Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Švédové přestříleli Slovensko vysoko 8:3 a podobně jako Rusové jsou v semifinále

Montreal – Švédové si ve čtvrtfinále snadno poradili se Slovenskem, a ačkoli soupeř snížil na začátku třetí části na 3:5, seveřané znovu přidali a navýšili skóre až na konečných 8:3. Po hladkém vítězství se tak hráči Tří korunek mohou těšit na semifinále, ve kterém narazí na Kanadu. Mezi čtyřmi nejlepšími je i Rusko a také Spojené státy.

Utkání Švédsko - Slovensko
zdroj: ČTK/ZUMA autor: Joel Marklund

Pokud byl slovenský plán před zápasem se Švédy hrát co nejdéle na 0:0, tak se taktika začala bortit hned po začátku utkání. Už po 59 sekundách hry šel na trestnou lavici za podražení Struška a za dalších deset sekund už Švédové vedli po bleskově využité přesilovce zásluhou Erikssona Eka. Pro Slováky mohlo být ještě hůř, ale Dahlena v samostatném úniku vychytal brankář Húska, který byl neustále v permanenci.

Slováci čelili trvalému švédskému tlaku a po nepříjemném presinku se často dopouštěli chyb v rozehrávce. Po jedné takové se k volnému puku dostal střelec první branky Eriksson Ek, ale jen orazítkoval po odrazu obě tyče. Ani to však Švédy nezastavilo a v průběhu 33 sekund na konci úvodní třetiny přidali další dva góly, když se postupně prosadili Söderlund a Grundström.

Na začátku druhé třetiny se konečně Slováci osmělili a hříšník z úvodu Struška měl slušnou šanci na korekci výsledku, Sandström byl ale proti. Další možný závar ale brzy zhatilo opět vyloučení Strušky, který za vražení na hrazení inkasoval trest na 2 + 10 minut. Naději na případný zvrat zhatil Slovensku Nylander, který zvýšil už na rozdíl čtyř branek ve 27. minutě.

Herní i individuální dominance Švédska pokračovala i v druhé polovině utkání. Outsider mu to navíc hodně ulehčoval častými fauly. Na 5:0 upravili ve druhé části Nylander a Karlström a vypadalo to, že je o postupujícím rozhodnuto. Slovákům však dalo naději snížení Bodáka, kterému pomohla teč švédského obránce po střele od modré čáry, a na 2:5 upravil tečující Struška ještě před koncem druhé dvacetiminutovky.

Růžičkova trefa na konci 42. minuty přiblížila Slováky dokonce na dostřel dvou branek, ale Švédové opět zapnuli na vyšší rychlostní stupeň, a dvěma góly Söderlunda a Anderssona znovu odskočili. Skóre nakonec uzavřel Eriksson Ek. Švédové se po vítězství 8:3 probojovali do semifinále, jejich soupeřem bude lepší z dvojice Kanada – Česko.

Rusko si poradilo s překvapením turnaje Dánskem

Rusové zvítězili v Torontu ve čtvrtfinále nad Dánskem 4:0 a v boji o finále je čeká vítěz duelu mezi Spojenými státy americkými a Švýcarskem. Obhájci stříbra z minulého šampionátu v Helsinkách budou útočit na zisk sedmé medaile za sebou.

Rusové rozhodli již v úvodní třetině, kterou vyhráli 2:0. V deváté minutě otevřel skóre Alexandr Polunin a 11 sekund před koncem úvodního dějství zvýšil v přesilové hře Kirill Kaprizov.

V 48. minutě výhru zpečetil Pavel Karnauchov a výsledek ještě dovršil druhou trefou v utkání Kaprizov, který vede se sedmi góly tabulku střelců turnaje. Gólman Ilja Samsonov udržel podruhé čisté konto. Rusové na minulých šesti šampionátech získali jedno zlato, tři stříbra a dva bronzy.

Loňští šampioni Finové vykročili úspěšně do boje o udržení proti Lotyšsku, když vyhráli 2:1 a mohou už v úterý rozhodnout. Vítěznou branku vstřelil ve 49. minutě Kristian Vesalainen.

Čtvrtfinále:

Švédsko - Slovensko 8:3 (3:0, 2:2, 3:1), USA - Švýcarsko 3:2 (2:0, 0:1, 1:1)

Dánsko - Rusko 0:4 (0:2, 0:0, 0:2)

Branky a nahrávky: 9. Polunin (Vorobjov), 20. Kaprizov (Vorobjov, Trenin), 48. Karnauchov (Gurjanov, Kvartalnov), 56. Kaprizov (Polunin). Rozhodčí: Lemelin (USA), Rohatsch - Kohlmüller (oba Něm.), Suominen (Fin.). Vyloučení: 5:7. Využití: 0:1. Diváci: 7801.

O udržení - 1. zápas (Montreal): Finsko - Lotyšsko 2:1 (1:0, 0:1, 1:0)

Branky a nahrávky: 8. Saarijärvi (Räsänen), 49. Vesalainen (Heiskanen, Tolvanen) - 25. Ponomarenko (Krastenbergs, Tralmaks). Rozhodčí: Sheva (USA), Sidorenko - Goljak (oba Běl.), Haurum (Dán.). Vyloučení: 5:6. Využití: 1:0. Diváci: 3016. Stav série: 1:0.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy