Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Svazová komise se postavila na stranu hokejistů Hradce, jednostranné výpovědi neplatí

Smírčí komise Českého svazu ledního hokeje (ČSLH) rozhodla o neplatnosti výpovědí smluv u hokejistů Hradce Králové Lukáše Žejdla a Petra Šidlíka. Klub je v polovině března doručil pěti svým hráčům se zdůvodněním zásahu vyšší moci a návazného předčasného ukončení extraligy. Následně Česká asociace hokejistů (CAIHP) iniciovala podání návrhu na zahájení smírčího řízení, které skončilo úspěchem hráčů.

Kevin Klíma (vpravo) se raduje s Alešem Jerglem
zdroj: ČTK autor: Šulová Kateřina

Hradecký klub doručil 16. března jednostranné okamžité výpovědi pěti hráčům kádru. "Od začátku jsme tyto výpovědi považovali za neoprávněné, nepodložené a neúčinné. S nadšením jsme přijali oznámení Smírčí komise, že je výpověď neplatná a hráčské smlouvy našich dvou členů z tohoto důvodu nezanikly," uvedl prezident CAIHP Libor Zbořil.

Rozhodnutí Smírčí komise je konečné a v ČSLH proti němu není odvolání. Takový výsledek byl oznámen oběma stranám sporu. "Od první chvíle jsme upozorňovali na to, že jednostranné výpovědi nejsou konstruktivním řešením neblahé situace, která zasáhla nejen hokejové kluby, ale každého z nás. Naopak jsme iniciovali hledání kompromisu, což se ukázalo jako funkční v řadě klubů," připomněl Zbořil.

Je nám líto, video expirovalo.
Hradecké výpovědi hokejistům jsou podle smírčí komise neplatné

"Smírčí komise ČSLH se zabývala podněty Lukáše Žejdla a Petra Šidlíka, týkajícími se platnosti výpovědi jejich hráčských smluv. Dospěla přitom k závěru, že výpovědi jsou neplatné a smlouvy na jejich základě nezanikly. Podrobnější odůvodnění výroku poskytneme, jakmile jeho písemné vyhotovení obdrží všichni účastníci řízení, tedy do konce příštího týdne. Nikdo další se na smírčí komisi ČSLH zatím neobrátil," uvedl tiskový mluvčí svazu Zdeněk Zikmund.

Vedení Hradce Králové s rozhodnutím smírčí komise nesouhlasí. "Klub je přesvědčen o tom, že bod týkající se 'vyšší moci', který je v hráčské smlouvě uveden a na základě kterého klub dané kroky učinil, je v současné situaci uplatnitelný. Další postup v této záležitosti bude řešit právní zástupce klubu," uvedlo vedení Východočechů.

Vedle finalisty Ligy mistrů sáhli k předčasnému ukončení kontraktů také v prvoligových klubech Chomutova či Prostějova. Vedení Českého hokeje i proto v březnu doporučilo v dopise klubům extraligy a první ligy, aby nevypovídaly hráčské smlouvy z důvodu pandemie a omezení, která z ní vyplynula.

Další případy smírčí komise zatím na stole nemá. "Pokud byly doposud smírčí komisi doručeny nějaké další takové návrhy, hráčská asociace o nich nemá informaci. Hráči tak ale samozřejmě mohou učinit dle svého uvážení po vlastní ose. Členy CAIHP, která nabízí mimo jiné právní pomoc, je velká část, ne však úplně všichni hokejisté nejvyšší soutěže," uvedl Zbořil.

Zdroj
CAIHP

Hlavní zprávy

Nejčtenější články