Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
HC Oceláři Třinec - HC Dynamo Pardubice

Výchova mladíků je v krizi. Příklad hledejme ve Švédsku, tvrdí Bukač

Stockholm - Na mistrovství světa se prosazuje stále více mladíků. Jevgenij Kuzněcov září v ruské Sborné, Švédové Landeskog nebo osmnáctiletý Jonas Brodin dostávají spoustu prostoru na ledě, Fin Mikael Granlund se již v devatenácti letech stal mistrem světa. Češi však nikoho takového nemají. "Výchova hokejových nadějí je u nás v krizi," uvedl Martin Hosták. O tom, jak z ní ven, si přišel do studia MS popovídat trenér českých hokejistů do osmnácti let Luděk Bukač mladší.

Luděk Bukač mladší
zdroj: ČT24

Osmnáctka hrála letos o záchranu v elitní skupině a stejně jako minulý rok skončila na osmém místě. Začínají se nám přibližovat týmy "druhé kategorie" a naši tradiční soupeři se nám vzdalují. "Letos to byl opravdu rozdíl. Naši nebyli schopní hokejovým velmocem vůbec konkurovat," tvrdí Hosták.

"Máme dva nebo tři hráče, ale cesta je stále dlouhá. Potřebují vedení a výchovu, ale zároveň i určitou dávku volnosti. Švédové jsou velmi kreativní, protože jim trenér nechává spoustu místa," míní Bukač. "Pokud u nás kvalitní mládež nevyrůstá, je to samozřejmě systémová chyba. Musíme jej proto změnit. Hvězda z hráče nevznikne sama o sobě, musíme ji vychovat," uvedl.

Procentuální zastoupení mladých Čechů v celkovém počtu hokejistů není vysoké. Českých mladíků je v lize přihlášena zhruba pětina celkového počtu, v Kanadě jsou to víc než tři čtvrtiny. "Češi často odcházejí do zahraničí, protože si myslí, že se u nás už víc nenaučí," vysvětluje Bukač. "Naše metodika je přitom dobrá a i z toho malého počtu jsme schopni vychovat špičkové hráče. V kreativitě jsou naši mladíci pořád nejlepší na světě. Bohužel nám však chybí hokejové prostředí. Trenéři se častěji věnují dovednostem, a ne tolik koučování, což způsobuje i odliv dětí k jiným sportům."

Příklad bychom si měli vzít ze Švédska. Zhruba před osmi lety nastoupili Švédové nový program, který metodicky rozprostřeli po celé zemi. Dokázali udělat jednotnou výchovu, která celá směřuje do špičky. "U nás se to však rozplizlo. Střediska tu existovala, každý však hrabal na svém písečku. Proto je nutné po vzoru Švédska naši výchovu sjednotit. Jsme však stále na začátku," dodal Hosták.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články