Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Tak šel čas s Vladimírem Růžičkou – velké obvinění vyznělo (zatím) do ztracena

Praha – Vše odstartovalo v první polovině dubna 2015. Přesně dvacet dní před začátkem domácího mistrovství světa, kterým měl českou reprezentaci provést trenér Vladimír Růžička, přilétl šrapnel v podobě videa z doby jeho účinkování ve Slavii. V něm si má tehdejší šéf sešívaných říkat o peníze za setrvání syna autora videa v kádru pražského klubu. Rozjel se tím kolotoč, který po proběhlém šampionátu kulminoval Růžičkovou rezignací na post hlavního trenéra. Připomeňte si celý vývoj kauzy od prvotního obvinění až po postupné vyšumění do prázdna.

Trenér národního týmu Vladimír Růžička ze záběru skryté kamery
zdroj: Youtube

12. 4. 2015

Necelé tři týdny před začátkem mistrovství světa se na internetu objevuje video z jednání Růžičky a zatím neznámého otce (později vychází najevo, že se jedná o Miroslava Palaščáka) jednoho z mladších hráčů Slavie. Nahrávka naznačuje, že otec Růžičkovi zaplatil 500 tisíc korun za to, že jeho syn bude působit v pražském klubu. Finanční příspěvek jako sponzorský dar v hospodaření klubu však neskončil, syn se neprosadil, Růžička vše odmítl. "Bude mistrovství světa a nechci to řešit. Pak uvidím, co s tím budu dělat. Ale byla to rána pod pás. To každopádně. Velká rána," komentoval prvotní nařčení bývalý trenér Slavie.

13. 4. 2015

Hokejový svaz se nejprve staví za Růžičku. "Máme jasný cíl, a to je co nejlépe odehrát mistrovství světa a být úspěšní, a tímhle si to nebudeme teď vůbec komplikovat," řekl svazový šéf Tomáš Král. Růžička zároveň vysvětloval, že nešlo o úplatek, ale sponzorský dar, který se změnil v půjčku. "O vývoji jednání i přijetí hotovosti jsem v obou případech bezodkladně informoval tehdejší předsedy představenstva klubu, s nimiž jsem také průběžně konzultoval další postup tak, aby nebyl poškozen klub. Vzhledem k absenci právní dokumentace však peníze nemohly být zaúčtovány, a proto jsme se dohodli, že je uložím do trezoru."

Peníze pak dle svých slov bezhotovostní transakcí v listopadu 2014 vrátil. Jeho slova však rozporovalo vedení hokejové Slavie. "Představenstvo klubu nemá žádný takový trezor, kde by tyto peníze byly uloženy," uvedl klub.

14. 4. 2015

Na Růžičku podal trestní oznámení podnikatel Jiří Jehlička, provozovatel Centrálního registru dlužníků a šéf serveru Protikorupcnilinka.cz. "Čekáme, že se ozvou další lidé, kteří se pohybují kolem hokeje nebo ve sportu a mají podezření na něco podobného. Mělo by se jednou provždy vyjasnit, kde je hranice mezi sponzorským darem a korupcí ve sportu," řekl Jehlička.

Za Růžičku se staví reprezentační hráči, vyjadřují mu jednoznačnou podporu.

15. 4. 2015

Advokát říká, že za Růžičkova působení na Slavii trezory byly. "Třeba už tam žádné nejsou. Ale tehdy byly. Mluvil jsem mimo jiné s panem Rosenem a ten mi řekl, že tam trezorů bylo několik," řekl advokát Vít Kučera. Zároveň chce podat trestní oznámení pro pomluvu.

Král Růžičku nadále odmítá odvolat. "Vystudoval jsem právo na Karlově univerzitě a za šaška bych byl, kdybych v tuto chvíli s informacemi, které máme, odvolal trenéra. Pak bych se klidně mohl ještě někomu omlouvat."

20. 5. 2015

Růžička po skončení MS podepisuje desetiletý kontrakt s Chomutovem, kde bude působit na pozici hlavního trenéra. V klubu extraligového nováčka působil jako poradce už během jeho postupu z první ligy.

Růžička odchází od reprezentace

9. 6. 2015

Další zlom přichází po mistrovství světa. Český rozhlas přišel s reportáží, která Růžičku po delším období klidu vrátila do centra dění. Miroslav Palaščák, kolem kterého se zatím kauza točila, prý zdaleka nebyl jediným rodičem, od kterého si vzal bývalý trenér Slavie peníze výměnou za příslib, že jeho dítě bude pravidelně hrát. Reportéři získali řadu svědectví, která ukazují, že si Růžička ve spolupráci se svým kamarádem Jiřím Moučkem říkal o úplatek zcela běžně. Právě Moučkova role v celém případu se nikdy zcela nevyjasnila.

V reakci na obvinění Růžička oznámil svou rezignaci na post trenéra reprezentace. Všechna obvinění opět důrazně odmítl. "Získávám tím čas na obranu proti všem lživým nařčením, která se v poslední době objevila, a do budoucna ušetřím český hokej a ČSLH negativního dopadu této pseudokauzy," prohlásil dále Růžička. "V tuhle chvíli to bylo jediné řešení. Doufám, že se brzy ukáže, zda je to pravda, nebo ne, protože celá tato situace poškozuje český hokej," reagoval na Růžičkovu rezignaci Král.

10. 6. 2015

Výkonný výbor po Růžičkově rezignaci odvolává kompletní realizační tým reprezentačního mužstva. Král posléze dodává, že by Růžičku odvolal, pokud by nerezignoval sám. "Odstoupení nebo odvolání jsem viděl jako nezbytné v zájmu českého hokeje. Situace významně podkopává autoritu a důvěru Vladimíra Růžičky u hokejové i nejširší veřejnosti," prohlásil Král. "Máme ve výkonném výboru jedno přání. Aby se celá aféra vyjasnila a Vladimír Růžička své jméno očistil."

11. 6. 2015

Růžičkův právník Kučera svého klienta logicky brání. "Nikdy nebylo nikomu řečeno, že pokud dá peníze panu Růžičkovi osobně, bude hrát (jeho dítě) víc, nebo pokud nedá, tak skončí. K tomu v žádném případě nedošlo," zdůraznil Kučera. "Pan Růžička z pozice sportovního manažera s rodiči mluvil o tom, jaká částka je potřeba oficiálně zaplatit, aby hráč mohl přestoupit do jiného klubu. To jsou tabulkové hodnoty, to je to výchovné," vysvětlil Kučera. "Pokud k předání nějakých peněz došlo, tak to vždy zdokumentováno bylo. Samozřejmě v případě pana Palaščáka dokumentace z jeho strany poskytnuta nebyla, ale to je už starší kauza," dodal.

12. 6. 2015

Růžička celou kauzu nechápe a chce své jméno co nejdříve očistit. "Mám hokej strašně rád, a kdo mě zná, ví, že pro něj žiju, a z toho, co se děje, je mi na duši hrozně. Pro kluky jsem dělal první poslední. Proto je mi z toho divně. Pro mě to byla rodina. Sledoval jsem pátou a šestou třídu, tréninky. Vůbec nevím, co k tomu říct. Jsem v Jiříkově vidění."

18. 6. 2015

Svaz musel narychlo řešit výměnu na trenérském postu reprezentace. Nakonec vybral Vladimíra Vůjtka, který už ani nedoufal, že tuto příležitost dostane. "Ale události posledních dnů a týdnů nabraly rychlý spád. Vláďa Růžička odstoupil a moje jméno se mezi těmi možnými kandidáty ukazovalo hodně v popředí. Když jsem pak byl přímo osloven, nebylo moc nad čím přemýšlet. Národní mužstvo se neodmítá."

Kauza vyhnívá do ztracena

Poté jako by celá kauza opět vyšuměla, tentokrát ale téměř definitivně. Pouze 26. 8. 2015 se objevuje krátká zkazka z výslechu, kde Růžička prý sdělil, že jej Palaščák vydíral. Měl chtít 1,1 milionu korun za to, že zmařil hokejovou kariéru jeho syna. Trenérův advokát celou věc nekomentoval.

A to je vše. Žádné obvinění zatím vzneseno nebylo, Růžička se nyní naplno věnuje práci u chomutovského týmu, která se mu zatím nadmíru daří, extraligový nováček se pohybuje v polovině tabulky a na barážové pozice má solidní náskok. Pachuť jisté účelovosti celé kauzy nevyprchala, celá kauza se systémem financování mládeže ani s výchovným zatím nepohnula, postupně vyhnilá aféra vítěze zatím nemá. Má jen jediného poraženého – Vladimíra Růžičku.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články