Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Světové jezdecké hry mají nejistou budoucnost

I když "jezdecká olympiáda" v Tryonu v Severní Karolíně přinesla několik krásných soutěží, zůstává po jejím skončení víc otazníků než před jejím začátkem. Celková návštěvnost 200 000 diváků je třetinová proti posledním Světovým jezdeckým hrám (WEG) v Normandii v roce 2014. Přímá svědectví o tom, jaký chaos panoval na místě, teprve dorazí, až se účastníci vrátí domů.

Francouzský jezdec Roger Yves Bost
zdroj: Reuters

Třeba generální sekretář německého jezdeckého svazu Sönke Lauterbach už ale popsal, co se dělo v zákulisí. FEI musela v posledních dnech před začátkem WEG poslat do USA své odborníky, aby začali chystat to, co vůbec nebylo připravené – třeba kyvadlovou dopravu nebo slavnostní zahájení, na kterém se začalo pracovat pouhé tři dny před tím, než proběhlo. Ne že by se Američané v Tryonu nesnažili, jen si toho nechali příliš mnoho na poslední měsíc a ve finiši je ještě rozptýlily závažné komplikace s blížícím se hurikánem.

Šéf organizačního výboru Mark Bellissimo připustil, že udělali "tuny chyb". Ale zároveň vyjádřil na odvedenou práci hrdost. Je totiž třeba dodat něco na omluvu pořadatelů. Sami měli na všechno mnohem méně času než jejich předchůdci. Původně se WEG měly konat v kanadském Bromontu. Ten byl vybrán v červnu 2014, ale o dva roky později přišel o státní podporu a pořadatelství vrátil mezinárodní federaci FEI. Ta našla náhradníka v Tryonu, který zachraňoval, co se dalo, a všechno nezachránil.

Za čtyři roky to ale může být podobné. V shrnujícím článku o WEG jsem napsal, že příští ročník proběhne ve slovenském Šamoríně. Jenže to je omyl. O tom, že se kandidatury už na začátku roku 2017 vzdalo Kentucky, jsem věděl. To, že Šamorín následoval na konci loňského roku, se mi vytratilo. Žádný příští pořadatel zatím není. Na závěr Her v Tryonu to potvrdila i sekretářka FEI Sabrina Ibaňezová. Podle ní zatím neexistuje ani žádný oficiální kandidát, několik zemí alespoň projevilo o WEG 2022 zájem.

Míst, která by mohla WEG uspořádat, není mnoho. Časopis Horse Canada je po odstoupení Šamorína sepsal a našel jich jen sedm: tři centra v USA, Horsley Park v Sydney, středisko Al-Šakab v katarském Dauhá, německý "jezdecký ráj" v Cáchách a také Ebreichsdorf kousek od Vídně, kam by to Češi neměli daleko.

Jenže třeba Cáchy se k dalšímu pořádání Světových jezdeckých her moc nehrnou, mají své vlastní každoroční prestižní soutěže. Areál Magna Racino v Ebreichsdorfu by to zvažoval pouze v případě, že by ho podpořily státní orgány – a to se asi nedá čekat.

A Katar je na tom sice lépe než sousední Spojené arabské emiráty, které mají pozastavené členství ve FEI, i tak se ale federace nepohrne k tomu umístit WEG právě do tohoto regionu. A o tom, že by se přihlásil znovu Tryon, což se ještě před rokem zdálo časopisu Horse Canada reálné, se po letošních Hrách nedá ani uvažovat.

Existuje ještě několik dalších míst, která by připadala v úvahu: Göteborg, Fontainebleau nebo Herning mají za sebou pořadatelství mistrovství Evropy s vícero disciplínami, ale přece jenom ne v takovém rozsahu, jako jsou WEG. Nebo si to může rozmyslet samotný Šamorín, ale Slovenská jezdecká federace tvrdí, že něco takového není na pořadu dne. A sotva se začalo šuškat o možné kandidatuře Kronenbergu, okamžitě začala protestovat nizozemská Strana pro zvířata, která chce WEG úplně zakázat.

Historie Světových jezdeckých her začala v roce 1990 ve Stockholmu. Poté se hry konaly pravidelně jednou za čtyři roky, a to postupně v Haagu, Římě, španělském Jerezu, Cáchách, Lexingtonu v Kentucky a naposledy před Tryonem v Normandii. Teď není vyloučeno, že příští už nebudou. Jestli FEI chce opravdu v listopadu nějakého kandidáta vybrat, bude ho muset předtím najít a přesvědčit.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články