Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Liga mistrů UEFA 2023/2024

Zlín porazil v prodloužení Spartu a je druhý

Zlín - Hokejisté Zlína porazili ve 47. kole extraligy pražskou Spartu 2:1 po prodloužení. Góly přinesla až závěrečná dvacetiminutovka, ve které na trefu Petra Tenkráta odpověděl Jaroslav Balaštík. V prodloužení rozhodl o čtvrté výhře Zlína z posledních pěti utkání Antonín Honejsek, Sparta naopak podruhé za sebou prohrála.

Zlín - Sparta
zdroj: ČTK autor: Zdeněk Němec

Sparta přijela do Zlína bez útočníka Tona. V brance domácích nastoupil místo zraněného Horčičky Sedláček, jemuž premiérově kryl záda mladík Rozum. V útočných řadách postrádal trenér Vlach Melenovského. V úvodní dvacetiminutovce produkovaly oba týmy opatrný hokej, kterému scházel větší spád. V šesté minutě Sparta zaznamenala gól, jehož ale dosáhla rukou, a proto jej rozhodčí neuznal. V průběhu hry, jíž chyběla šťáva, si ani jeden celek nedokázal vytvořit vážnější šanci.

Ke konci třetiny ujel Čajánek, brankáře Pince však nepřelstil. Po následném kontaktu s jedním ze zlínských hráčů byl gólman Sparty otřesený, ale po krátkém ošetření pokračoval ve hře. V prostřední pasáži měli více ze hry Zlínští. V pohledné akci Leška zpoza branky přesně načasovanou přihrávkou připravil pozici pro Balaštíka, jenž zblízka vystřelil pouze do Pince. Vzápětí z mezikruží tvrdě vypálil agilní Balaštík, jehož střelu chytil Pinc učebnicovým semaforem.

Po polovině zápasu měli domácí k dispozici dvojnásobnou přesilovku v délce 72 sekund, kterou ovšem nevyužili. V této fázi utkání podržel své spoluhráče Pinc, jenž posléze eliminoval i nápor Zlína před druhou přestávkou. Na začátku třetího dějství vyslal Okál do šance Šlahaře, ten však sparťanskou branku přestřelil. Aktivním pohybem si Berani vynutili vyloučení Hlinky, ale ze souvislého tlaku gól nedali.

A tak přišel trest ze strany hostů. Po krátkém pobytu v útočném pásmu si Tenkrát najel z rohu do prostoru mezi kruhy a přes clonící hráče prostřelil Sedláčka. Snahu Zlína korunoval o několik minut později 24. gólem v sezoně Balaštík. Poté měl v oslabení velkou příležitost Holík, jenž zblízka minul hostující branku. Vyrovnaný zápas tak dospěl do prodloužení, v němž rozhodl o výhře Zlína po úspěšně zakončeném brejku Honejsek.

PSG Zlín - HC Sparta Praha 2:1 v prodloužení (0:0, 0:0, 1:1 - 1:0)

Branky a nahrávky: 54. Balaštík (Holík, Čech), 62. Honejsek - 48. Tenkrát (Forman, J. Hlinka). Rozhodčí: Šindler, Hradil - Blümel, Jiří Svoboda. Vyloučení: 3:6. Bez využití. Diváci: 5 177.

Zlín: J. Sedláček - Hamrlík, Linhart, Zámorský, Urbanec, Tesařík, Horák, Řezníček, Kotvan - Balaštík, Leška, Köhler - Honejsek, Čajánek, O. Veselý - Kubiš, Holík, Čech - Okál, Šlahař, Ondráček. Trenéři: Rostislav Vlach, Jurík a Hrazdira.

Sparta Praha: Pinc - Sičák, Milam, Krstev, Gřegořek, Philipp, Jan Hanzlík, od 21. navíc Hunkes - Tenkrát, J. Hlinka, Pacovský - Broš, Hovorka, Bahenský - Jánský, Přibyl, I. Rachůnek - D. Kočí, Simon, Forman. Trenéři: Jandač a Votruba.

Juraj Jurík (Zlín): "Dostávali jsme se pomaleji do tempa. Sparta bruslila, vyhrávala osobní souboje a v první třetině měla opticky navrch, přestože největší šanci jsme s Čajánkem měli my. Ve druhé třetině se naše hra zlepšila, srovnali jsme krok a měli tlak, který ale Pinc pochytal. Sparta hrála důsledně a nepouštěla nás k dorážkám. V poslední třetině patří velký dík hráčům, že se odhodlali k závěrečnému tlaku a dokázali vyrovnat. Velký podíl na našem vítězství má Jakub Sedláček. Nebudeme počítat body a kalkulovat s nimi, neboť je chceme sbírat pořád. Do půlnoci trvá radost a od zítřka začíná nový den."

Jan Votruba (Sparta Praha): "Začali jsme dobře a dobrým pohybem domácí zaskočili, ale nedokázali jsme se dostat do střeleckých příležitostí. Přitom první část byla dobrá, jen škoda, že jsme to nevyjádřili střelecky. Ve druhé třetině Zlín zlepšil pohyb, začal forčekovat dvěma hráči, my jsme netakticky faulovali a pouštěli soupeře do velkého tlaku. V těchto fázích měl Pinc několik důležitých zákroků. Třetí třetina byla vyrovnaná, ale udělali jsme taktickou chybu v osobním bránění. Co se přihodilo v prodloužení, to způsobila hrubá individuální chyba, kterou domácí okamžitě potrestali. Škoda, že jsme zápas nerozhodli. Nebo nedotáhli alespoň do samostatných nájezdů. Petr Ton nehrál kvůli viróze."

 

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články