Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Hrubec v nájezdech proti sborné znovu neuspěl, ale Říhův tým bodoval i popáté

Osobní odveta za neúspěšný souboj o bronz na světovém šampionátu v Bratislavě brankáři Šimonu Hrubcovi proti Rusku nevyšla. Český gólman předvedl proti sborné na Channel One Cupu v Moskvě spolehlivý výkon, ale v nájezdech nestačil na střelu Vladimira E. Tkačova a společně s českým týmem musel strávit porážku 3:4. Reprezentace vedená trenérem Milošem Říhou i přes prohru bodovala také popáté v letošní Euro Hockey Tour. Přímý přenos závěrečného utkání Česko – Švédsko sledujte na programu ČT2 a na webu ctsport.cz v neděli od 11:50.

Brankář Šimon Hrubec v zápase proti Rusku
zdroj: Reuters autor: MAXIM SHEMETOV

Sborná si vypracovala v úvodní třetině dvoubrankový náskok, když se prosadili Andrej Kuzmenko a Michail Grigorenko. Jenže ve druhé části zajistili hostům vyrovnání Lukáš Sedlák a Tomáš Filippi. Obrat dokonal Hynek Zohorna, ale Igor Ožiganov opět srovnal.

Český tým vedený kapitánem Martinem Zaťovičem pak ale stejně jako v duelu o bronz na květnovém mistrovství světa v Bratislavě nezvládl nájezdy. Z pěti pokusů neuspěli hosté ani jednou, brankáře Šimona Hrubce překonal Vladimir E. Tkačov.

"Sice jsme prohrávali, ale bylo super, že jsme nesložili zbraně. Možná by na nás už nikdo nevsadil, že se ještě vrátíme do zápasu, ale my jsme ve druhé třetině hráli opravdu dobře. I když to bylo nahoru dolů a šance měli i Rusové. V první třetině jsme byli i lepší, ale dostali jsme dva góly. Ve druhé třetině myslím, že byli o něco lepší zase Rusové, ale dva góly jsme dali my. Ta remíza v základní době byla asi férová, jen je škoda těch nájezdů," uvedl Hrubec.

Rusové v touze odčinit úvodní čtvrteční porážku se Švédy (3:4) začali náporem. Už po 129 sekundách také vedli, když Kuzmenko zůstal zapomenutý za zády českých obránců a snadno se dostal ke gólové teči.

Jen o chvilku později Kaprizov rozezvučel brankovou konstrukci. V šesté minutě měl ale štěstí i strážce domácí branky Sorokin, jemuž za zády zazvonila levá tyčka po Sedlákově ráně.

Říha ke změnám před nadcházejícím zápasem proti Švédsku:

"S Brnem jsme se domluvili, že Zaťovič s Pyrochtou odlétají. O kapitánovi ještě nevíme, to jsme zatím neřešili. Ale chytat bude Marek Langhamer."

V následné přesilovce Čechů měl dvakrát nabito Mozík a pálil nekompromisně z první. První pokus zlikvidoval Sorokin, druhý proletěl těsně vedle branky. V 18. minutě využili už po 10 sekundách přesilovku Rusové: Šipačov zkrotil poskakující kotouč, "žabkou" našel parádně Grigorenka a ten zamířil z kruhu z pozice klečícího střelce přesně.

Jenže Čechy nepříznivý vývoj nepoložil. Ke znervóznění "rudé mašiny" jim stačilo 103 sekund druhého dějství a Sedlákův tečovaný pokus skončil za Sorokinem. Následovaly velké chvíle Hrubce, jenž zlikvidoval několik obrovských šancí Rusů. Postupně si na něm vylámali zuby Šipačov, Kaprizov a Grigorenko, tedy velká ofenzivní esa domácího výběru.

Sorokin se na druhé straně nenechal zahanbit. Nejprve vykryl těžkou ránu Sedláka a vzápětí se skvěle přesunul proti Nestrašilově dorážce. Ve 36. minutě sice kouč Říha nejprve zklamaně gestikuloval, když se jeho hráčům nepovedlo dobře sehrát přečíslení tři na jednoho, ale vzápětí slavil vyrovnání po střele Filippiho.

Vladimir Alexandrovič Tkačov ve třetí třetině málem vrátil Rusům vedení, Hrubec byl ale znovu proti. Místo toho rozvlnil síť povedeným pokusem z kruhu na bližší tyč Hynek Zohorna. Radost hostů měla ale krátké trvání, protože o 80 sekund později vyrovnal zakončením bez přípravy Ožiganov.

V čase 58:58 se proti pravidlům provinil Mozík a před sbornou se otevřela velká šance na rozhodující úder, ale Hrubec a spol. odolali, byť v prodloužení už hráli Rusové čtyři na tři. Brzy se provinil i Šipačov, pak ještě Jaškin, ale došlo až na nájezdy. I díky tomu, že Hrubec skvěle vychytal Grigorenka.

Horák na úvod nedal, Vladimir Eduardovič Tkačov ano, pak se neprosadili H. Zohorna, Grigorenko, Filippi, Slepyšev, Sedlák, Ketov a prodloužení nájezdů odmítl Jaškin.

Channel One Cup v Moskvě, součást Euro Hockey Tour:

Rusko - ČR 4:3 po sam. nájezdech (2:0, 0:2, 1:1 - 0:0)

Branky a nahrávky: 3. Kuzmenko (Ljamkin), 18. Grigorenko (Šipačov, Vojnov), 49. Ožiganov (Vladimir E. Tkačov), rozhodující sam. nájezd Vladimir E. Tkačov - 22. Sedlák (Jaškin, Krejčík), 36. Filippi (Zaťovič, Sekáč), 48. H. Zohorna (R. Zohorna, Klok). Rozhodčí: Heikkinen, Vikman (oba Fin.) - Berseňov, Judin (oba Rus.). Vyloučení: 3:3. Využití: 1:0. Diváci: 11 699.

Rusko: Sorokin - Vojnov, Něstěrov, Ožiganov, Rafikov, Marčenko, A. Mironov, Dronov, Ljamkin - Kaprizov, Šipačov, Grigorenko - Burdasov, K. Semjonov, Kuzmenko - Sošnikov, Vladimir A. Tkačov, Vladimir E. Tkačov - Ketov, Karnauchov, Slepyšev - Jakimov. Trenéři: Alexej Kudašov, Anvar Gatijatulin, Alexej Žamnov a Alexandr Savčenkov.

ČR: Hrubec - Šustr, Jeřábek, Mozík, Krejčík, Vitásek, Klok, Pyrochta, Moravčík - Tomášek, Filippi, Zaťovič - Jaškin, Sedlák, Nestrašil - R. Pavlík, Horák, Lenc - Sekáč, R. Zohorna, H. Zohorna - od 21. navíc O. Beránek. Trenéři: Miloš Říha st., Miloš Říha ml., Robert Reichel a Karel Mlejnek.

Miloš Říha st. (trenér ČR): "Začátek byl špatně. Prvních pět minut jsme nevěděli, kde jsme. Měli jsme obrovský respekt, byli jsme nervózní, dělali jsme obrovské chyby. Potom jsme se zvedli a začali dělat, co jsme si řekli. Dalších dvanáct minut jsme Rusy přehrávali, nedostávali se k ničemu. Vytvořili jsme si šance, ale ty hrubky nás stály góly, které jsme dostali. Ve druhé třetině to bylo vyrovnané. Ve třetí jsme se dostali do vedení, ale zas jsme to úplně chtěli strhnout na naši stranu. Propadali jsme a Rusové z toho měli brejky. Naštěstí zase velmi dobře zachytal Hrubec. Myslím si, že bod je zasloužený. A pak ty penalty... Stříleli jsme jich asi patnáct a dali jsme z nich jeden gól, který dal Jakub Krejčík. Na to se musíme zaměřit."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články