Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Ujčík: Doufám, že se národ bude zase radovat na Staromáku jako tenkrát my

Praha - Bývalý hokejový útočník a trojnásobný mistr světa Viktor Ujčík se domnívá, že se v českém hokeji blýská na lepší časy. V NHL jsou podle něj naši hokejisté opět vidět, uvedl v rozhovoru pro Českou televizi. Fanouškům by bývalý útočník přál, aby mohli na Staroměstkém náměstí znovu oslavovat medaile ze světových šampionátů stejně tak, jak to sám na vlastní kůži zažil. Ujčík ukončil hráčskou kariéru v roce 2014 v jednačtyřiceti letech, nyní působí v realizačním týmu prvoligové Jihlavy.

Viktor Ujčík při utkání v Říčanech
zdroj: ČT24

Viktor Ujčík patřil do "zlaté generace" českého hokeje v druhé polovině devadesátých let. Bývalý český útočník reprezentoval české barvy na zlatých šampionátech v letech 1996, 1999 a 2001. V domácí nejvyšší hokejové soutěži se stal čtvrtým hokejistou, který dokázal nastřílet více než 400 gólů.

Bývalý reprezentant ukončil hráčskou kariéru v roce 2014 po opakovaných problémech s kolenem. Trojnásobný mistr světa během svého působení v domácích soutěžích hrál za Jihlavu, Třinec, Slavii, Spartu a Vítkovice. Po ukončení kariéry se vrátil do rodné Jihlavy, kde v současné době působí jako asistent týmu, věnuje se ale také juniorům Dukly.

Bývalý kanonýr chválí výkony českých hokejistů v NHL a věří, že český hokej se pomalu ale jistě vrací na vrchol. V zámoří se opět objevují česká jména vysoko v tabulkách kanadského bodování a právě generace v čele se sedmadvacetiletým Voráčkem může vrátit českou reprezentaci na medailové pozice.

Viktor Ujčík: "Myslím si, že náš hokej začíná být zase na té správné cestě zpátky tam, kam patří – mezi první čtyřku v Evropě. Trenéři nastolili hodně dobrý systém hry. Hraje se ofenzivně, i beci se zapojují do útoků. Je to ten hokej, který teď hraje Amerika a Kanada."

"Je to hlavně o tom, mít šikovné hráče, kteří se nebojí hrát na puku. Já pevně věřím, že ta generace teď přichází. Když člověk sleduje NHL, tak tam vidí výkony Pastrňáka a dalších mladých českých kluků, kteří jsou vidět," řekl Ujčík.

Podle bývalého reprezentanta by se ale němělo zapomínat ani na hráče z domácí soutěže nebo KHL. "Jsou tam další kluci, kteří se tam teď vyloupli a hrají dobře. I v ruské KHL a u nás v extralize jsou šikovní kluci," neopomenul Ujčík zmínit i další čeké hráče.

Českým fanouškům by trojnásobný mistr světa přál, aby opět mohli doma přivítat zlaté medailisty. "Já doufám, že český hokej bude mít dál vzestupnou tendenci. Aby se český národ, který je zvyklý na nějaké úspěchy z mistrovství světa, zase mohl radovat na Staroměstském náměstí, jako když jsme se vraceli my," zavzpomínal Ujčík na slavné návraty ze zlatých šampionátů. 

I přes nadějnou generaci ale český národní tým čeká na medaili z mistrovství světa téměř pět let, na zlato už dosáhl naposledy v roce 2010 v Kolíně nad Rýnem. Ujčík upozorňuje na zrádný systém mistrovství světa a především na zásadní čtvrtfinále.

Viktor Ujčík v Merkur Ice Areně v Říčanech
zdroj: ČT24

"Jde jenom o to mít trošku štěstí a dobře poskládat tým. Mistrovství světa je krátkodobý turnaj a tam prostě rozhodne jeden zápas. A tam může ten tým všechny zápasy do té doby vyhrát a nesedne mu jeden a bere se to jako neúspěch. Jak říkám, je to hrozně ošidné, že už na tom příštím mistrovství světa to prolomíme a konečně už zase budeme mít nějakou medaili," přeje si trojnásobný zlatý medailista. 

Národnímu týmu předpovídá perspektivní budoucnost také kvůli současnému realizačnímu týmu, který se čátečné skládá z bývalých hokejových reprezentantů. Podle Ujčíka je sestava trenérů vyvážená a vítá to, že se do pozice koučů staví bývalí reprezentanti. "Samozřejmě tam musí být lidé, kteří jsou studovaní, kteří vědí všechny věci okolo trenérských metod a koučování. Jsou tam ale také potřeba kluci, kteří tady tím hokejem prošli, kteří vědí, jak se ten hráč cítí, a myslím si, že dokážou líp odhadnout, kdy zařvat, kdy pochválit," vysvětlil Ujčík svůj názor.

Sport
zdroj: ČT4

Trojnásobný mistr světa se vyjádřil také k současným spekulacím ohledně Světového poháru a olympiády, která by se mohla hrát bez hráčů ze zámořské soutěže. "Já rozumím majitelům hokejových týmů v NHL, protože oni do toho dávají spoustu peněz a oni prostě chtějí, aby Světový pohár byl ten top světový turnaj, kde budou hrát nejlepší hráči na světě... mají právo to na olympiádu stopnout," tvrdí Ujčík.

Zároveň ale jedním dechem dodává, že ze sportovního hlediska se nejedná o šťastný krok. Majitelé zámořských klubů hráče platí, tudíž i oni mají podle bývalého českého reprezentanta právo o účasti hráčů na olympijských hrách rozhodovat.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články