Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS v ledním hokeji mužů 2024 Česko

Židlický má otřes mozku a na MS nepřijede, z nominace vypadl i Ručinský

Tampa Bay - Vysněná posila pro domácí šampionát nakonec český tým neposílí. Obránce Marek Židlický kvůli otřesu mozku chyběl Detroitu v nočním rozhodujícím sedmém utkaní play-off NHL na ledě Tampy, které Red Wings prohráli 0:2. Povaha zranění tak jeho případný start na MS vylučuje. Právě o produktivního osmatřicetiletého beka a mistra světa z Vídně z roku 2005 měl trenér české reprezentace velký zájem. Po vyšetření u fyzioterapeuta Pavla Koláře padla definitivně i naděje na start Martina Ručinského, který měl během extraligového play-off problémy s nateklým nervem v oblasti páteře.

Marek Židlický v souboji s Ryanem Callahanem
zdroj: ČTK/AP autor: Paul Sancya

Ručinský měl kvůli zranění problémy s rukou, která ho brněla, vystřelovala mu do ní bolest a neměl v ní sílu. "Včera absolvoval poslední vyšetření a o výsledku jsem informoval trenéra Růžičku. Bohužel jeho zdravotní stav není takový, aby garantoval, že může ve stoprocentním stavu a výkonnosti startovat na mistrovství světa. Bylo by to riskantní nejen pro start na světovém šampionátu, ale i pro jeho zdraví v budoucnosti," řekl Kolář.

Olympijský vítěz a trojnásobný mistr světa Ručinský se do národního týmu vrátil v této sezoně po více než osmi letech. V únoru odehrál dva zápasy Euro Hockey Tour v Karlových Varech proti Rusku a kouč Vladimír Růžička několikrát potvrdil, že ho chce i na MS. Mrzí ho, že plány nakonec nevyšly.

"Je to velká škoda. Martin měl vynikající sezonu, neskutečnou fazónu. Je také vynikající pro hráče do kabiny, ale nedá se nic dělat. Musíme to hodit za hlavu. V hokeji se vždycky musí s takovými věcmi počítat," prohlásil Růžička. "Bohužel Martin má pořád určité obtíže. Možná ho čeká nějaká operace. K tomu asi řekne více Pavel Kolář."

Bilanci 93 zápasů za českou a československou reprezentaci tak Ručinský nerozšíří. Kdyby byl zdravý, mohl se stát nejstarším hráčem v historii mistrovství světa. Rekordmanem je od roku 1949 Belgičan Fernand Carez, který nastoupil ve 43 letech, třech měsících a 22 dnech.

Osmatřicetiletý Židlický chyběl Detroitu jen v rozhodujícím sedmém duelu na ledě Tampy Bay, v kterém pro Red Wings po porážce 0:2 skončila sezona. "Zaznamenali jsme, že má nějaké zranění, tak jsem mu psal a on mi odpověděl, že má otřes mozku. Je jasné, že se bude muset dát dohromady," uvedl Růžička.

Je nám líto, video expirovalo.
Rozhodnuto: Ručinský ani Židlický na MS nepřijedou

Účastník šesti MS Židlický naposledy reprezentoval loni v únoru na olympijských hrách v Soči, ze šampionátu v Minsku se omluvil. Pod pěti kruhy se produktivní bek představil třikrát a startoval i na Světovém poháru v roce 2004. Ve sbírce má bronz z olympiády 2006 a stejný kov z MS 2011.

Růžička bere absenci obou hráčů jako realitu. "Pořád s tím počítáte. Hokej je v dnešní době hodně tvrdý a zranění přicházejí. Třeba poslední střídání dostane hráč pukem nebo dostane hit a vlítne do mantinelu. Zranění jsou daná, bereme to, jak to je. Je to samozřejmě bolavé u Martina i Máry Židlického," uvedl Růžička.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články