Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Kellnerová vyhlíží pražské parkurové finále a sní o olympiádě v Tokiu

Za dva roky na olympijských hrách v Tokiu by mohlo mít Česko po 28 letech zastoupení v parkuru. Pro jednadvacetiletou Annu Kellnerovou by šlo o další ze splněných snů, jež si s vrozenou láskou ke koním plní. "Neznám sportovce na vrcholné úrovni, který by nechtěl na olympiádu. I pro mě by to byl sen. Když půjde všechno podle plánu, tak doufám, že budu mít možnost se pokusit příští rok o kvalifikaci," prohlásila.

Anna Kellnerová
zdroj: ZUMA autor: Giancarlo Cattaneo

Dcera nejbohatšího Čecha Petra Kellnera, zakladatele a majitele investiční skupiny PPF, se zlepšuje každým rokem. Ostruhy získává mimo jiné v týmové soutěži Global Champions League, ve které startuje za uskupení Prague Lions a s největší pravděpodobností se v jeho barvách představí v prosinci v pražské O2 areně na závěrečném play-off. "Jsem mladá, tohle jsou závody nejvyšší úrovně, kde lze získat zkušenosti," řekla Kellnerová.

K dispozici má navíc ideální podmínky. Zpočátku se učila u Brita Kennetha Clawsona, poté ji vedl Marek Javorský a od roku 2015 trénuje s Irkou Jessicou Kürtenovou, dvojnásobnou olympioničkou. "Od té doby jde Anička rychle nahoru," konstatoval Aleš Opatrný, s nimž je Kellnerová v Czech Equestrian Teamu.

Je nám líto, video expirovalo.
Po tenisovém Laveru Cup čeká letos Prahu světový parkur

S láskou ke koním se Kellnerová nejspíš už narodila. Z maminčina vyprávění zjistila, že si jako malá nehrála jako ostatní s panenkami. "Pro mě neexistovaly. Jen koníci. Dávala jsem je do kočárku nebo jsem jim balila plenky," prozradila.

Vášeň ke koním ji neopouštěla a rodiče časem pochopili, že u nich zůstane. "Dovolili mi udělat si jezdeckou licenci," uvedla s tím, že parkur byl jasnou volbou. "Na dostihy jsem moc vysoká a bavilo mě skákat přes malé překážky. Byl to pro mě adrenalin a ten pocit nad skokem byl úžasný. Čím více zkušeností jsem měla a čím výše jsem mohla skákat, tím větší pocit svobody to člověku dává."

Nikdo u Kellnerů ke koním netíhl, proto byl její koníček pro všechny novinkou. "Všichni jsme se učili za pochodu. Stálo to celou rodinu hodně sil. Velkou podporu ze strany sourozenců, aby chápali, že to miluju a proč nejsem na večeři doma a tak," usmála se. "Občas jsme se v tom plácali, ale rodina držela při mně a dotáhli jsme to až sem."

Nyní má sedm soutěžních koní a brzy odletí do Mexika k prvním závodům za Prague Lions, aby pomohla týmu postoupit do pražského play-off. "To by bylo senzační, něco neuvěřitelného, a věřím, že se nám to povede," prohlásila Kellnerová.

Společně s parkurem ještě studuje obchod na nejmenované univerzitě v zahraničí. "Díky podpoře rodičů a celého týmu jsem schopná skloubit koně i školu. Jsem vděčná, že mohu dělat obojí naráz. Ne každý má tu možnost," dodala.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články