Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Světový pohár bez Slovenska? O víkendu proběhne klíčové jednání

Praha - Obnovený hokejový Světový pohár se s největší pravděpodobností odehraje v září 2016. Otazník však stále visí nad účastí Slovenska. Jistotu už mají týmy Ruska, Kanady, USA, Švédska, Finska a České republiky. Kromě nich by se měly představit i výběry hráčů z Evropy a hokejistů do 23 let. Slováci se však nevzdávají. O víkendu se setká vedení NHL a hráčské asociace NHLPA. Na jednání včera odletěl také sportovní manažer slovenské reprezentace Otto Sýkora i šéf slovenského hokeje Igor Němeček.

Ilustrační foto

Hlavní cílem slovenských zástupců bude především snaha o změnu pohledu asociace a zařazení slovenského výběru do turnaje. Slovenská média však už počítají s tím, že slovenská reprezentace si na turnaji nezahraje.

Dalšími účastníky schůzky budou delegace i dalších států. Kromě Slovenska přijedou například zástupci Dánska. Seveřané by však uvítali variantu se sestavenými týmy.

V roce 2004, kdy se Světový pohár hrál naposled, byly v osmičce týmů i Švýcarsko a Slovensko. V následujícím ročníku by však tyto dva týmy měly nahradit sestavené výběry.

Podle slovenských médií bude problémem neochota slovenských hráčů reprezentovat tým složený z evropského výběru. Většina slovenských hokejistů hrajících v NHL se k této variantě staví skepticky. "Nic nenaděláme, když to tak bude. Kanaďané si určují podmínky, je to jejich turnaj. Nevím, zda bude možné ještě něco změnit," řekl pro Šport.sk Lubomír Višňovský. "Nebylo by to příjemné. Nejen pro nás by to bylo zvláštní," dodal Marián Hossa.

Problém s motivací?

Podle Petera Bondry, účastníka Světového poháru z roku 1996, mohou mít hráči ve smíšených mužstvech problémy s motivací. "Mohu vám zaručit, že to pro ně nebude takové, jako kdyby hráli za svoji reprezentaci. Bude záležet na každém jedinci, jak se namotivuje."

Šéf slovenského hokeje Němeček doplnil, že ve hře je stále možnost účasti osmi reprezentačních týmů. Vše se rozhodne právě na následující schůzi. "Tam padne verdikt, zda bude hrát na turnaji šest nebo osm států a také to, zda budeme mít vlastní mužstvo, a nebo zda naši hráči z NHL budou hrát ve výběru z Evropy," nechal se slyšet Němeček.

Slovensko má nyní v NHL jedenáct hráčů. Pokud by reprezentace Slovenska jako tým na turnaji opravdu nenastoupila, v evropském výběru by slovenští hráči mohli hrát v týmu například s Němci, Nory, Švýcary či Dány.

Zdroj
ČT sport, sport.sk

Hlavní zprávy

Nejčtenější články