Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Zklamaní junioři se chtějí s MS rozloučit výhrou nad Slováky

Calgary (Kanada) – Čeští hokejoví junioři se po čtvrtfinálové porážce s Ruskem, po které cítí i křivdu, chtějí rozloučit s mistrovstvím světa v Kanadě výhrou nad Slovenskem a konečný pátým místem. Dva dny po prohře se sbornou 1:2 v prodloužení, o které rozhodla sporná branka, se chystají na derby a nevděčný boj mimo medailové pozice. Duel, který se hraje ve čtvrtek od 3:00 SEČ, může Čechům pro příští šampionát v Ufě zajistit papírově přijatelnější základní skupinu.

Slovenský výběr, který trénuje karvinský rodák Ernest Bokroš, vypadl ve čtvrtfinále s Finskem po porážce 5:8. V prestižních vzájemných soubojích jsou čeští junioři v posledních letech úspěšnější, zvítězili v posledních pěti utkáních na světových šampionátech.

Duel o pátou příčku bude pro mladé hokejisty setkáním dobrých známých. Žádná jiná dvě mužstva na šampionátu nemají v sestavě tolik bývalých či současných spoluhráčů. "I když se nehraje o medaili, tak to bude napínavý zápas, ve kterém nebude chtít nikdo prohrát, jako pokaždé mezi Čechy a Slováky," řekl obránce David Musil, který v sezoně nastupuje v juniorském týmu Vancouver Giants se slovenským útočníkem Markem Tvrdoněm.

Už díky postupu do čtvrtfinále dosáhly oba týmy nejlepšího výsledku od roku 2009. Tehdy v Ottawě skončili Slováci čtvrtí, český tým obsadil šestou příčku. Ve vzájemných duelech se Slováci vítězství nedočkali od prosince 2001, kdy v Pardubicích vyhráli těsně 1:0. Dalších pět zápasů na juniorských šampionátech bylo kořistí českých týmů, poslední tři skončily shodně 5:2. "Pro nás Slováky není těžké se na zápas o páté místo motivovat, navíc když je to proti Čechům. Vítězství by pro nás byla taková malá medaile, i když ji nebudeme mít na krku," uvedl Tvrdoň. "Myslím, že jsme na tomto mistrovství světa hráli dobře, dosáhli jsme dobrých výsledků a budeme se snažit jej zakončit vítězstvím," dodal.

Porážka s Ruskem jen tak nepřebolí

To najít motivaci u českých hráčů bude zřejmě pro trenéra Miroslava Přerosta složitější. Jak přiznal obránce Bohumil Jank, těsnou porážku s Ruskem budou mít čeští mladíci v hlavách ještě dlouho. "Tohle nás nepřebolí asi ani do konce sezony," prohlásil urostlý bek. "Byli jsme semifinále tak blízko jako už dlouho ne a pro většinu kluků to je poslední šance, jak na mistrovství světa něčeho dosáhnout, takže to jen tak lehce nepřekousneme," konstatoval Jank.

Motivace v boji o páté místo je podle něj určitě menší než v předchozích utkáních. "Taková ta zápasová motivace poklesla. Přece jenom když jsme viděli, že máme na to, abychom postoupili mezi čtyři nejlepší týmy, a teď hrajeme jen o páté místo, tak už ta motivace není tak velká jako předtím. Samozřejmě ale do zápasu půjdeme jako do každého jiného tady na mistrovství s cílem vyhrát, abychom vybojovali tu pátou příčku," řekl.

Půjde o nasazení do skupin příštího MS

Vítězství v zápase může být důležité i pro nasazení do skupin pro příští juniorské mistrovství v ruské Ufě. Vítěz zápasu se může vyhnout ve skupině silnému týmu USA, který letos po porážce od českého týmu i Finska hrál jen o záchranu. Ale to v případě, že Američané nezaváhají se Švýcarskem. "I proto chceme výhru určitě vybojovat. Zápasy se Slovenskem jsou navíc vždycky vyhecované, musíme to zkrátka zvládnout," dodal Jank.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články