovaná pokračovala, na bodovanou techniku se další minuty čekalo marně. Nakonec rozhodlo třetí napomenutí a červená karta, kterou po bezmála jedenácti minutách nastavení obdržela Perišičová.

"Celou dobu jsem měla v hlavě, že vyhraju, a šla jsem si pro to. Hned po zápase jsem cítila velkou únavu, ale měla jsem hodinu do dalšího zápasu dát se dohromady, což mi hodně pomohlo," komentovala Zemanová v tiskové zprávě duel, z nějž postoupila do čtvrtfinále.

V němž ji čekala světová pětka Timna Nelsonová Levyová. Ta skončila sedmá na loňské olympiádě v Tokiu a izraelskému týmu pomohla k olympijskému bronzu. Také tento zápas dospěl do prodloužení. Česká reprezentantka tentokrát neuspěla, protože ji Izraelka po třech minutách nastavení hodila na záda a duel ukončila. Později získala titul.

V opravách čekala Zemanovou judistka z Kosova Flaka Loxhaová, která byla na ME do 23 let bronzová loni. Češka měla v polovině duelu dvě žluté karty, ale v poslední minutě zaútočila, vybojovala wazari a dostala se do zápasu o bronz. "Myslím si, že šlo spíš o to zůstat v hlavě klidná a počkat na správný okamžik, což se mi povedlo," pochvalovala si.

V něm narazila na další vrstevnici, dvaadvacetiletou Lipartelianiovou, která byla loni pátá na olympiádě. Gruzínka byla od začátku aktivnější. V polovině zápasu měla Zemanová dvě varování. Rozhodující chvat se Lipartelianiové podařil necelou minutu před koncem, kdy povedeným hodem ukončila zápas a zajistila si bronz. "Myslela jsem si, že tam má výhodnou pozici, že by tam šel udělat chvat, který jsem myslela. Bohužel soupeřka toho využila a vlastně mě z toho hodila," komentovala Zemanová pro Českou televizi klíčový okamžik.

Česko na ženskou medaili na ME v judu čeká od roku 2004, kdy byla bronzová Andrea Pažoutová. Zemanová si musí počkat na další šanci. "Kdyby mi někdo včera večer řekl, že se budu prát o třetí místo na mistrovství Evropy, tak bych mu řekla, že se zbláznil. Člověk chce vždycky víc, takže teď mě to moc mrzí, že to třetí místo nevyšlo," dodala.

Pulkrábek, který se na začátku jara potýkal s postcovidovým syndromem, si na úvod poradil s Estoncem Markem Tsirkinem. Od začátku byl aktivnější. Poprvé bodoval po minutě a o dvě minuty později po další úspěšné akci zápas ukončil. Ve druhém kole narazil na o poznání silnějšího soupeře Balabaje Aghajeva z Ázerbájdžánu, který loni vyhrál grandslam v Paříži a letos byl druhý na Grand Prix v Portugalsku. Dokázal mu vzdorovat jen dvě minuty. Pak třiadvacetiletý judista po bleskovém nástupu hodil českého reprezentanta na záda a zaznamenal ipon.

Mistrovství Evropy v judu v Sofii:

Muži:

Do 60 kg: 1. Garrigos (Šp.), 2. Gerčev (Bulh.), 3. Verstraeten (Belg.) a Revol (Fr.), ...Pulkrábek (ČR) vypadl ve 2. kole.

Do 66 kg: 1. Jadov (Ukr.), 2. Gaitero (Šp.), 3. Manzi (It.) a Vieru (Mold.).

Ženy:

Do 48 kg: 1. Boukliová (Fr.), 2. Costaová (Portug.), 3. Rishonyová a Figueroaová (Šp.).

Do 52 kg: 1. Gilesová (Brit.), 2. Buchardová (Fr.), 3. Puljizová (Chorv.) a Krasniqiová (Kos.).

Do 57 kg: 1. Nelsonová Levyová (Izr.), 2. Cysiqueová (Fr.), 3. Libeerová (Belg.) a Lipertelaniová (Gruz.), 5. Zemanová (ČR).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články